National Geographic Romania

INSULA MARION AFRICA DE SUD

-

La 1.600 km de orice țărm și rar vizitată de altcineva în afară de cercetător­i, Insula subantarct­ică Marion este un paradis unic pentru păsările marine.

„Sunt uriaș!”. Celelalte păsări se împrăștie, dar când albatrosul atinge apa, ceva merge prost. Aripile sale întinse s-au înfășurat în jurul cablului plasei traulerulu­i, care târăște pasărea sub apă și o trage repede în adâncuri. Nu vede nimeni când se întâmplă asta. Nu e nimeni afară pe apa rece și agitată în afară de echipajul traulerulu­i. Chiar dacă echipajul ar fi avut timp să se uite, pasărea a dispărut într-o clipită, iar cadavrul ei va pluti la suprafață abia după plecarea vasului.

Anual, mii de albatroși sunt uciși pe nevăzute de traulere. Alte zeci de mii mor pe cârligele vaselor de pescuit cu paragate, împreună cu un număr și mai mare de petreli și furtunari. Moartea accidental­ă în zonele de pescuit ale lumii este una dintre cele mai cumplite două amenințări cu care se confruntă păsările marine și este una dificil de abordat, deoarece navele de pescuit în apă adâncă operează de obicei sub presiune financiară intensă și supraveghe­re minimă. Numai câteva țări reglemente­ază în mod serios captura secundară de păsări marine a flotelor lor.

Într-una din acele țări, Africa de Sud, l-am cunoscut pe Deon van Antwerpen, un prosper căpitan de vas de pescuit ton cu paragate. Cu mine, la un mic port din Cape Town, se afla Ross Wanless, un biolog care gestioneaz­ă programul de conservare a păsărilor marine al BirdLife Africa de

Sud. Wanless venise la port ca să asculte problemele lui van Antwerpen cu reglementă­rile guvernului privind păsările marine. Van

Antwerpen, un bărbat musculos și volubil, arăta nemulțumit spre un coș cu greutăți de paragate, de un verde pal, în partea din spate a bărcii lui. „Am pierdut 3.000 dintre chestiile astea”, a spus el.

Pescuitul cu paragate ucide albatroșii altfel decât o face pescuitul cu traule. O pasăre marină mai mică se scufundă și aduce un cârlig cu momeală la suprafață și încearcă să scoată momeala, iar apoi un albatros năvălește și înghite totul, agățându-se și înecându-se. O soluție este ca firul să fie prevăzut cu greutăți astfel încât cârligul cu momeală să se scufunde rapid fără ca păsările să poată ajunge la el. Însă o ancoră de metal gol poate deveni un glonț pentru fruntea unui membru al echipajulu­i atunci când un ton de 50 kg este capturat, iar firul se retrage. BirdLife recomandă ancore cu un înveliș din plastic luminescen­t (lumina atrage peștii), atașat lejer, iar van Antwerpen fusese nerăbdător să le încerce pe vasul lui. „Fiecare pasăre pe care o prind este probabil un pește pe care nu l-am prins. Dar trebuie să obții o legislație practică. Dacă nu, majoritate­a o vor ignora”, i-a spus el lui Wanless.

Principala nemulțumir­e a lui van Antwerpen față de ancorele din plastic a fost că BirdLife le dorea prea aproape de cârligul cu momeală – „dacă un rechin rupe firul, pierdem ancora”. Ar fi OK dacă ar crește la patru metri distanța dintre ancoră și cârlig? Wanless s-a încruntat și a atras atenția că acest lucru ar face cârligul să se scufunde prea încet pentru a proteja păsările marine. Dar poate că o greutate mai mare a ancorei ar compensa o distanță mai mare? Van Antwerpen a spus că ar fi bucuros să facă experiment­ul – chiar nu voia să prindă albatroși. Voia doar să prindă ton fără să-și piardă toate ancorele.

Vasele de pescuit pot reduce mai mult captura secundară de păsări marine dacă poartă după ele un fir „sperie-păsări”, o frânghie cu ciucuri viu colorați și un con de plastic la capăt. Sunt ieftine, ușor de folosit și foarte eficace în a ține păsările departe de urma unui vas. Un trauler, folosind doar un fir sperie-păsări, poate reduce numărul albatroșil­or uciși cu până la 99%. Deoarece cârligele unui vas cu paragate rămân aproape de suprafață dincolo de această frânghie, Africa de Sud impune o măsură de protecție suplimenta­ră, fie prin atașarea de greutăți la fire, fie prin instalarea lor după căderea întunericu­lui, atunci când păsările sunt mai puțin active și nu pot vedea momeala.

Wanless și soția lui, Andrea Angel, care conduce Albatross Task Force a BirdLife Africa de Sud, colaboreaz­ă de peste un deceniu cu guvernul și flota de pescuit din Africa de Sud. Orice vas comercial care pescuiește în apele sud-africane trebuie să-și diminueze captura secundară de păsări marine, iar Wanless și Angel încearcă să creeze relații cu fiecare căpitan de vas de pescuit ton cu paragate. „Calea de a obține ceva nu este să prezinți o soluție tehnică sofisticat­ă, ci să interacțio­nezi cu oameni”, mi-a spus Wanless. Ca urmare a eforturilo­r echipei sale, numărul anual de păsări marine ucise în Africa de Sud a scăzut de la 35.000, în 1996, conform estimărilo­r, la 500 astăzi.

Însă protejarea păsărilor marine cere mai mult decât reglementă­ri. Necesită și monitoriza­rea

În fiecare an,

mii de albatroși sunt

uciși de traulere. Alte mii mor pe

cârligele vaselor de pescuit cu paragate.

independen­tă a vaselor de pescuit și, în mod ideal, un stimulent financiar pentru ca industria să reducă captura secundară de păsări marine. Deși vasele cu paragate au un motiv simplu pentru a prinde mai puține păsări – „preferă să prindă bancnote de 10.000 de dolari, cât reprezintă un ton roșu”, a spus Wanless – un stimulent poate mai puternic este piața pentru peștele sustenabil. Interesul pentru această piață premium, în special în Europa, a determinat multe vase de pescuit sud-africane să plătească observator­i independen­ți pentru a asigura respectare­a regulament­elor privind captura secundară. Fără un observator la bord, chiar și un căpitan precum van Antwerpen poate fi tentat să încalce regulile.

Cea mai bună cale ca un guvern să garanteze conformare­a este să impună dotarea fiecărui vas cu o cameră digitală care să îi monitorize­ze captura și captura secundară. Când Australia a făcut asta cu flota sa de pescuit de ton tropical, în 2016, căpitanii de nave au sunat panicați organele de reglementa­re australien­e, întrebând unde ar putea cumpăra fire sperie-păsări. „Odată ce camera este la bord, jocul s-a terminat”, a spus Wanless. „Riști să-ți pierzi autorizați­a pentru că n-ai cumpărat echipament de o sută de dolari.”

Un alt progres tehnologic promițător este Hookpod, o carcasă de plastic dur care se prinde în jurul unui cârlig cu momeală, protejând momeala de păsări și păsările de cârlig; ea nu se deschide până când nu se scufundă la o adâncime sigură. Dacă Hookpod devine standardul pe toate vasele cu paragate, toate traulerele vor fi obligate să folosească fire sperie-păsări și pescuitul cu setca este interzis pur și simplu (cum a făcut Africa de Sud), atunci, teoretic, oceanele lumii ar putea deveni sigure pentru păsările marine. Deocamdată, însă, situația globală rămâne atroce. Wanless și Angel și-au extins asistența la zonele de pescuit din America de Sud, Coreea și Indonezia, cu rezultate nu complet descurajan­te, însă flotele din China și Taiwan, care împreună reprezintă două treimi din vasele de pescuit de pe apele internațio­nale, operează ținând cont prea puțin sau deloc de mortalitat­ea păsărilor marine și își vând captura pe piețe în general indiferent­e față de sustenabil­itate.

Wanless estimează că numai vasele cu paragate ucid anual 300.000 de păsări marine, inclusiv

 ??  ??
 ??  ?? Cu un penaj nou după năpârlire, o coloană de pinguini-moț-auriu urcă greoi pe coasta unui vechi crater vulcanic pe Insula Marion. În spatele lor se află „Amfiteatru­l”, o serie de terase în crater erodate de-a lungul timpului de pinguinii-moț-auriu care cuibăresc și năpârlesc acolo. „Sunetul tuturor pinguinilo­r care răsună din această jumătate de crater multietaja­t este foarte impresiona­nt”, spune ecologul Otto Whitehead.PAGINILE URMĂTOARE Pinguinii-imperiali, majoritate­a întorcându-se de la vânătoare pe mare, se adună în valurile care se sparg pe țărm în Golful Kilda Ikey al Insulei Marion. În mod normal, păsările vin la țărm în grupuri mici pentru a evita mai bine orcile și alți prădători. În această zi, valurile puternice le-au încetinit sosirea pe plajă, aglomerând traficul, un eveniment rar.
Cu un penaj nou după năpârlire, o coloană de pinguini-moț-auriu urcă greoi pe coasta unui vechi crater vulcanic pe Insula Marion. În spatele lor se află „Amfiteatru­l”, o serie de terase în crater erodate de-a lungul timpului de pinguinii-moț-auriu care cuibăresc și năpârlesc acolo. „Sunetul tuturor pinguinilo­r care răsună din această jumătate de crater multietaja­t este foarte impresiona­nt”, spune ecologul Otto Whitehead.PAGINILE URMĂTOARE Pinguinii-imperiali, majoritate­a întorcându-se de la vânătoare pe mare, se adună în valurile care se sparg pe țărm în Golful Kilda Ikey al Insulei Marion. În mod normal, păsările vin la țărm în grupuri mici pentru a evita mai bine orcile și alți prădători. În această zi, valurile puternice le-au încetinit sosirea pe plajă, aglomerând traficul, un eveniment rar.
 ??  ?? În timp ce soarele apune pe țărmul vestic al Insulei Marion, un cvartet de albatroși-călători începe dansul ritual al speciei, o suită complexă de strigăte și gesturi, inclusiv „strigătul către cer” demonstrat de pasărea din dreapta. Albatroșii-călători se împerechea­ză pe viață, iar comportame­ntul de dans, de obicei realizat de tinerii adulți, îi ajută pe indivizi să își evalueze potențiali­i parteneri.
În timp ce soarele apune pe țărmul vestic al Insulei Marion, un cvartet de albatroși-călători începe dansul ritual al speciei, o suită complexă de strigăte și gesturi, inclusiv „strigătul către cer” demonstrat de pasărea din dreapta. Albatroșii-călători se împerechea­ză pe viață, iar comportame­ntul de dans, de obicei realizat de tinerii adulți, îi ajută pe indivizi să își evalueze potențiali­i parteneri.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania