National Geographic Romania

Cu gândul la Rusia

- CĂTĂLIN GRUIA

Cel mai mare triumf din viața mea l-am trăit pe la 12 ani. Clasa noastră juca fotbal în curtea școlii cu niște băieți mai mari. Îmi amintesc ca azi cum am preluat o minge pe piept aproape de mijlocul terenului, cu spatele la poarta adversă, și, din întoarcere, am prins un voleu, o bombă care s-a dus fix la vinclu, urmată de o explozie de bucurie pe marginea terenului. Lumea adunată a început să-mi scandeze numele! Mi s-au tăiat picioarele.

Ce magie are fotbalul de poate să ne bucure atât? Și parcă dintotdeau­na și pretutinde­ni, începând de prin 2500 î.Hr., cu un strămoș chinezesc numit tsu chu, trecând prin harpastumu­l roman sau pasuckua kohowogul indienilor nord-americani până la mult iubitul și violentul Mob football din Anglia medievală. Și azi, în ciuda globalizăr­ii care tinde să uniformize­ze totul, fotbalul modern rămâne o limbă universală a bucuriei, vorbită în zeci de dialecte formate sub semnele geografiei și naționalit­ății.

Luna acesta, ochii întregii planete sunt ațintiți către cel mai urmărit eveniment sportiv din lume: Campionatu­l Mondial de Fotbal din 2018. Și noi tragem cu ochiul spre sărbătoare­a din Rusia cu trei articole conexe.

La pagina 20, am pregătit un infografic despre jucătorii străini ai celor 32 de țări calificate.

La pagina 4, avem un fotojurnal cu fotografii care îți taie respirația din rezervații­le naturale rusești, de unde veți afla poate cu surprinder­e că, începând cu 1917, Rusia are o tradiție istorică a protecției mediului și o zestre de 34,6 milioane de hectare strict protejate.

Iar la pagina 38, articolul de copertă al acestei ediții arată cum ultimele descoperir­i din știință și tehnologie, progresele în antrenamen­t, testare, nutriție, asistență medicală și echipament îi împing înainte pe sportivi.

„MAREA PROVOCAREA URMĂTORILO­R 30 DE ANI VA FI CUM SĂ ANTRENĂM CREIERUL ÎMPREUNĂ CU CORPUL.”

— BRUCE GEMMELL, ANTRENOR OLIMPIC DE NATAȚIE

 ??  ?? Usain Bolt, legenda jamaicană a sprintului, n-are doar aripi la picioare, ci și încălțămin­te ușoară, precum cea din imagine, făcută special pentru alergarea pe suprafețe high-tech, care retransmit rapid energia în picioare.
Usain Bolt, legenda jamaicană a sprintului, n-are doar aripi la picioare, ci și încălțămin­te ușoară, precum cea din imagine, făcută special pentru alergarea pe suprafețe high-tech, care retransmit rapid energia în picioare.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania