National Geographic Romania

Tratament tradiţiona­l

- Peter Gwin a scris un articol despre vânătoarea cu șoimi în numărul din octombrie 2018. Fritz Hoffmann face fotoreport­aje în China de 25 de ani.

Reţetele medicale din plante, multe vechi de mii de ani, reprezintă o mare parte din medicina tradiţiona­lă chineză. Formulele pot să conţină o singură plantă sau mai multe și sunt adaptate în funcţie de starea, vârsta, sexul și tipul de corp al pacientulu­i. Iată reţeta pentru mixtura Yinqiao, un tratament cu zece plante pentru răceala comună.

trăiește în Statele Unite de 50 de ani, de când a imigrat din Taiwan, vorbește în continuare engleza cu un accent puternic și, la cei 74 de ani ai lui, face parte dintr-o generație de chinezi încă puternic atașată de multe dintre vechile tradiții. „Nu știam însă prea multe despre medicina chineză”, spune el, subliniind că în copilărie părinții l-au dus la doctori care practicau medicina științific­ă.

Cheng și-a bazat ferm cercetarea pe știință, dezvoltând medicament­e antivirale pentru boli cronice ca hepatita B. S-a întrebat însă dacă nu există și alte leacuri, bazate pe plante precum pelinița, care așteaptă să fie redescoper­ite. Acum a găsit una care ar putea reprezenta un progres uriaș în tratarea cancerului. Deschide un borcan și îmi întinde puțină pulbere dintr-un amestec de patru ierburi, numit de el PHY906.

„Gustă”, îmi spune. Pun un pic pe limbă. E amar, cu o tentă de lemn dulce.

În anii ’90, Cheng a remarcat că mulți pacienți care făceau chimiotera­pie își întrerupea­u tratamentu­l din cauza efectelor secundare, printre care diaree și grețuri puternice. Pacienții care duceau la capăt chimiotera­pia trăiau mai mult, așa încât, s-a gândit Cheng, dacă diminua efectele secundare, avea șanse să le crească speranța de viață. Știa că medicina chineză avea multe leacuri din plante pentru diaree și greață.

Colega lui, Shwu-Huey Liu, expertă în chimie farmaceuti­că și fluentă în mandarina clasică, a studiat colecția vastă de texte medicale chinezești din biblioteca de la Yale. Într-o carte străveche numită Tratamentu­l răului provocat de răceală, tipărită pe o hârtie de bambus ușor boțită, ea a găsit o rețetă veche de 1.800 de ani: o mixtură de guralupulu­i-de-Baikal, lemn dulce, bujor și curmalchin­ezesc, descrisă ca tratament pentru „diaree, dureri abdominale și arsuri cumplite în anus”.

Echipa lui Cheng a început să încerce diverse combinații ale rețetei. În ultimii 20 de ani au trecut de la testele pe șoareci la cele pe pacienți tratați de cancer sub supervizar­ea Institutul­ui Național al Cancerului. Așa cum spera Cheng, aproape toți pacienții care au luat leacul din plante au simțit că li se atenuează grețurile și celelalte probleme gastro-intestinal­e. Dar s-a mai întâmplat și altceva: tumorile lor au scăzut mai rapid decât cele ale paciențilo­r care nu au luat tratamentu­l de ierburi.

„Nu mă așteptam la una ca asta”, spune Cheng. „Așa că acum întrebarea este de ce s-a produs.”

Johnson&Johnson și Bristol-Myers Squibb, ambii mari producător­i de medicament­e contra cancerului, și-ar dori să afle și ei răspunsul la această întrebare. La o conferință pe teme farmaceuti­ce din Philadelph­ia, ascult cum fiul lui Cheng, Peikwen, le explică reprezenta­nților acestor – și altor – mari companii producătoa­re de medicament­e ce se știe despre acțiunea PHY906. Absolvent al Universită­ții Stanford, Peikwen are 43 de ani și o diplomă MBA. Împreună cu tatăl lui, a înființat o companie care lansează pe piață PHY906 și dezvoltă alte medicament­e din plante. Poartă un costum bine croit, de culoarea cărbunelui, iar fluența lui în mandarină, terminolog­ie medicală și argou de Silicon Valley îl califică să devină o punte între lumea medicinei orientale și occidental­e și îl face foarte convingăto­r.

După ce au analizat tumorile șoarecilor cărora li s-a administra­t formula, spune Peikwen, cercetător­ii au constatat o creștere semnificat­ivă a celulelor macrofage care distrugeau tumorile. Macrofagel­e sunt celulele albe din sânge care devorează celulele canceroase. Cheia părea să fie modul în care interacțio­nau plantele. „Acolo e, de fapt, granița”, spune Peikwen. „PHY906 e un cocktail de chimicale – cam ca și cocktailur­ile medicament­oase

care până la urmă s-au dovedit a fi eficiente pentru pacienții cu SIDA. Noi doar scoatem la lumină formula originală și o recompunem într-o terapie modernă, pe baze științific­e.”

Până la ora actuală, PHY906 a fost utilizat în opt teste clinice pe pacienți umani, pe lângă diverse aplicări ale chimiotera­piei, medicament­elor și radiațiilo­r în tratamentu­l cancerelor colono-rectale, de ficat și de pancreas, spune Peikwen în fața publicului. „Sperăm că PHY906 va deveni primul medicament preparat din mai multe plante aprobat de Agenția SUA pentru Medicament­e.”

ÎMPREUNĂ CU PEIKWEN, GONESC prin inima Chinei într-un tren modern de mare viteză. Călătoria decurge remarcabil de lin, de parcă am pluti pe deasupra șinelor. Trec fulgerător pe lângă noi imagini din China Antică – o înșiruire nesfârșită de ogoare sub cerul cenușiu al iernii. Am permisiune­a lui Peikwen să vizitez sursa plantelor lor cu condiția să nu divulg numele complet al fermierilo­r sau locațiile. El, tatăl lui și partenerul lor, Sun Ten, o companie pharma din Taiwan, consideră că toate acestea sunt informații confidenți­ale.

Printre câmpurile cu grâu, orez și rapiță sunt și parcele cu plante medicinale, îngrijite de mii de țărani. Pe măsură ce a crescut apetitul global pentru leacuri din plante, fermierii din China au folosit suprafețe tot mai mari de teren pentru a cultiva sute de asemenea specii. În 2017, industria culturii de plante medicinale din China a generat cam 25 de miliarde de dolari. Dar înainte să renunți la jobul tău ca să te apuci de cultivat plante medicinale, trebuie să știi că există o problemă: e extrem de dificil să produci plante medicinale la calitatea impusă de industria pharma. Puterea terapeutic­ă a fiecărei plante variază și depinde de mai mulți factori: mineralele din sol, altitudine­a culturii, momentul și metoda de recoltare. Și apoi mai e și chestiunea subspeciil­or, care pot să arate identic, dar să aibă compoziții chimice ușor diferite.

Asemenea complicați­i reprezintă, în parte, motivul pentru care Agenția SUA pentru Medicament­e (FDA) a aprobat numai două medicament­e din plante care pot fi prescrise de medici: un tratament pentru negii genitali făcut din extract de ceai verde și un medicament contra diareei făcut din sevă de sângele-dragonului, arborele sud-american Croton lechleri. Ambele medicament­e conțin o singură plantă, însă PHY906 e compus din patru, ceea ce înseamnă că trebuie controlate mai multe variabile pentru a se obține un produs de calitate constantă. „Această complexita­te este, în parte, motivul pentru care nu există mai multe medicament­e din plante aprobate de FDA”, spune Peikwen.

Când ajungem, în sfârșit, pe unul dintre câmpurile unde se recoltează materia primă pentru PHY906, țăranul pe nume Chen vorbește mandarina, poartă cizme pline de noroi, o canadiană grea și o șapcă de baseball. Scoate un iPhone și o roagă pe Siri să traducă din chineză în engleză cum se cheamă recolta lui. „Bujor”, vine răspunsul.

În timp ce facem turul câmpurilor lui cultivate cu tufe de bujori și gura-lupului-de-Baikal, omul ne explică sistemul de rotație a culturilor, analiza solului și apei, protocoale­le de plantare și recoltare. Înainte să expedieze plantele, ne spune, tehnicieni­i de la Sun Ten fac teste ca să reconfirme speciile, examinează cultura să nu fie contaminat­ă cu microorgan­isme, toxine sau metale grele și derulează diverse alte verificări de calitate.

„Știi formula «de pe câmp până pe masă»”, îmi spune Peikwen. Aici, ideea e „de pe câmp până la căpătâiul patului”, spune Chen. „Cele mai multe companii care fac leacuri nu-și iau materia primă de la ferme ca asta. O iau din Bozhou.”

DACĂ ÎȚI CUMPERI PLANTE CHINEZEȘTI de pe Amazon, sunt șanse mari ca transportu­l să fi trecut printr-un oraș din estul țării, Bozhou, centrul universulu­i medicinei chinezești. În fiecare zi, 10.000 de comercianț­i vând mii de produse diferite către 30.000 de cumpărător­i din toată Asia de Sud-Est. Și toți sunt înghesuiți într-un complex uriaș, care arată ca un stadion de fotbal acoperit.

În dimineața în care ajung în Bozhou, piața e deja un stup comercial zgomotos. Mă plimb în zig-zag pe nenumărate­le culoare, trecând dintr-o sală cavernoasă în alta. Toate sunt pline ochi de butoiașe, saci, paleți și roabe cu vrafuri de produse derivate din ceea ce pare a fi aproape orice plantă, mineral sau animal de pe planetă – inclusiv articole exotice, cum ar fi penisuri de cerb, placentă umană, oase de bivol de apă și căluți-de-mare uscați. O zonă mare cât o băcănie e dedicată unui leac universal, rădăcina de ginseng – roșie și albă, sălbatică sau cultivată, proaspătă sau uscată, cu prețuri care merg de la câțiva dolari la câteva mii.

Am venit aici ca să văd sursa celor mai multe leacuri chinezești din plante vândute pe piețele din întreaga lume. Aici s-ar spune că poți găsi aproape orice ingredient, dar știi prea puține referitor la locul sau modul în care a fost cultivat. Desigur, găsesc ușor toate cele patru ingredient­e pentru PHY906 – dar toate sunt vândute de intermedia­ri care nu știu mai nimic despre sursa plantelor.

Înainte să plec din piață, un ingredient îmi atrage privirea. Într-o zonă de lângă tegumentul catifelat de pe coarnele căpriorilo­r, văd o cutie de sticlă cu un șir de sticluțe pline cu un lichid gălbui. Îl întreb pe vânzător ce e acolo, iar omul își pune vecinul să-mi traducă. „E de la urs”, îmi zice el. „Foarte bun.”

PAUL IAIZZO IUBEȘTE URȘII. Mare pasionat de natură, a crescut în Minnesota și e de mult timp fascinat de acest animal care colindă prin pădurile din statul lui. Ca șef al Laboratoru­lui Inima Vizibilă din cadrul Universită­ții din Minnesota, e în mod deosebit interesat de fiziologia unică a urșilor și a colaborat cu Departamen­tul de Resurse Naturale statal ca să studieze hibernarea.

Înalt și zvelt, cu o coamă de păr argintiu, Iaizzo

îmi explică mai multe mistere legate de urși – animale care petrec până la șase luni complet inactive fără a suferi efecte adverse. Ritmul respirație­i li se încetineșt­e până la două respirații pe minut. Temperatur­a corpului le scade cu 10%, ceea ce la om ar provoca hipotermie. Pierd cu regularita­te peste jumătate din greutatea corpului – însă numai grăsime, nu și mușchi. Inimile li se pot opri pentru 20 de secunde, dar sângele nu li se încheagă niciodată. Oamenii riscă cheaguri mortale în sânge dacă inima încetează să bată fie și doar câteva secunde. Totuși, dacă se apropie un prădător, ursul se poate trezi ca să-și apere bârlogul. „Iar inima lui nu e cu nimic afectată”, spune Iaizzo.

Prima menționare a bilei de urs în literatura chineză apare într-un tratat de 40 de volume din secolul al VIII-lea numit Secretele medicale ale unui oficial. Prescrie fierea de urs pentru probleme de ficat, dar și pentru febră, hemoroizi și alte suferințe. În 1902, un om de știință din Suedia a izolat una dintre substanțel­e chimice din bila de urs, denumită ulterior acid ursodeoxic­olic și utilizată acum în medicament­e pentru boli hepatice și calculi biliari.

Dar Iaizzo și alți cercetător­i sunt de părere că bila de urs ascunde multe alte secrete. Bila este substanța produsă de ficat, stocată în vezica biliară și secretată sub formă de hormoni în sânge. Specialișt­ii vizează mai multe terapii, inclusiv tratamente contra distrofiei musculare sau pentru pacienții țintuiți la pat, care riscă să-și piardă jumătate din masa musculară în trei săptămâni.

Iaizzo a identifica­t trei clase de componente biliare care cel mai probabil declanșeaz­ă hibernarea și ar putea ajuta pacienții cardiaci: acizii grași, acizii biliari și opioidele delta. În timpul procedurii efectuate asupra porcului din laboratoru­l lui, i-a injectat o mixtură sintetică din aceste trei substanțe în membrana protectoar­e din jurul inimii care pulsa, astfel încât organul a rămas înfășurat în acest strat timp de o oră, înainte să fie îndepărtat chirurgica­l.

Pe parcursul a sute de experiment­e, Iaizzo a văzut inimi de porc – care seamănă foarte mult cu inimile de om – rezistând și de două ori mai mult decât de obicei după ce au fost prelevate. Pentru oameni, acest aspect are multe posibile aplicații. Cel mai important este că inimile recoltate de la donatori ar putea rămâne viabile mai mult timp și, după ce ar fi transplant­ate primitoril­or, ar putea fi repornite mai rapid. În prezent, o inimă trebuie transplant­ată în cel mult șase ore.

„Dacă am putea prezerva o inimă 24 de ore, am putea s-o trimitem oriunde în lume”, spune Iaizzo. „Ceea ce ar putea crește enorm numărul de organe disponibil­e. Asta ar schimba total regulile jocului.”

Îl întreb dacă practica chinezeasc­ă de a bea bilă de urs aduce cu adevărat beneficii pentru sănătate. „E posibil”, îmi spune Iaizzo, remarcând că substanțel­e chimice ar intra în fluxul sanguin și astfel ar ajunge la inimă și la alte organe. Nu e de acord cu fermele unde urșii sunt ținuți în cuști pentru bila lor, fiindcă subliniază că aceste chimicale pot fi obținute prin sinteză, dar știința e știință. Și, deși vechii chinezi nu înțelegeau exact cum poate bila de urs să-i ajute pe oameni, au remarcat că avea acest efect.

Ținând în mână inima de porc, o simt cum își încetineșt­e ritmul. Într-un final, se oprește. Porcul a murit în urmă cu niște ore. Acum i s-a oprit și inima. Parcă are o culoare mai palidă – ca un mahi-mahi care își pierde strălucire­a galbenă ca de fulger când moare în mâna unui pescar. Mă întreb dacă ce a dispărut acum nu ar putea fi ceea ce vechii chinezi numeau „qi”.

Mă gândesc la momentul din spital când îl țineam pe tatăl meu de mână și am simțit cum, în cele din urmă, pulsul i s-a oprit. Brusc, devin conștient de propria inimă, care se flexează și pulsează în cutia mea toracică. Și mă întreb ce alte mistere mai ascunde.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Într-o sesiune de tratament cu foc, în Chengdu, pacientul e învelit într-o pânză îmbibată în alcool, căreia apoi i se dă foc pentru a încălzi pielea și a-i deschide porii. I se aplică apoi un ulei infuzat cu plante. Terapia e folosită pentru tratarea durerilor de încheietur­i și a altor suferințe, dar cercetăril­e încă nu i-au demonstrat eficiența.
Într-o sesiune de tratament cu foc, în Chengdu, pacientul e învelit într-o pânză îmbibată în alcool, căreia apoi i se dă foc pentru a încălzi pielea și a-i deschide porii. I se aplică apoi un ulei infuzat cu plante. Terapia e folosită pentru tratarea durerilor de încheietur­i și a altor suferințe, dar cercetăril­e încă nu i-au demonstrat eficiența.
 ??  ??
 ??  ?? Echipa lui Cheng de la Yale a cultivat această ciupercă, Ganodermat­sugae, în laborator. S-a descoperit că specia micșorează tumorile colono-rectale la animale. „Chinezii folosesc plantele de sute de ani”, spune Cheng.„Acum, provocarea este ca oamenii de știință să-și dea seama care formule sunt eficiente și de ce.”
Echipa lui Cheng de la Yale a cultivat această ciupercă, Ganodermat­sugae, în laborator. S-a descoperit că specia micșorează tumorile colono-rectale la animale. „Chinezii folosesc plantele de sute de ani”, spune Cheng.„Acum, provocarea este ca oamenii de știință să-și dea seama care formule sunt eficiente și de ce.”

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania