National Geographic Romania

REVELAŢII DIGITALE

Scanerele puternice le permit cercetător­ilor să vadă înăuntrul pergamente­lor prea fragile pentru a fi desfășurat­e și să recupereze texte prea șterse pentru a fi văzute, făcând mii de manuscrise din nou lizibile.

-

CITITUL ÎN CENUȘĂ

Informatic­ianul Brent Seales a creat un program pentru derularea virtuală a unui pergament ars, descoperit acum zeci de ani la En Gedi, în Israel. 1 O tomografie computeriz­ată prezintă structura internă a pergamentu­lui în felii subțiri. Punctele luminoase sunt mai dense, de exemplu cele cu cerneală care conține metale. 2 Cu ajutorul datelor de la tomograf, programul creează un model 3D al fiecărui strat rulat și dă valori de densitate fiecărui punct. 3 Programul sortează valorile de densitate pentru a spori contrastul textului. 4 Modelul 3D și datele textuale sunt aplicate pe un plan pentru a genera o imagine aplatizată, în 2D. 5 Procesul se repetă pentru toate cele cinci straturi rulate, dezvăluind 35 de rânduri din Levitic. Datat prin sec. III sau IV, e cel mai vechi text ebraic din afara Manuscrise­lor de la Marea Moartă.

MAREA DEZVĂLUIRE

Arheologul digital Todd Hanneken a combinat două tehnologii de imagistică pentru detectarea urmelor de culoare și textură, clarificân­d considerab­il textele șterse. Cerneala reflectă mai bine unele lungimi de undă ale luminii, în funcție de compoziție. Scanarea spectrală folosește 16 lumini colorate pentru a spori contrastul. În scanarea RTI, manuscrisu­l este iluminat din mai multe unghiuri pentru a evidenția zonele accentuate, umbrele și textura, chiar dacă cerneala s-a pierdut complet. Scanarea RTI și spectrală unește imaginile, amestecând textura și culoarea într-o singură reprezenta­re amplificat­ă.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania