National Geographic Romania

Arheologia l-a ajutat să dezgroape trecutul. Acum o folosește pentru a explora migrația modernă.

-

Jason De León și-a început cariera ca arheolog tradiționa­l. A excavat situri antice din Mexic, descoperin­d artefacte vechi de secole – dacă nu milenii. Dar în timp ce își termina dizertația despre unelte din piatră, s-a pomenit tot mai atras de muncitorii de la săpături, care i-au spus povești dureroase despre cum au trecut granița în SUA doar pentru a fi deportați. Deși crescut în apropiere de granița dintre Texas și California, De León și-a dat seama că nu știa nimic despre imigrație. Dar s-a gândit că arheologia ar putea fi folosită pentru a înțelege această problemă controvers­ată.

Peste cinci milioane de oameni au încercat să traverseze Deșertul Sonoran din 2000 încoace. Cercetăril­e lui De León arată cum s-a schimbat migrația de-a lungul timpului. De pildă, în 2009 a început să găsească sticle de plastic negre. Flacoanele albe erau prea vizibile pentru paza de frontieră; acum migranții aveau la ei sticle decorate cu sfinții protectori ai migranțilo­r sau hărți cu reperele importante – produse ale unei noi industrii bazate pe migrația clandestin­ă. De León își descrie munca de teren drept „eclectică”. În unele zile parcurge traseele. În altele, poate că intervieve­ază migranții la un adăpost, o casă de siguranță sau un tribunal – sau caută cadavre cu drona. Arheologia presupune „să încerci să înțelegi comportame­ntul uman din trecut, studiind lucrurile pe care le lasă oamenii în urmă”, spune el. „Nimeni n-a zis că trecutul trebuie să fie în urmă cu o mie de ani”.

 ??  ?? Jason De León conduce Proiectul Undocument­ed Migration. CE A GĂSIT EL:SCRISORI DE DRAGOSTE, UN CD PLAYER, TEQUILA,O BIBLIE CARE CONȚINEA BILETELA UN MECI DE FOTBAL DIN BOLIVIA.
Jason De León conduce Proiectul Undocument­ed Migration. CE A GĂSIT EL:SCRISORI DE DRAGOSTE, UN CD PLAYER, TEQUILA,O BIBLIE CARE CONȚINEA BILETELA UN MECI DE FOTBAL DIN BOLIVIA.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania