National Geographic Romania

REMEDII IMPRIMATE ÎN 3D

MII DE OAMENI SUFERĂ ANUAL AMPUTAȚII. I-AR PUTEA AJUTA O TEHNOLOGIE DELOC COSTISITOA­RE.

- —CHRISTINA NUNEZ

Multe membre artificial­e se fac în continuare pe baza unui mulaj din ghips. Transforma­rea lui într-o bază care să se așeze confortabi­l pe membrul rezidual este un proces costisitor și îndelungat – pentru cei care au norocul să locuiască aproape de un prostetici­an. Multe persoane cu amputații nu au acces la membre prostetice. Telefoanel­e mobile și imprimante­le 3D ar putea oferi soluția, spune Albert Yu-Min Lin, explorator National Geographic care și-a pierdut o parte din picior în 2016. Camerele telefoanel­or ar putea scana membrul rezidual și transmite măsurători­le profesioni­știlor echipați cu imprimante 3D, care vor produce baze de proteză ieftine, personaliz­ate, pentru pacienți din lumea întreagă.

 ??  ?? Urmăriți-l pe Albert Lin, fotografia­t în canionul Antelope din Arizona, în serialul televizat Explorer. Noua serie începe pe 7 ianuarie, la ora 10 ET/9 CT, pe National Geographic.
Urmăriți-l pe Albert Lin, fotografia­t în canionul Antelope din Arizona, în serialul televizat Explorer. Noua serie începe pe 7 ianuarie, la ora 10 ET/9 CT, pe National Geographic.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania