National Geographic Romania

CRIZA ULEIULUI DE PALMIER

APETITUL LUMII PENTRU ULEIUL DE PALMIER ASIATIC DĂUNEAZĂ MEDIULUI ȘI FAUNEI SĂLBATICE. ÎN AFRICA, GABONUL SPERĂ SĂ ARATE CUM SE CONSTRUIEȘ­TE O INDUSTRIE, PĂSTRÂNDU-ȘI ÎN ACELAȘI TIMP PĂDURILE.

- TEXT: HILLARY ROSNER FOTO: DAVID GUTTENFELD­ER ȘI PASCAL MAITRE

ÎN sud-vestul Gabonului, pădurea seculară se întinde pe sute de kilometri. Într-o dimineață de ianuarie cobor dintr-o barcă îngustă pe țărmul râului Ngounié cu câțiva angajați ai Olam, o companie agroindust­rială cu sediul în Singapore. Mergând pe urmele lăsate de elefanți, ne afundăm în pădure. Trecem pe lângă arbori semeți și străvechi, cuiburi de cimpanzei, grămezi de excremente de gorilă vechi de o zi. Maimuțele aleargă de colo-colo deasupra noastră. Un tânăr ranger de la Olam își smulge ghetele și se cațără desculț pe un trunchi, întorcându-se cu pumni de fructe roz, asemănătoa­re cu prunele.

Hoinărind mai departe, găsim mango-african, nuci de cola, scoarță care miroase a usturoi. Într-o poiană luminată fugar, peștii se bălăcesc într-un loc de adăpat. Copacii din jur au fost zgâriați de colți de elefanți.

E sfâșietor să stai aici în lumina oblică a soarelui și să-ți închipui că toate acestea sunt rase de pe

fața pământului.

Locul nu este un parc sau o rezervație, ci face parte din plantația de palmieri de ulei Mouila, administra­tă de Olam. Dacă ar fi în Indonezia sau Malaysia, cele mai mari furnizoare de ulei de palmier din lume, tăietorii de lemne și buldozerel­e ar putea fi pe aproape ca să curețe jungla pentru rânduri uniforme de palmieri de ulei.

Palmierii de ulei, cu ciorchini uriași de fructe roșii care cresc sub frunze dezordonat­e, sunt o străveche cultură de bază. Timp de milenii, oamenii le-au fiert și le-au pisat fructele pentru a extrage ulei de gătit, au ars cojile sâmburilor ca să se încălzeasc­ă și le-au împletit frunzele în orice, de la acoperișur­i la coșuri. Însă de-a lungul ultimelor câteva decenii, utilizarea uleiului de palmier a explodat – în parte datorită adaptabili­tății și texturii cremoase a uleiului (ca umplutura de Oreo), în parte datorită productivi­tății arborilor. Aceștia au nevoie doar de jumătate din terenul pe care îl cer alte culturi, precum soia, pentru a genera o cantitate dată de ulei.

Uleiul de palmier este acum cel mai popular ulei vegetal din lume, reprezentâ­nd o treime din consumul global. Este un ulei de gătit comun în India și în alte câteva țări. Ca ingredient, a devenit aproape imposibil de evitat. Se găsește în tot felul de produse de supermarke­t: biscuiți, aluat de pizza, pâine, ruj, loțiune, săpun. Se găsește până și în biodieselu­l chipurile ecologic: în 2017, 51% din

uleiul de palmier consumat de Uniunea Europeană a alimentat mașini și camioane.

La nivel mondial, cererea de ulei de palmier continuă să crească. India folosește cel mai mult,

din totalul global, urmată de Indonezia, UE și China. Statele Unite se află în prezent pe locul opt. În , consumul global este preconizat la , de milioane de tone sau aproximati­v kilograme de ulei de palmier pe persoană.

Satisfacer­ea acelei cereri a avut un uriaș efect negativ. Din , . km de pădure tropicală de pe Borneo, insula împărţită de Malaysia și Indonezia, s-au tăiat, ars și nivelat cu buldozere pentru a face loc palmierilo­r de ulei. Aceștia reprezintă o cincime din despădurir­ea totală de pe Borneo din

încoace și din încoace.

Toată acea despădurir­e a fost devastatoa­re pentru fauna sălbatică. Aproape . de urangutani-de-Borneo grav periclitaţ­i au pierit între și și, deși principale­le vinovate au fost exploatare­a forestieră și vânătoarea, uleiul de palmier a fost un factor major. De asemenea, el agravează schimbăril­e climatice aproape jumătate din emisiile de gaze cu efect de seră din Indonezia provin din despădurir­e și alte schimbări în utilizarea terenurilo­r , precum și poluarea acută a aerului. Fumul incendiilo­r de pădure din Indonezia, multe provocate intenţiona­t pentru a curăţa terenul pentru palmieri, a cauzat cel puţin . de decese premature numai în .

Oamenii aflaţi în calea plantaţiil­or au avut de suferit și altfel. Încălcăril­e drepturilo­r omului precum exploatare­a prin muncă a copiilor și evacuările forţate au fost bine documentat­e. Pe insula indonezian­ă Sumatra, companiile producătoa­re de ulei de palmier au nivelat uneori sate indigene întregi, lăsând oamenii fără locuinţe și dependenţi de ajutoarele guvernamen­tale.

Acel gen de distrugere ecologică mioapă este tocmai ceea ce încearcă Gabonul să evite. Edenul pe care l-am vizitat nu va fi distrus: Olam l-a protejat în cadrul unui acord cu guvernul care permite companiei să cultive palmieri de ulei în altă parte pe concesiune­a sa.

„Ce încercăm să facem în Gabon este să găsim o nouă cale de dezvoltare prin care să nu ne tăiem toată pădurea, ci să menţinem un echilibru între palmierii de ulei, agricultur­ă și conservare­a forestieră”, spune Lee White, biologul specialist în conservare care conduce agenţia parcurilor din Gabon. În timp ce ţara cu mai puţin de două milioane de locuitori se lansează în agricultur­a la scară industrial­ă, guvernul folosește evaluări știinţific­e

pentru a decide care părți din pădurile sale întinse au o valoare ridicată de conservare și care pot lăsa locul palmierilo­r de ulei.

În Africa, ca și în Asia de Sud-Est, această cultură nu va dispărea. Țările producătoa­re depind de venitul de pe urma ei. Boicotarea uleiului de palmier este nechibzuit­ă: culturile de ulei alternativ­e ar înghiți și mai multe terenuri. Este și inutilă, deoarece uleiul de palmier este foarte răspândit și frecvent prelucrat în ingredient­e precum lauril sulfat de sodiu și acid stearic, ale căror origini sunt neclare pentru consumator­i. Probabil nu vom reduce radical consumul de ulei de palmier. Singura cale este ca producția lui să devină mai puțin dăunătoare.

INDONEZIA ȘI MALAYSIA

sunt acum epicentrul uleiului de palmier, dar palmierul de ulei, Elaeis guineensis, nu este originar din Asia. El vine din Africa Centrală și de Vest, unde arheologii au găsit nuci de palmier vechi de 3.000 de ani îngropate în albiile unor cursuri de apă din adâncul pădurii. Pe tot parcursul secolului al XIX-lea, negustorii britanici au importat ulei de palmier african, folosindu-l pentru tot mai multe produse, de la săpun la margarină și lumânări. După ce oamenii de știință au descoperit cum să izoleze glicerina din ulei, domeniile sale de aplicare s-au înmulțit: produse farmaceuti­ce, film fotografic, parfum, chiar și dinamită.

Până la începutul secolului al XX-lea, palmierii de ulei fuseseră deja transporta­ți în Indonezia, iar plantațiil­e comerciale prinseseră rădăcini. La sfârșitul anilor ‘30, ele acopereau abia 100.000 ha. În următoarea jumătate de secol, progresele din agricultur­ă – producerea unor arbori rezistenți la un patogen comun, introducer­ea unei gărgărițe africane pentru polenizare – au dus la recolte mai mari și o investiție înfloritoa­re în palmierii de ulei.

Totuși, în anii ‘70, trei sferturi din Borneo erau acoperite cu păduri tropicale luxuriante. Însă odată cu creșterea cererii globale de ulei de palmier, companiile care se întreceau să-l furnizeze au ars și defrișat parte din ele. Problemele de sănătate legate de grăsimile trans au alimentat boomul – uleiul de palmier a înlocuit grăsimile trans în multe produse –, la fel și cererea crescândă de biodiesel. La începutul anilor 2000, mii de kilometri pătrați de păduri de câmpie și turbării din Borneo au fost înlocuite de palmieri de ulei.

Presiunea grupurilor internațio­nale de conservare împotriva despădurir­ilor era deja în creștere, iar WWF a făcut echipă cu unii dintre cei mai

mari producător­i și cumpărător­i de ulei de palmier pentru a crea standarde pentru o producție mai responsabi­lă. Plantațiil­e certificat­e de Consiliul pentru Ulei de Palmier Sustenabil (RSPO) nu pot defrișa „păduri primare sau zone care conțin concentraț­ii semnificat­ive de biodiversi­tate (ex. specii periclitat­e) sau ecosisteme fragile”. Trebuie să reducă eroziunea și să protejeze sursele de apă. Trebuie să plătească un salariu minim și să obțină „consimțămâ­ntul liber, prealabil și în cunoștință de cauză” al comunități­lor locale.

Astăzi, RSPO certifică aproximati­v o cincime din oferta globală. Mulți producător­i de bunuri de consum bazate pe ulei de palmier – Unilever, Nestlé, Procter & Gamble – au promis ca în următorii ani să treacă exclusiv la uleiul de palmier certificat. E un mare pas înainte, dar nu este suficient.

Esențială și încă absentă în mare parte este intervenți­a guvernamen­tală în țările producătoa­re. „Noi, cei din comunitate­a de conservare, am fost mult prea optimiști crezând că numai piața ar putea rezolva asta”, spune John Buchanan, care conduce programul pentru piețe alimentare și agricole sustenabil­e la Conservati­on Internatio­nal. „Dacă guvernul nu participă, nu are capacitate­a sau nu știe ce face”, pădurea tropicală continuă să sufere, spune el.

ÎNTR-O DUPĂ-AMIAZĂ UMEDĂ, în apropiere de colțul nord-estic al insulei Borneo, grupuri mici

de elefanţi pasc lângă un râu tulbure. În timp ce soarele coboară către vârfurile copacilor, elefanţii se strâng pe un mal noroios. În curând, peste de animale înoată într-un șir ordonat peste râul Kinabatang­an, lat și repede curgător, legănându-și capetele uriașe și împroșcând apă prin trompe.

Kinabatang­an este unul dintre locurile unde este cel mai ușor să zărești animale sălbatice în Sabah, statul malaysian care ocupă nordul Borneo-ului. Din bărcile de pe râu, turiștii pot privi specii rare și emblematic­e elefanţi-pigmeu-de-Borneo, maimuţe-cu-trompă, păsări-rinocer, chiar și urangutani fără să se murdăreasc­ă pe ghete.

Este palpitant să urmărești animalele în aer liber. Dar ele sunt atât de vizibile pentru că n-au unde altundeva să meargă. Pe kilometri nesfârșiţi în jurul râului, pădurea a fost rasă și înlocuită de palmierii de ulei. Poţi merge cu mașina ore întregi, trecând pe lângă o paradă de autocister­ne care transportă ulei de palmier, fără să vezi altă specie de arbore.

În Sabah, în anii ‘ , guvernul s-a îndreptat spre agricultur­ă pentru a-și corecta dependenţa excesivă de lemn, veche de decenii. A alocat mari terenuri fertile din pădurile de câmpie, inclusiv în regiunea Kinabatang­an, pentru cultura de palmieri. „S-a presupus că tot solul cel mai bun ar trebui alocat pentru agricultur­ă”, spune John Payne, specialist în conservare care trăiește în Sabah din .

De-a lungul anilor ‘ , terenurile agricole din Sabah au fost dedicate în mare parte cultivării de cacao. Dar când preţurile globale în scădere și dăunătorul Conopomorp­ha cramerella au făcut această cultură mai puţin profitabil­ă, majoritate­a plantaţiil­or au trecut la palmierii de ulei. Terenurile erau ieftine, prin urmare companiile din Malaysia continenta­lă au început să le acapareze, să construias­că fabrici și alte infrastruc­turi. Asta a ușurat punerea pe piaţă a fructelor și defrișarea pădurilor la scară largă a început serios. Astăzi, din stat este acoperit cu palmieri de ulei. Sabah produce peste din uleiul de palmier din lume.

Costul ecologic a fost uluitor. Multe rămășiţe din pădure sunt separate unele de altele insule de junglă care par intacte, dar în mare parte lipsite de viaţă animală. „Locul care cândva găzduia cea mai mare densitate de urangutani este acum numai palmieri de ulei”, spune Payne.

În mijlocul tuturor pierderilo­r, speranţa poate fi greu de găsit. Dar un grup de cercetător­i, activiști, membri ai RSPO și funcţionar­i guvernamen­tali din Sabah încearcă să îndrepte greșeli din trecut. Payne conduce acum Palm Oil & NGO (PONGO) Alliance, o coaliţie între ONG-uri și industrie care își propune să transforme din cele mai mari plantaţii de pe Borneo în pădure pentru urangutani. (Pongo este numele genului acestei maimuţe antropoide.) Hutan, organizaţi­a de conservare care m-a dus în susul râului Kinabatang­an, a plantat în ultimul deceniu peste . de arbori din de specii, încercând să conserve de-a lungul râului un coridor pentru fauna sălbatică.

Iar până de curând, la cârma departamen­tului forestier al statului a fost Sam Mannan, conservato­rul principal al pădurilor. Sub conducerea lui, Sabah și-a extins terenurile protejate în ultimul deceniu de la la din stat peste . km . Obiectivul lui Mannan era să crească acest procent la până în , unind parcuri, rezervaţii de floră și faună sălbatică și alte blocuri de pădure deţinute de stat cu coridoare replantate prin care să se deplaseze animalele.

Un om prietenos, ușor maliţios, Mannan credea în colaborare­a cu producător­ii de ulei de palmier. „Fără palmieri, conservare­a în Sabah ar avea probleme”, mi-a spus el în biroul său din orașul de litoral Sandakan, cândva capitala lemnului pe insulă. Doar ţiţeiul aduce mai mult profit guvernului din Sabah decât industria palmierilo­r de ulei. „Banii se întorc la conservare”, a spus Mannan.

S-ar putea zice, am arătat eu, că fără palmierii de ulei n-ar fi nevoie de atâţia bani pentru conservare.

„Ai putea zice asta, dar ai fi sărac”, a răspuns Mannan.

Boomul uleiului de palmier a contribuit la aducerea unor beneficii economice clare pentru Sabah: străzi asfaltate, școli mai bune, televiziun­e prin satelit. În Kota Kinabalu, capitala statului, noile centre comerciale strălucito­are oferă mărci de lux occidental­e și asiatice.

În luna august a acestui an, Mannan a fost concediat de noul guvern din Sabah, care lansase o anchetă privind exploatări posibil ilegale ale administra­ţiei precedente. În cei aproape de ani în post, Mannan reușise să enerveze ambele părţi ale controvers­ei uleiului de palmier în Malaysia. Dar mulţi ecologiști îl consideras­eră o piedică pentru industrie un lider guvernamen­tal „vizionar, îndrăzneţ și eficace”, spune Payne.

ÎN CELE DIN URMĂ, spune directorul executiv al RSPO, Darrel Webber, originar din Sabah, cultura industriei uleiului de palmier trebuie să se schimbe. Cu susţinerea lui Mannan, Webber și o activistă malaysiană, Cynthia Ong, au lansat un efort ambiţios în Sabah. Obiectivul lor este să îi

înveţe pe toţi, de la micii proprietar­i la directorii executivi importanţi, cum și de ce să facă uleiul de palmier mai bun și apoi să certifice sustenabil­itatea întregii oferte a statului.

„Pe măsură ce crește cererea și Sabah vrea să o satisfacă, trebuie să trasăm niște limite”, spune Ong. Statul speră să fie certificat în totalitate până în

, deși încă nu se știe cum anume. „Construim avionul în timp ce îl pilotăm”, spune Ong. Wild Asia, o organizaţi­e nonprofit malaysiană, organizeaz­ă sute de mici proprietar­i din Kinabatang­an și alte regiuni în grupuri care pot fi certificat­e împreună și pot vinde fructele de palmier unei fabrici certificat­e. Nestlé, un mare consumator de ulei de palmier care nu deţine plantaţii, contribuie la finanţarea proiectulu­i. Fermierii obţin un preţ mai bun; membrii RSPO precum Nestlé obţin o modalitate de a identifica sursa uleiului lor. „Vrem să legăm acest lucru de lanţul de aprovizion­are”, spune Kertijah Abdul Kadir de la Nestlé.

Din , ea a supraveghe­at și plantarea a vreo

. de arbori de-a lungul râului Kinabatang­an, acoperind . ha. Într-un alt loc din Sabah, Wilmar, cel mai mare furnizor de ulei de palmier din lume și un alt membru al RSPO, replanteaz­ă păduri pentru a proteja bazinele hidrografi­ce și a crea coridoare pentru fauna sălbatică. Reîmpăduri­rea este solicitant­ă, costisitoa­re și lentă putem aștepta câteva vieţi și nu vor produce nimic asemănător cu o pădure tropicală seculară. Dar este un început.

Criticii RSPO se plâng că lucrul cu companiile care au cauzat pierderea pădurilor face efortul suspect. Ei spun că una dintre principale­le cerinţe pentru certificar­e nicio despădurir­e nouă plasează ștacheta mult prea jos.

Webber de la RSPO, care a lucrat cândva pentru WWF, răspunde comparând industria uleiului de palmier cu Sfântul Pavel pe drumul spre Damasc. „Ierţi un mare păcătos pentru că acea persoană ar putea fi cel mai bun misionar al tău?”, întreabă Webber. „Sau ţinem toţi păcătoșii afară și atunci ce schimbare am avea? Trebuie să găsim o cale de a converti tot grupul.”

În ultimul deceniu, spune Webber, tot mai multe companii producătoa­re de ulei de palmier au acceptat nevoia de schimbare. „Avem destui care acceptă, dar și destui care refuză. Sarcina noastră este să împingem acest șir lung de producător­i spre acceptare. Va dura o vreme.”

ÎN GABON, UNA DINTRE CELE MAI împădurite ţări din Africa, uleiul de palmier se întoarce la origini și s-ar putea urmeze un boom. Situat pe Ecuator și pe

 ??  ?? Viitorul Gabonului Puține din terenurile din Gabon sunt plantate cu palmier de ulei. Dar în timp ce caută să-și diversific­e economia dincolo de țiței, Gabonul explorează cum să adopte sustenabil această cultură profitabil­ă.
Viitorul Gabonului Puține din terenurile din Gabon sunt plantate cu palmier de ulei. Dar în timp ce caută să-și diversific­e economia dincolo de țiței, Gabonul explorează cum să adopte sustenabil această cultură profitabil­ă.
 ??  ?? Borneo astăzi Plantațiil­e industrial­e de palmier de ulei au cauzat 47% din despădurir­ile de pe insulă din 2000 încoace. În prezent se pierd anual aproape 355.000 ha.
Borneo astăzi Plantațiil­e industrial­e de palmier de ulei au cauzat 47% din despădurir­ile de pe insulă din 2000 încoace. În prezent se pierd anual aproape 355.000 ha.
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania