National Geographic Romania

ASCENSIUNE EXTREMĂ

Trei săptămâni pe unul dintre cele mai înalte vârfuri ale Africii pentru a măsura deplasarea Munților Ruwenzori. ale Africii pentru a măsura deplasarea Munților Ruwenzori.

-

„PE MĂSURĂ CE URCAM, VEGETAŢIA SE TOT SCHIMBA: DE LA PĂDURE TROPICALĂ LA PĂDURE MONTANĂ, APOI LA PAJIȘTE DESCHISĂ.”

Christian Ziegler

CU ȘASE LUNI ÎNAINTE STABILIREA RUTEI

Am fost invitat să fotografie­z un grup de geologi germani care, cu ajutorul datelor GPS foarte detaliate, măsurau cât se deplasează munții Ruwenzori prin mișcarea plăcilor tectonice. Cu câteva luni înainte de plecare, am cumpărat îmbrăcămin­te și saci impermeabi­li ca să îmi apăr echipament­ul de clima umedă. Apoi am făcut planul strategic. Lanțul muntos se întinde pe granița dintre Uganda și R.D. Congo. La îndemnul meu, echipa a decis să călătoreas­că pe partea ugandeză pentru a evita activități­le rebelilor din RDC.

CU 14 ZILE ÎNAINTE BAGAJE ESENȚIALE

La poalele Muntelui Baker, temperatur­ile erau în jur de 30°C. Pe măsură ce urcam, vremea a devenit rece, umedă, vântoasă – apoi a nins. Am trecut de la transpiraț­ie la tremurat în doar câteva zile.

• Sac de dormit călduros • Patru saci impermeabi­li • Un GPS

• Ciocolată (insuficien­tă) • Filtru de polarizare, la obiectiv, pentru un mai bun control al luminii. • Hard-disk de rezervă pe care să descarc fotografii­le în fiecare seară • Aspirină pentru rău de

înălțime

CU DOUĂ ZILE ÎNAINTE GATA DE LANSARE

Ascensiune­a la o asemenea altitudine în Munții Ruwenzori era un vis; de-abia așteptam să ajung. Am luat avionul din Panama, unde locuiesc, spre New York, apoi spre Amsterdam și, în cele din urmă, spre Entebbe, Uganda. Acolo m-am întâlnit cu geologii și am plecat împreună cu mașina spre granița de vest. Într-un oraș de la poalele munților am găsit 15 cărăuși și bucătari, plus un paznic înarmat, care aveau să ne însoțească pe Muntele Baker.

 ??  ?? Munții Ruwenzori se întind pe granița dintre Uganda și Republica Democratic­ă Congo.
Munții Ruwenzori se întind pe granița dintre Uganda și Republica Democratic­ă Congo.
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania