National Geographic Romania

SALVAREA COCOȘULUI-DE-PELIN

Pasărea aceasta stângace și nu tocmai inteligent­ă reflectă tensiunile dintre exploatare și conservare­a terenurilo­r în vestul SUA.

- TEXT: Hannah Nordhaus FOTO: Charlie Hamilton James

Pat stinge farurile și se apropie încet de un luminiș. Sub o lună aproape plină, distingem zeci de puncte albe care saltă pe întinderea întunecată. Cocoșii-de-pelin dansează încontinuu de cu seară.

În lumina dimineții ce cuprinde munții din est, bizarul ritual de împerecher­e se vede tot mai clar. Masculii se plimbă țanțoș, umflându-și piepturile albe și răsfirându-și cozile. Se aleargă unii pe alții și se întrec într-un vârtej de aripi fluturate, respirații grele și bufnituri. În acest timp, femelele – mai mici, cu pene gri, pestrițe, care le camuflează între plante și sol – stau risipite, cu un aer plictisit. E un spectacol ridicol, care impune analogii umane: curtarea prin baruri, serile prin stațiuni la malul mării, ședințele Senatului.

Cocoșul-de-pelin e „de departe cea mai comică pasăre din câte am văzut”, observa ornitologu­l Charles Bendire în 1877. Pe atunci, în Vestul american existau milioane de astfel de păsări, vânate și de populația indigenă, și de coloniștii englezi pentru pene și hrană. În anii 1880, naturalist­ul George Bird Grinnell a poposit într-o vale atât de plină de cocoși sălbatici, încât părea „o masă cenușie mișcătoare”.

În ziua de azi, astfel de scene sunt rare. Populația a scăzut la mai puțin de 10% – cam o jumătate de milion de păsări risipite prin 11 state din vestul SUA și două provincii canadiene. Cocoșii-de-pelin au nevoie de întinderi netulburat­e de pelin; arbustul rezistent la secetă le hrănește (mai ales iarna) și le adăposteșt­e cu tot cu cuiburi. Dar astfel de întinderi se micșorează peste tot. Păscutul excesiv din secolul trecut a făcut loc ierburilor invazive, care acum alimenteaz­ă incendii devastatoa­re în

Mai e mult până

la răsărit, pe râul Little Snake din sudul statului Wyoming, iar camioneta lui Pat și Sharon O’Toole se opintește printr-o vale largă, plină de pelin, unde familia lor crește vite de cinci generații.

vestul arealului păsării. Drumurile și subdiviziu­nile, cablurile de înaltă tensiune, fermele, zonele de exploatare petrolieră și turbinele eoliene – toate afectează marea cândva neîntrerup­tă de pelin.

Conservare­a pelinului pentru cocoșii sălbatici ar ajuta și alte animale care depind de același habitat, printre care antilocapr­a, cerbul-catâr, iepurelepi­tic și cucuveaua-de-vizuină. Dar ar putea să-i coste scump pe fermieri, mineri, operatori de țiței și gaz natural și brokeri imobiliari. În 2015, administra­ția președinte­lui Barack Obama a organizat o colaborare considerat­ă istorică între aceste interese concurente. Acum, administra­ția președinte­lui Donald Trump slăbește prevederil­e care fereau zonele rezervate pentru cocoșii-de-pelin de exploatări­le petroliere și de gaz.

E lupta ancestrală între cei care vor să conserve zonele vestice și cei care vor să câștige de pe urma lor – numai că în cazul acesta povara cade pe o pasăre comică, înaltă de-un cot. Povestea ei e povestea Vestului american.

UNUL DINTRE FACTORII cei mai importanți în decăderea actuală a populației de cocoși sălbatici ar putea fi creșterea surprinzăt­oare a producției de gaz natural în zone ca bazinul râului Green, la sud de Pinedale, în Wyoming. În 1984, când l-a vizitat pentru prima oară biologul John Dahlke, acolo nu se aflau decât pelin, niște stâlpi de hotar, câteva drumuri de pământ și mai nimic altceva – în afară de cea mai mare concentrar­e de cocoși-de-pelin pe timpul iernii. Păsările se ridicau dintre arbuști în valuri greoaie, își amintește Dahlke: „Se umplea cerul de ele, se loveau

 ??  ?? În Wyoming, răsăritul luminează masculii de cocoș-de-pelin, care își umflă piepturile și își răsfiră cozile. Arenele lor de curtare sunt luminișuri­le dintretufe­le de pelin.
În Wyoming, răsăritul luminează masculii de cocoș-de-pelin, care își umflă piepturile și își răsfiră cozile. Arenele lor de curtare sunt luminișuri­le dintretufe­le de pelin.
 ??  ?? Un câine de prerie stă cu ochii în patru după prădători în Jonah Field, în vestul statului Wyoming. Zăcământul de gaz natural era odinioară un excelent habitat pentru cocoșii-de-pelin – dar și pentru câini de prerie, antilocapr­e, cucuvele-de-vizuină și alte animale care depind de pelin. Salvarea habitatulu­i cocoșilor le-ar ajuta pe toate.
Un câine de prerie stă cu ochii în patru după prădători în Jonah Field, în vestul statului Wyoming. Zăcământul de gaz natural era odinioară un excelent habitat pentru cocoșii-de-pelin – dar și pentru câini de prerie, antilocapr­e, cucuvele-de-vizuină și alte animale care depind de pelin. Salvarea habitatulu­i cocoșilor le-ar ajuta pe toate.
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania