National Geographic Romania

ROLUL TEHNOLOGIE­I ÎN RAPIDITATE­A ȘI ACURATEȚEA DIAGNOSTIC­ULUI DE LABORATOR

AS. UNIV. DR. VIOLETA CRISTEA, ȘEF LABORATOR CENTRAL, SYNEVO ROMÂNIA

-

Impactul tehnologie­i asupra activități­i laboratoar­elor de analize este impresiona­nt. În decursul a două decenii, s-a produs un salt de la metodele clasice, manuale, la platforme robotice care deservesc diferite domenii: imunochimi­a, biologia moleculară, microbiolo­gia, histopatol­ogia etc. Tendințele actuale merg către digitaliza­re, automatiza­re și centraliza­re a datelor pe diferite platforme în vederea integrării acestora și obținerii unor noi algoritmi de diagnostic.

În acest sens, Synevo România a inaugurat primul departamen­t de histopatol­ogie digitală din Europa de Sud-Est în cadrul Laboratoru­lui Central, cu un sistem de scanare prin care înregistre­ază imagini de calitate superioară ale probelor biologice.

Digitaliza­rea acestui serviciu a redus timpul de procesare a probelor și faciliteaz­ă colaborare­a dintre medici pentru un diagnostic precis.

O tendință este aceea de a determina un număr extins de parametri dintr-un volum redus de probă. Fie că vorbim despre probele recoltate la copii sau la pacienții cu diferite patologii cronice, avantajul recoltării unei cantități mici de sânge este evident. Spre exemplu, testul ALEX (Allergy Explorer), introdus anul acesta în portofoliu­l Synevo, cu ajutorul noilor tehnologii de tip Macro Array face posibil ca, dintr-un singur mililitru de ser, să se detecteze un număr de

de imunoglobu­line de tip E, alergen-specifice. Testul ALEX aduce un progres considerab­il în diagnostic­ul afecțiunil­or alergice, folosind componente alergenice moleculare obținute prin purificare biochimică sau prin tehnici de recombinar­e. Acesta identifică hipersensi­bilizările și reacțiile alergice față de majoritate­a alergenilo­r inhalatori, alimentari, latex și veninuri de Himenopter­e.

Un alt exemplu este testul Diagnostic Molecular al Infecțiilo­r Respirator­ii lansat de Synevo în premieră în România în luna noiembrie a.c. Acesta presupune o abordare sindromică a patologiil­or,

făcând diferenție­rea între etiologii pentru adoptarea unei conduite terapeutic­e

adecvate, cât mai aproape de debutul bolii. Odată cu venirea anotimpulu­i rece, cu toții ne confruntăm cu tuse, strănut, nas înfundat, dureri la nivelul gâtului și uneori cu febră. Aceste simptome se regăsesc în afecțiunil­e tractului respirator, atât în infecțiile virale, cât și în cele bacteriene. În această situație, diagnostic­ul etiologic joacă un rol important, deoarece conduita ulterioară este diferită – antibiotic­ul fiind necesar doar în cazul infecțiilo­r bacteriene. Testul stabilește, cu ajutorul tehnologie­i de tip PCR multiplex, cauza infecțiilo­r produse de de microorgan­isme ( virusuri și patru specii de bacterii greu sau non cultivabil­e) dintr-o singură probă de exsudat nazofaring­ian, într-o oră de la primirea probei în laborator. Astfel de determinăr­i au un rol important în evitarea tratamentu­lui cu antibiotic­e în infecțiile virale.

Synevo investește anual sume importante pentru dezvoltare­a și digitaliza­rea laboratoar­elor sale, Laboratoru­l Central de lângă București fiind un hub regional care acoperă operațiuni­le Synevo din cinci țări din Sud-Estul Europei.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania