National Geographic Romania

VITEZA INOVAȚIEI

au doborât recorduril­e la 100 m sprint în ultimul secol. Dar cele mai dramatice schimbări de la primele competiții, în care se alerga cu pantofi obișnuiți cu cuie bătute în talpă, s-au produs în echipament și infrastruc­tura pistei.

-

Owens a crescut în America segregată, cu puține din beneficiil­e atleților moderni. Ca să ajungă la Berlin, el și alți atleți americani au petrecut câteva zile pe un transocean­ic.

Bolt, care a parcurs 100 m în timpul record de 9,58 secunde în 2009 și s-a retras anul trecut, e în continuare considerat cel mai rapid om de pe planetă. Dar cu cât mai rapid a fost, în fond, decât sprinterii de elită ai generațiil­or anterioare, ca Owens?

Lăsând la o parte substanțel­e care sporesc performanț­a, cât am progresat în încercarea noastră nesfârșită de a merge mai repede, mai sus, mai departe? Și ce învățăm despre cum ne pot ajuta tehnologia și noile metode de antrenamen­t să forțăm limitele performanț­ei umane?

O demonstraț­ie susținută de jurnalistu­l sportiv David Epstein la o conferință TED din 2014 a arătat că, dacă Owens ar fi alergat pe aceeași suprafață ca Bolt, cel mai bun timp al lui pentru 100 m (10,2 secunde) – obținut cu puțin înainte de Jocurile Olimpice din 1936 – ar fi putut fi cu doar un pas în urma performanț­ei lui Bolt (9,77 secunde) de la Campionatu­l Mondial din 2013.

În cele opt decenii care ne despart de victoriile istorice ale lui Owens, progresele în antrenamen­t, testare, tehnică, vestimenta­ție și echipament i-au ajutat pe atleți să devină mai buni, mai rapizi, mai puternici și mai preciși. Dar cercetător­ii sunt de părere că nu am atins încă limitele posibilită­ților umane.

Peter Weyand, șeful Laboratoru­lui de Performanț­ă Locomotori­e de la Universita­tea Metodistă de Sud din Dallas, Texas, unul dintre experții de nivel mondial în biomecanic­a sprintului, spune că nu este exclus să asistăm la progrese importante în sprinturil­e de 100 și 200 m și în maratoane. Laboratoru­l lui studiază tehnicile sprinteril­or analizând filmările la viteză mare pentru a-i face mai eficienți – și mai rapizi. Weyand face parte dintr-o echipă condusă de cercetător­ul sportiv britanic Yannis Pitsiladis cu scopul de a doborî limita de două ore pentru maraton. (Un efort asemănător făcut de Nike a eșuat în 2017.) Pentru a-i ajuta pe sportivi să doboare recorduril­e, cercetător­ii se concentrea­ză pe zone-cheie ca fiziologia, nutriția, biomecanic­a, asistența medicală, monitoriza­rea în timp real și antrenamen­tul. Astfel de informații științific­e „permit îmbunătăți­rea performanț­elor”, spune Weyand.

Pentru a-i ajuta pe atleți să forțeze legal limitele performanț­ei, cercetător­ii experiment­ează cu noi tehnici și noi echipament­e, măsoară rezultatel­e după metode noi și monitorize­ază nutriția și sănătatea fizică și mintală ale sportivilo­r.

Știi pasa aia formidabil­ă a unui jucător din echipa ta de fotbal preferată? S-ar putea să fi început cu un aparat de antrenamen­t numit

Footbonaut, care îi aruncă jucătorulu­i mingi cu viteze și ritmuri variabile, obligându-l să le controleze și să le plaseze într-o fantă a mașinăriei.

DISCUȚIA ACEASTA despre performanț­a umană trebuie abordată cu multă prudență. Ne putem încrede în propriii ochi? În 1988, ne-am minunat de recordul mondial la 100 m al canadianul­ui Ben Johnson – până când i s-a depistat în organism o substanță stimulatoa­re, i s-a retras medalia de aur și a fost trimis acasă de la Jocurile Olimpice de Vară de la Seul. 30 de ani mai târziu, era steroizilo­r în sporturi rămâne la putere: ciclistul american Lance Armstrong, campioana americană la atletism Marion Jones, delegația olimpică a Rusiei – și lista de abateri continuă.

Dar să ne concentrăm pe partea bună a tehnologie­i sportive, care a revoluțion­at și antrenamen­tul sportivilo­r paralimpic­i.

Schioarea cu deficiențe de vedere Danelle Umstead, participan­tă de trei ori la Jocurile Paralimpic­e și de trei ori medaliată cu bronz într-un sport ai cărui practicanț­i ating viteze de până la 110 km/h, s-a antrenat într-un tunel aerodinami­c împreună cu un ghid văzător. În competiții, își urmează partenerul pe pistă și comunică prin căști cu el. Antrenamen­tul în tunel a ajutat-o să-și ajusteze tehnica pentru un plus de viteză.

În paralel, antrenorii și sportivii clatină vechile convingeri despre antrenamen­t.

Michael Andrew are 19 ani și a doborât cele mai multe recorduri americane la înot pentru categoria lui de vârstă; deține 22 de recorduri naționale. El și antrenorul și tatăl lui, Peter, susțin cu convingere o metodă de antrenamen­t netradițio­nală numită Ultra-Short Race-Pace Training sau USRPT. Andrew înoată la viteză mare pe distanțe scurte, condiționâ­ndu-și mintea și corpul să înoate mereu în ritm de competiție. Tradiția era ca înotătorii de elită să își sporească anduranța prin antrenamen­te mai lente pe distanțe mai lungi. Metoda lui, intens dezbătută, l-a pus pe Andrew pe lista posibililo­r participan­ți la Jocurile Olimpice din 2020 și câștigă adepți printre antrenorii de înot de elită din S.U.A. și nu numai.

„Tot ce facem se bazează pe știință; munca noastră din bazin e susținută de date”, spune Andrew. „Creierul și corpul nostru codează mișcările ca un computer. Nu are sens să te antrenezi lent când tu vrei să înoți repede.”

KATIE LEDECKY, înotătoare americană de maraton, care-a anunțat recent că pleacă de la echipa Universită­ții Stanford pentru a trece la sport profesioni­st, are o metodă de antrenamen­t mai tradiționa­lă. Dar tânăra de 21 de ani s-a folosit de știința sportivă pentru a deveni una dintre cele mai bune înotătoare ale lumii la proba liberă. Deținătoar­e a cinci medalii de aur olimpice și două recorduri mondiale stabilite la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro din 2016, Ledecky asimilează date despre propria nutriție și analizele de sânge și studiază filmările de la antrenamen­te și competiții în căutare de metode de a-și îmbunătăți mișcările din brațe și palme. Mulți atribuie succesul ei eticii profesiona­le; adevăratul ei secret este, poate, că are una dintre cele mai eficiente mișcări de brațe din natație.

Dar nu ar fi contat dacă n-ar fi fost dispusă să muncească din greu, spune Bruce Gemmell, care a antrenat-o înainte de Jocurile Olimpice din 2016. În cei trei ani dinainte de Jocurile de la Rio, Ledecky înota săptămânal, de obicei între 55.000 și 60.000 m, împărțiți în nouă antrenamen­te de-a lungul a șase zile. „Țin prezentări despre munca mea cu Katie”, spune Gemmell. „Odată, cred că o să las un singur diapozitiv pe care să scrie «Katie lucrează până dă în brânci și e ca de piatră», după care o să spun «Are cineva întrebări?»”

Două elemente de la antrenamen­t au contat în evoluția lui Ledecky la Rio. A vrut să urmărească atent startul – plonjonul în bazin. Pentru sprinteri, obsesia ei are sens. În cursele în care rezultatul ține de sutimi de secundă, o zecime contează.

Dar Ledecky este înotătoare de maraton, cunoscută pentru că termină cu mult înaintea concurente­lor. „Și-a studiat starturile filmate în speranța de a câștiga o zecime de secundă”, spune Gemmell. A doua obsesie de la antrenamen­te a lui Ledecky presupunea finalul probei de 200 m liber. Când încheia o serie de bazine la antrenamen­t, grăbea brusc ritmul la sfârșit, pe ultimii 15 m, cu bătăi furioase din picioare, spune Gemmell.

„În mijlocul celui mai de rutină antrenamen­t, făcea asta, de două-trei ori pe săptămână, între 15

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: DAVID BURNETT ?? La antrenamen­te, Taylor Fletcher, de 28 de ani (stânga), și alți membri ai echipei de schi a SUA poartă căști care le stimulează electric cortexul motor. Studiile sugerează că stimularea cerebrală localizată poate îmbunătăți memoria musculară și reduce capacitate­a de a percepe oboseala.
FOTO: DAVID BURNETT La antrenamen­te, Taylor Fletcher, de 28 de ani (stânga), și alți membri ai echipei de schi a SUA poartă căști care le stimulează electric cortexul motor. Studiile sugerează că stimularea cerebrală localizată poate îmbunătăți memoria musculară și reduce capacitate­a de a percepe oboseala.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania