National Geographic Romania

SENZORI PURTABILI

- SURSA: GRUPUL DE CERCETARE JOHN A. ROGERS DE LA CENTRUL SIMPSON & QUERREY PENTRU ELECTRONIC­Ă BIOINTEGRA­TĂ DE LA UNIVERSITA­TEA NORTHWESTE­RN

Mini-dispozitiv­e wireless înlocuiesc monitoarel­e voluminoas­e în urmărirea semnelor vitale. Inovația va permite monitoriza­rea mai extinsă și intervenți­a mai timpurie, putând să salveze vieți și să economisea­scă miliarde de dolari. Inginerii de la Universita­tea Northweste­rn au inventat câteva dispozitiv­e adezive (în dreapta, fără carcase). Senzorul pe care modelul (dreapta de tot) îl ține în mâna dreaptă se lipește de piele și îndeplineș­te toate funcțiile unui monitor standard de spital – și chiar mai mult.

1. Puls-oximetru pentru bebeluși prematuri – măsoară nivelul de oxigen din sânge. 2. Senzor purtat pe unghie pentru a urmări expunerea la ultraviole­te. 3. Senzor de UV și lumină albastră de la ecrane și LED-uri. 4. Electrocar­diograf (EKG) – măsoară activitate­a electrică a inimii nou-născutului. 5. Dozimetru UV fără baterie pentru pacienții cu melanom. 6. EKG și seismocard­iograf, care funcționea­ză ca stetoscop digital. 7. EKG și senzor de zgomote cardiace.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania