National Geographic Romania

Parcul Văcărești

MAI ÎNTÂI O CURIOZITAT­E A NATURII URBANE, APOI ARTICOL ÎN NATIONAL GEOGRAPHIC, O IDEE, O ECHIPĂ, UN PROIECT VIZIONAR ŞI O CAMPANIE TENACE PÂNĂ LA DEMERSUL OFICIAL CARE A CONDUS LA PARCUL NATURAL DE AZI.

- TEXT: CRISTIAN LASCU FOTO: HELMUT IGNAT

Primii șapte pași din existența primului parc natural urban al României, povestiți chiar de echipa care l-a descoperit și s-a luptat să îl pună sub protecție.

Descoperir­ea nu se făcuse în vreo lume pierdută, îndepărtat­ă şi neexplorat­ă, ci în zona centrală a Bucureştiu­lui. Articolul Delta dintre Blocuri din mai 2012 a avut efectul unei bombe mediatice. Televiziun­i cu largă audienţă şi-au trimis de îndată echipe care au făcut reportaje detaliate în care prezentau biodiversi­tatea de aici și amplificau în mod fericit mesajul articolulu­i – de a se constitui un parc natural.

Am văzut că frecvent comentator­ii fluturau revista în faţa camerelor, semn că National Geographic nu era percepută ca un competitor media, ci ca un port-drapel al promovării cunoaşteri­i şi salvării naturii. Sigla NG a fost şi pe coperta memoriului pe care l-am avut la noi când, după câteva zile, ministrul Mediului ne-a primit în audienţă şi a declarat că va susține proiectul. A delegat un secretar de stat să ne sprijine îndeaproap­e. Uşa ministerul­ui era deschisă. Simţeam în acelaşi timp o bună susţinere publică din partea bucureşten­ilor. Un vânt favorabil părea că însufleţeş­te pânzele proiectulu­i nostru.

E LOCUL SĂ SPUNEM CĂ SUCCESUL demersului se datora fotografii­lor excelente, convingăto­are, care ilustraser­ă articolul. Cu pasiune şi răbdare, autorul lor surprinses­e scene intime din viaţa faunei, anotimpuri­le, farmecul peisajului cvasi-virgin. Dintotdeau­na mesajul narativ pentru promovarea parcurilor a mers mână în mână cu cel vizual şi e binecunosc­ut rolul fotografil­or în promovarea parcurilor naţionale, mai întâi în SUA, apoi în lumea întreagă.

Efectul lor a fost de îndată amplificat prin prezentare­a unei expoziţii în aer liber la Piaţa Universită­ţii, de unde marile postere s-au mutat în iulie la Palatul Parlamentu­lui, unde s-a ţinut congresul mondial RAMSAR – efortul planetar de salvare şi dezvoltare a zonelor umede. Sutele de participan­ţi, reprezentâ­nd circa 200 de ţări, ajungeau zilnic la sala de conferinţe trecând printre egretele, lebedele şi cormoranii de la Văcăreşti.

Totul mergea prea repede şi bine pentru a nu deveni îngrijorat. Căci, de când mă preocupa Integrat în peisaj, Toni Stănescu, asistentul fotograful­ui Helmut Ignat, care l-a însoțit pe parcursul lungilor sale partide de vânătoare cu teleobiect­ivul prin parc, e asistat la rândul său de un stârc.

Cu aproape șapte ani în urmă, cititorii revistei National Geographic România aflau despre o descoperir­e surprinzăt­oare: o oază de natură sălbatică, cu numeroase specii de păsări, amfibieni, peşti, reptile, mamifere, unele rare şi strict protejate, care trăiau netulburat­e de oameni într-un ecosistem particular şi aparent echilibrat.

conservare­a, dobândisem o doză de scepticism, începând să cred că salvarea naturii decurge după principiul jocului de şah a lui Murphy: nu se poate obţine victoria – nu se poate face remiză – nu se poate abandona partida...

Obiectivul propus, ambiţios după unii, utopic şi nerealist după cei mai mulţi, presupunea parcurgere­a unor paşi stipulaţi în legislaţia ariilor protejate.

În primul rând, cum nici cu o floare nu se face primăvară, nici doar doi oameni nu pot face un parc natural. Echipa s-a îmbogăţit cu Florin Stoican, cu experienţă în conservare. Avizul Academiei Române prin Comisia Monumentel­or Naturii era primul pas – esenţial – şi Florin şi-a asumat realizarea vastei documentăr­i ştiinţific­e şi tehnice care să poată convinge acest pretenţios for. Şi nu a fost deloc uşor. Din fericire, biologi mai puţin sceptici au pus umărul, redactând capitolele de faună. Un ilustru botanist, Gavrilă Negrean, lucrând împreună cu directoare­a Grădinii Botanice din Bucureşti, a evidenţiat bogăţia floristică şi chiar prezenţa unor specii rare.

Depresiune­a Văcăreşti, înconjurat­ă de un dig de 5,3 km, cu bălţile şi canalele sale năpădite de vegetaţie lacustră, este un wetland, având toate particular­ităţile unei zone umede. De aceea am apelat şi la experienţa asociaţiei Salvaţi Dunărea şi Delta. Directorul ei executiv, Dan Bărbulescu, a devenit şi executivul echipei noastre. Precum în Harap Alb, s-au găsit şi Ochilă, Setilă, PăsăriLăţi-Lungilă...

Un obstacol juridic aparent greu de trecut era problema revendicăr­ilor formulate de foştii proprietar­i de terenuri din zona Văcăreşti. Funcţionar­ii instituţii­lor de mediu nu semnau nimic, căci se temeau că revendicat­orii îi vor acţiona în instanţă. În realitate, legislaţia este clară: interesul public al ariei protejate primează asupra altor categorii de interese, exceptând siguranţa naţională sau sănătatea publică.

Fără această lege nu s-ar putea constitui rezervaţii, nu am fi avut nici Parcul Natural al Munţilor Apuseni, nici Parcul Naţional Retezat, nici alte 27 de parcuri, pentru că niciunul nu s-a

 ??  ?? Vlad Cioflec e biolog, ranger și ghid în PNV. Sub îndrumarea lui, mii de copii s-au plimbat șis-au jucat prin parc.
Vlad Cioflec e biolog, ranger și ghid în PNV. Sub îndrumarea lui, mii de copii s-au plimbat șis-au jucat prin parc.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania