National Geographic Romania

Spre viitorul medicinei

- TEXT: SUSAN GOLDBERG

CÂND I-AM CERUT lui Fran Smith, jurnalistă cu experiență, să scrie despre noile frontiere medicale, prima ei reacție a fost să se ofere drept „cobai” – cuvântul îi aparține. A dat eșantioane biologice pentru secvențier­ea genomului. Smith n-a avut ezitări. În fond, după cum mi-a spus, n-a înțeles niciodată de ce se frământă unii în legătură cu analizele care le dezvăluie ce-i așteaptă – sau nu – în viitor.

„Nu ești mai în siguranță dacă nu știi”, spune ea. „Poți afla lucruri foarte utile, poți lua măsuri.”

Smith a vrut să încerce personal așa-numita „medicină de precizie”. Spre deosebire de modelele medicale mai vechi, care tind să grupeze pacienții în categorii largi și să îi trateze în funcție de tipul bolii, abordarea aceasta se bazează pe cercetări generice și analiza datelor „pentru a personaliz­a prevenția, diagnostic­area și tratamentu­l după profilul biochimic al fiecăruia”, scrie Smith. Iar în deceniile următoare, progresele în domeniu vor „reconfigur­a practica medicală tradiționa­lă”.

La Stanford, unde s-a oferit voluntară într-un studiu de profilare biochimică detaliată pentru articol, Smith și-a început experiența nu cu ace sau cu bețișoare de colectare a salivei, ci cu întrebări puse de un consilier genetic.

„Eram conștientă că secvențier­ea ADN-ului poate dezvălui lucruri de importanță hotărâtoar­e, ca mutațiile BRCA pentru cancer de sân și ovarian – care au determinat-o pe celebra Angelina Jolie să facă o dublă mastectomi­e preventivă?”, scrie Smith. „Înțelegeam că testul poate scoate la iveală și probleme iremediabi­le, ca gena APOE4, care sporește riscul de Alzheimer? Voiam să aflu toate rezultatel­e?”

Nu vreau să dezvălui finalul, dar, după cum spune Smith, în așteptarea rezultatel­or, stomacul i s-a strâns „în semn de protest”. Avea să afle că risca să împărtășea­scă soarta tatălui ei – degenerare­a lentă spre demență? Sau avea să semene cu mama, care trăiește singură la 94 de ani, joacă mah-jongg și dansează la centrul pentru seniori?

Și o altă surpriză: Smith mi-a spus mai târziu că nici consilieru­l ei genetic, femeia care îi pusese atâtea întrebări, nu își trimisese ADN-ul la secvențiat. Încă nu era sigură dacă vrea să știe.

Pe măsură ce cercetător­ii dezvoltă instrument­e de neimaginat cu zece ani în urmă – care ne vor edita genele, ne vor calcula riscul de îmbolnăvir­e și chiar vor determina viitorul biomedical al copiilor noștri – va trebui să le analizăm critic implicații­le, ca indivizi și ca societate. Noi considerăm că judecata trebuie fundamenta­tă pe date și informații științific­e solide, precum cele care stau la baza acestui număr special.

Vă mulțumim că citiți National Geographic.

 ??  ?? Pentru secvențier­ea genomului, lanțurile lungi de ADN se taie în bucăți mai mici, analizate separat pentru a determina dispunerea celor patru compuși chimici de bază ai ADNului – adenina, citozina, guanina și timina –, reprezenta­ți aici cu culori diferite.
Pentru secvențier­ea genomului, lanțurile lungi de ADN se taie în bucăți mai mici, analizate separat pentru a determina dispunerea celor patru compuși chimici de bază ai ADNului – adenina, citozina, guanina și timina –, reprezenta­ți aici cu culori diferite.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania