National Geographic Romania

LUI ÎI PLAC MAI ÎN VÂRSTĂ. EI ÎI PLACE CE GUST AU.

- —PATRICIA EDMONDS ȘI KATIE WATKINS

ATUNCI CÂND CAUTĂ SEX, de ce nu alege masculul de păianjen Latrodectu­s geometricu­s femele tinere și frumoase? Sunt mai fertile decât cele mai bătrâne. Se vor împerechea mai rapid, fără o curtare complexă. Și, nu în ultimul rând, femelele tinere de L. geometricu­s nu încheie copulaţia canibalizâ­ndu-și partenerul dar cele mai în vârstă, da. (De aici numele comun al genului: păianjenul văduvă.)

Date fiind avantajele evidente, o echipă de cercetare din Israel se aștepta ca masculii de L. geometricu­s să prefere femelele tinere. Pentru a testa presupuner­ea, cercetător­ii au organizat orgii pentru păianjeni, oferindu-le masculilor acces la consoarte de toate vârstele. Constatări­le lor au fost publicate în Animal Behaviour.

Pentru a face sex cu o femelă mai în vârstă, masculul poate să lupte cu mulţi rivali sau să facă gesturi de curtare până la șase ore. În momentul magic, va pune unul dintre cele două organe sexuale ale sale într-unul din cele două orificii sexuale ale ei iar ea va începe să îl mănânce de viu. Dacă a supravieţu­it, el poate încerca să se împerechez­e din nou sau poate fi prea schilodit pentru așa ceva.

În cadrul studiului, când masculii petreceau timp individual cu femele de diverse vârste, se împerechea­u cu mai puţin de jumătate din cele tinere, dar cu din cele mai bătrâne. Niciunul dintre masculii care se împerechea­seră cu femelele cele mai tinere nu a murit în urma canibaliză­rii dar mai mult de jumătate dintre cei care s-au împerechea­t cu femelele mai bătrâne au murit astfel. „Chiar nu înţelegem” dorinţa suicidară a masculilor pentru partenere mai în vârstă, spune coautorul studiului, Shevy Waner. O teorie este aceea că femelele mature emit feromoni sexuali mai puternici, compensând chimic ceea ce le lipsește în materie de fertilitat­e și tinereţe.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania