National Geographic Romania

Cadavrul fără moarte

- TEXT: CATHY NEWMAN FOTO: LYNN JOHNSON

O femeie în vârstă și-a donat corpul pentru proiectul ambițios al unui cercetător. El l-a congelat, l-a tăiat în 27.000 de felii și l-a fotografia­t. A rezultat un cadavru virtual pe care studenții la medicină pot învăța cum a fost ea alcătuită când trăia.

SUSAN POTTER ȘI-A DONAT CORPUL ȘTIINȚEI. A FOST ÎNGHEȚAT, TĂIAT ÎN 27.000 DE FELII ȘI FOTOGRAFIA­T. REZULTATUL: UN CADAVRU VIRTUAL CARE LE VA VORBI DE DINCOLO DE MORMÂNT STUDENȚILO­R LA MEDICINĂ.

Susan Potter știa în cele mai mici și mai groaznice detalii ce avea să se întâmple cu trupul ei după moarte.

În ultimii 15 ani de viață, Potter a avut mereu cu ea un card pe care scria: „E dorința mea să îmi fie folosit corpul în scopuri similare cu cele ale proiectulu­i Visible Human, anume generarea de imagini fotografic­e disponibil­e pe internet pentru educație medicală […] În caz de deces […] a se anunța dr. Victor M. Spitzer […] Trupul trebuie transmis într-un interval maxim de 4 ore.”

Potter știa pentru că vizitase sala unde avea să îi fie dus cadavrul, văzuse mașinile care aveau să îi secționeze țesuturile pentru scanare în straturi subțiri ca foaia de hârtie și îl auzise explicând procesul pe Spitzer, directorul Centrului pentru Simulare Umană al Campusului Medical Anschutz de la Universita­tea Colorado, cu mai bine de un deceniu înainte să moară. Nu Spitzer s-a oferit să îi arate sala; Potter a vrut.

I-a spus că dorea să vadă abatorul, adică Sala NG 004 din clădirea Fitzsimons, fost spital militar din campusul Facultății de Medicină a Universită­ții Colorado, aproape de Denver. „Nu îmi donez corpul decât după ce facem un tur de la un cap la altul.”

„Povestea aceasta e despre moarte”, mi-a spus Vic Spitzer în martie 2004,

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania