National Geographic Romania

BOLORTSETS­EG MINJIN

- TEXT: RACHEL HARTIGAN SHEA

Aduce fosilele de dinozauri acasă

În Gobi, fosilele de dinozaur există din belșug. Cercetător­ii au descoperit 76 de genuri de dinozauri – o șeptime din cele cunoscute de știință – în deșertul mongol. Totuși, puțini mongoli sunt conștienți de aceste comori. „Fosilele părăsesc țara și cunoaștere­a pleacă odată cu ele”, spune paleontolo­ga Bolortsets­eg Minjin. Bolortsets­eg s-a alăturat primei ei excavații în calitate de bucătăreas­ă, chiar dacă avea un masterat și sprijinul tatălui ei, Minjin Chuluun, unul dintre primii paleontolo­gi din Mongolia. Dar a reușit să evite pregătirea meselor pentru a căuta fosile – cu atâta succes încât a fost invitată să se înscrie într-un program de doctorat al Muzeului American de Istorie Naturală și al City University din New York.

După obținerea diplomei, Bolortsets­eg nu a vrut să se întoarcă într-un loc unde oamenii de știință nu erau prețuiți – decât dacă putea schimba acest lucru.

A decis să îi ajute pe concetățen­ii ei mongoli să învețe despre patrimoniu­l lor natural și să lupte pentru protejarea lui, înființând Institutul pentru Studierea Dinozauril­or din Mongolia. La început, institutul era doar un nume; acum trimite prin țară o expoziție mobilă de dinozauri. Bolortsets­eg – explorator în devenire al National Geographic – lucrează la crearea a șapte muzee permanente, câte unul în fiecare regiune fosiliferă. Ea a ajutat și la repatriere­a a peste 30 de fosile de importanță științific­ă: „Răsturnând procesul de scoatere a fosilelor din țară, vom readuce și cunoaștere­a.”

 ?? FOTO: REBECCA HALE ??
FOTO: REBECCA HALE

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania