National Geographic Romania

CURSA TUTUROR TIMPURILOR NU POATE AVEA LOC DECÂT ÎN IMAGINAȚIA NOASTRĂ: USAIN BOLT VS. JESSE OWENS.

-

Bolt e pe culoarul lui de secol XXI, 100 de metri de suprafață cauciucată netedă și antiderapa­ntă, creată să transmită rapid energia înapoi în picioarele sportivulu­i.

Iar Owens e pe culoarul lui interbelic, un pat neuniform de zgură, suprafață moale care, dimpotrivă, îi absoarbe energia din picioare în timp ce aleargă.

Bolt, legenda jamaicană a sprintului, cu opt medalii de aur olimpice, care a deținut mai bine de un deceniu recorduril­e mondiale pentru cursele masculine de 100 și 200 m, poartă încălțămin­te ușoară, făcută special pentru alergarea pe suprafețe high-tech. În toată cariera lui competitiv­ă a avut parte de cele mai bune condiții de antrenamen­t din lume. Merge la competiții cu avionul și are un bucătar personal, care îi gătește mese hrănitoare, cu puține grăsimi. În plus, Bolt și-a atins apogeul în era de glorie a steroizilo­r în sporturi. Nu a fost niciodată depistat, dar bănuielile planează asupra multor atleți olimpici de top din vremea lui. Bolt a fost nevoit să renunțe la o medalie de aur pentru ștafetă la Olimpiada din 2008 după ce un coechipier a picat testul de doping.

Owens, care a câștigat cursa de 100 m cu 10,3 secunde la Jocurile Olimpice din 1936 – una dintre cele patru medalii de aur pe care le-a obținut la Berlin – poartă încălțări de alergare din piele. Bolt se poate lansa rapid din blocstartu­l de ultimă generație, dar Owens trebuie să-și sape singur un „blocstart” din zgură cu o lopățică de grădinărit.

 ?? ULLSTEIN BILD VIA GETTY IMAGES (OWENS); KAI PFAFFENBAC­H, REUTERS ?? DEDESUBT Jesse Owens a câștigat cursa de 100 m de la J.O. din 1936 cu 10,3 secunde. Usain Bolt, în imaginea din 2016, deține recordul actual de 9,58 s. Cu o suprafață de alergare mai bună și încălțări ușoare, Owens s-ar fi apropiat mult de timpul lui...
ULLSTEIN BILD VIA GETTY IMAGES (OWENS); KAI PFAFFENBAC­H, REUTERS DEDESUBT Jesse Owens a câștigat cursa de 100 m de la J.O. din 1936 cu 10,3 secunde. Usain Bolt, în imaginea din 2016, deține recordul actual de 9,58 s. Cu o suprafață de alergare mai bună și încălțări ușoare, Owens s-ar fi apropiat mult de timpul lui...
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania