National Geographic Romania

ÎNTOTDEAUN­A MI-A PLĂCUT SĂ CONDUC.

- — CĂLIN-ANDREI STAN

Fac anual câteva zeci de mii de kilometri. Pe drumuri line sau șerpuite, prin peisaje uimitoare… Dar și pe drumuri care îți taie răsuflarea din cauza stării lor proaste. Le știți: sunt șosele pe care circulăm și pe care ne petrecem o bună parte din viață.

În urmă cu doi ani am oprit pentru câteva minute după serpentine­le de la Cheia, în Brașov, și am ridicat drona. Tocmai mi-o cumpărasem pe prima, pentru că simțeam că am nevoie de o schimbare la propriu. Încercasem tot ce însemna fotografie clasică, de la sol, iar înălțimile rămăseseră ultima frontieră. Atunci, la Cheia, s-a născut prima imagine din această serie, cu drumul DN1A croindu-și calea ca un șarpe printre brazii din Carpați. Apoi, pentru că Transilvan­ia îmi e dragă, am continuat, fotografii­nd periodic (și în fiecare anotimp) șoselele șerpuite care ne duc sau ne aduc prin și din Transilvan­ia.

Sunt un fotograf atipic, convertit dintr-un fost programato­r. Mi-au plăcut întotdeaun­a științele exacte și formele geometrice, iar șoselele care șerpuiesc perfect printre munți, printre copaci sunt, într-un fel, exact ce căutam: reprezentă­ri geometrice exacte, texturi și forme matematic creionate în peisaj. Când fotografie­zi, e foarte important să nu îți pierzi entuziasmu­l, să cauți tot timpul ceva nou, să fii curios. Pentru mine, zborul cu drona a reprezenta­t un nou început. Acum iau drona cu mine peste tot.

Între timp, am adunat peste 250 de imagini cu șoselele României, extinzând proiectul inițial de la drumurile care ne duc în Transilvan­ia la șoselele din întreagă țară. O radiografi­e aeriană a șoselelor noastre ne arată o lume diversă, o lume frumoasă, România șerpuită, sinuoasă, așa cum este ea.

 ??  ?? Într-o dimineață geroasă în care nu ai fi vrut să părăsești coconul mașinii, am tras pe dreapta și am ridicat drona. Mi s-a dezvăluit Drumul Național DN13, șerpuind printre brazii din Carpați.
Într-o dimineață geroasă în care nu ai fi vrut să părăsești coconul mașinii, am tras pe dreapta și am ridicat drona. Mi s-a dezvăluit Drumul Național DN13, șerpuind printre brazii din Carpați.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania