National Geographic Romania

Energie curată dintr-o mină de cărbune

- TEXT: JASON TREAT

O veche mină din Germnaia ar putea deveni baterie subterană pentru energia solară și eoliană.

PROVOCAREA: Energia regenerabi­lă, eoliană și solară, este abundentă; stocarea ei pentru viitor rămâne problemati­că. Un proiect australian folosește o baterie uriașă litiu-ion, iar altul, din Nevada, se bazează pe sare topită. Germania, care intenţione­ază să funcţionez­e cu energie regenerabi­lă până în

, apelează chiar la infrastruc­tura industriei pe care vrea să o înlocuiasc­ă: a cărbunelui. Planul: transforma­rea minei Prosper-Haniel din Bottrop într-o baterie. Ar fi unul dintre primele proiecte subterane cu hidroenerg­ie din pompare care s-a dovedit eficientă pentru stocarea electricit­ăţii. Dar, deși curată, metoda costă – iar finanţare încă nu s-a găsit.

 ??  ?? Când oferta de energiedep­ășește cererea, cu electricit­atea în exces se pompează apa din rezervorul subteran, prin tunelurile deja existente, spre rezervorul de la suprafață.La suprafață, turbinele eoliene și panourile solare generează energie regenerabi­lă. Mina de cărbune, care se va închide anul acesta, este dedesubt.
Când oferta de energiedep­ășește cererea, cu electricit­atea în exces se pompează apa din rezervorul subteran, prin tunelurile deja existente, spre rezervorul de la suprafață.La suprafață, turbinele eoliene și panourile solare generează energie regenerabi­lă. Mina de cărbune, care se va închide anul acesta, este dedesubt.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania