National Geographic Romania

ABIGAIL ALLWOOD

- TEXT: RACHEL HARTIGAN SHEA FOTO: EMILY SHUR

Dacă a existat viață pe Marte, ea ar putea fi cea care găsește dovezi.

Pentru a descoperi primele urme ale vieţii terestre, astrobiolo­gul Abigail Allwood a mers într-un deșert australian izolat. Acum caută de la distanţă semne de viaţă pe o planetă unde probabil nu va pune piciorul niciodată.

Allwood lucrează la Jet Propulsion Laboratory și este unul dintre cercetător­ii principali în misiunea care va trimite un rover pe Marte în – prima, spune ea, cu „obiectivul central de a căuta dovezi despre existenţa vieţii în trecut pe Marte”. Sarcina lui Allwood este să examineze compoziţia chimică a planetei roșii în căutare de semne ale unor microbi preistoric­i.

În acest scop, a proiectat instrument­ul planetar pentru analiza chimică a solului cu raze X, pe scurt PIXL. Arată ca „pachetul pentru prânz al unui soldat imperial din Războiul Stelelor”, spune ea, dar sub capacul alb se află „cel mai complicat instrument trimis vreodată pe suprafaţa altei planete”. Montat pe braţul roverului, acesta se va așeza pe trei perechi de picioare, apoi se va deplasa pe suprafaţa marţiană cu pași minusculi, de de microni. În înaintarea lui, va analiza compoziţia chimică a mai multor zone și va face o hartă a elementelo­r întâlnite.

Allwood ezită să spună ce anume speră să găsească acolo. „Dacă pornești cu idei preconcepu­te despre ce trebuie să găsești, vei fi orb la ce se află acolo.” Dar este optimistă. „Șansele de a găsi ceva interesant pe Marte sunt mari”, spune ea. „Și, într-un fel sau altul, vom reuși să ne dăm seama ce e.”

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania