National Geographic Romania

Prin apele tulburi ale Brexitului

ÎN CĂUTAREA UNUI COMPROMIS ÎNTR-UN SISTEM POLITIC CARE S-A AVENTURAT PREA DEPARTE.

- TEXT: TEODOR TIȚĂ

În căutarea unui compromis într-un sistem politic care s-a aventurat prea departe.

OOBLIGATĂ SĂ DUCĂ LA BUN SFÂRȘIT UN proiect în care n-a crezut, Theresa May a încercat în ultimii doi ani să ofere publicului și parteneril­or internațio­nali asigurări că procesul de ieșire din Uniunea Europeană este sub control. Rezultatul e însă un amestec de confuzie, ridicol și frustrare pentru care premierul britanic a fost vinovat doar în parte. Dacă i se poate reține o vină, atunci aceea e doar ambiția neîmplinit­ă de a arăta că stăpânește energii pe care nu le înțelege foarte bine și nici nu le poate găsi un numitor comun.

Ca să fim drepți, nu e clar dacă există cineva în Marea Britanie capabil să o facă. Brexitul e o poveste care a început cu mult înainte de referendum­ul convocat de predecesor­ul doamnei May la 23 iunie 2016.

Decizia luată atunci de David Cameron venea după mulți ani de zile în care o mică – dar zgomotoasă – parte a establishm­entului britanic a vorbit despre Uniunea Europeană ca despre un monstru birocratic a cărui principală preocupare este să emită reguli

absurde (despre curbura bananelor, spre exemplu) fără a-și asuma însă răspundere­a politică pentru ele. Mesajul din subsidiar a fost că potențialu­l de dezvoltare a țării rămâne nerealizat, balanța e hotărât negativă, iar oamenii de rând pierd. Adăugați aici campaniile de presă împotriva imigranțil­or de pe continent și rezultatul referendum­ului devine mai ușor de înțeles.

Proaspăt ieșit dintr-o rundă câștigătoa­re de alegeri și cu amintirea unui alt referendum, cel privind independen­ța Scoției, soldat cu rămânerea acesteia ca parte componentă a Marii Britanii, Cameron a calculat arogant că va înregistra o nouă victorie și va reuși să închidă pentru o generație discuția despre ieșirea din UE.

A eșuat, iar eșecul a fost pus de unii comentator­i pe seama unei bizare nostalgii imperiale susținută de oameni cu resurse financiare considerab­ile (majoritate­a fondurilor campaniei pentru părăsirea Uniunii au fost oferite de doar cinci persoane, dintre care cel puțin una are legături neclare cu guvernul rus).

S-a spus despre acești indivizi că nu mai fac eforturi să înțeleagă sau să accepte direcția în care merge lumea. Dacă adăugăm aici faptul că regiunile cele mai sărace ale Marii Britanii au votat pentru Brexit, obținem o altă explicație a situației actuale. Greu de prevăzut înainte de vot, între elite și mase s-a format o alianță cum au existat atâtea în istorie, ori de câte ori virusul populismul­ui a ieșit la lumină. Pe axa bogați-săraci/câștigător­i-pierzători, extremele și-au dat mâna. Ulterior am văzut un scenariu asemănător în alegerile americane.

SIGUR CĂ UNIUNEA EUROPEANĂ nu instituie obligații referitoar­e la curbura bananelor, sigur că City-ul londonez e capitala financiară a continentu­lui și sigur că muncitorii polonezi sau români s-au integrat fără prea multe probleme, aducând o contribuți­e netă economiei locale. Sigur că toate aceste beneficii directe ale apartenenț­ei la blocul comunitar sunt ușor de verificat și probabil nu vor mai fi valabile în cazul în care, până la urmă, Brexitul se va produce. Însă ele au căzut în plan secund în fața atacurilor campaniei Leave.Eu, care nu s-a ferit să repete neadevărur­i, plecând de la premisa că scopul scuză mijloacele.

Poate cea mai flagrantă dintre toate a fost pretenția că, în fiecare săptămână, sistemul public de sănătate va beneficia de o infuzie de capital de 350 de milioane de lire sterline, bani care în acest moment merg către Uniunea Europeană. Fermitatea cu care Nigel Farage a catalogat afirmația drept o greșeală a doua zi după referendum va rămâne probabil în istoria campaniilo­r politice și a cinismului universal. Promisiune­a respectivă fusese una de căpătâi în arsenalul celor care cereau ieșirea din UE, iar fostul lider al United Kingdom Independen­ce Party a fost unul dintre liderii campaniei. Farage continuă să emită opinii politice până în ziua de azi, are un talkshow la radio și, uneori, e văzut în mediile apropiate președinte­lui Trump. Sistemul public de sănătate nu

are bani mai mulţi, în schimb calculează deficitul de personal calificat cu care se va confrunta în cazul în care asistentel­e și medicii veniţi din Europa vor decide că mediul britanic a devenit prea toxic pentru o existenţă normală.

La scurtă vreme după referendum, David Cameron a demisionat de la conducerea conservato­rilor și a dispărut din viaţa publică. Nigel Farage și-a părăsit la rând-i UKIP-ul. Continuă să se lase fotografia­t cu câte o bere în mână prin pub-urile englezești. Un domn afabil cu misiunea îndeplinit­ă.

CARTOFUL FIERBINTE A FOST PLASAT în mâinile Theresei May, care s-a văzut obligată să navigheze prin apele tulburi ale Brexitului în fruntea unui partid Conservato­r sfâșiat între partizanii unui Brexit pur și dur, adepţii unei ieșiri negociate și pro-europeni rezervaţi. Fost ministru de Interne în cabinetul Cameron, doamna May a fost printre partizanii rămânerii în Uniunea Europeană. Acum trebuie să livreze exact opusul. Ironia e greu de ignorat.

După ce a devenit premier, a încercat să își întărească poziţia, convocând, în , alegeri anticipate. La ora anunţării rezultatel­or, doamna May a înţeles probabil cum s-a simţit predecesor­ul ei atunci când a pariat pe un rezultat favorabil rămânerii în UE la referendum. Însă la acea dată dubiile cu privire la direcţia ţării începeau să fie deja mai clar articulate. Așa că anticipate­le au adus mai puţine mandate pentru conservato­ri, iar menţinerea la guvernare a fost posibilă doar cumpărând sprijinul unei mici formaţiuni loialiste nord-irlandeze despre ale cărei tendinţe extremiste se vorbește întotdeaun­a prea puţin.

Asta e poziţia de pe care premierul britanic trebuia să asigure o ieșire lină din Uniunea Europeană. Boris Johnson fost ministru de Externe și unul dintre artizanii haosului actual afirma la un moment dat că e posibil să mănânci o prăjitură, dar să o și păstrezi în același timp. Ceea ce încerca să spună dl Johnson e că Marea Britanie va putea să aleagă ce parte din beneficiil­e europene să păstreze și la ce obligaţii poate renunţa. Concret, excentricu­l politician conservato­r și apropiaţii săi ar fi dorit să păstreze accesul la piaţa comună, poate cel mai mare avantaj de care se bucură statele membre ale Uniunii, introducân­d în același timp restricţii privind accesul cetăţenilo­r comunitari în Marea Britanie. „Cel mai ușor de obţinut acord comercial din istoria omenirii”, după cum spunea la un moment dat ministrul pentru Comerţ Internaţio­nal Liam Fox.

Același Fox recunoștea câteva luni mai târziu că ieșirea fără un acord prealabil e foarte probabilă.

Pariul taberei Johnson a fost că britanicii vor reuși să provoace un conflict în interiorul Uniunii Europene. Că își vor găsi suficienţi aliaţi cât să facă imposibil consensul cu privire la o atitudine fermă faţă de ieșirea Marii Britanii. În felul ăsta, Londra ar fi obţinut condiţii favorabile și statut de outsider privilegia­t.

Surpriza a fost că niciun moment, în ultimii doi

ACCEPTÂND ACORDUL, REGATUL UNIT PĂRĂSEȘTE DOAR PARŢIAL UNIUNEA EUROPEANĂ, PENTRU CĂ IRLANDA DE NORD AR RĂMÂNE SUPUSĂ REGULILOR COMUNITARE. ÎN SCOŢIA, SPECTRUL UNEI NOI TENTATIVE DE OBŢINERE A INDEPENDEN­ŢEI DEVINE PLAUZIBIL.

ani, solidarita­tea blocului comunitar nu a putut fi pusă la îndoială. Sub conducerea fermă a francezulu­i Michel Barnier, UE a negociat sec, fără compromisu­ri, afișând figura impenetrab­ilă a jucătorulu­i de poker cu o mână bună. Britanicii au obţinut un acord în termenii Uniunii, contestat în prezent inclusiv de cel care l-a negociat din partea guvernului de la Londra. De altfel, ministrul pentru Brexit, Dominic Raab, căci despre el este vorba, a demisionat în noiembrie, la scurt timp după ce acordul a primit aprobarea guvernului. Al doilea deţinător al portofoliu­lui respectiv care renunţă în mai puţin de jumătate de an.

Nu e chiar greu de înţeles de ce. Acceptând acordul, Regatul Unit părăsește doar parţial Uniunea Europeană, pentru că Irlanda de Nord ar rămâne supusă regulilor comunitare. În Scoţia, spectrul unei noi tentative de obţinere a independen­ţei devine plauzibil. Altfel spus, în încercarea de a dezintegra Uniunea Europeană, britanicii ar putea să rămână cu o ţară mult mai mică și mai divizată decât atunci când, în pofida rezervelor Franţei, au reușit să adere la comunitate­a europeană. E și asta o ironie.

În treacăt fie spus, nici poziţia europenilo­r nu a fost tocmai ușoară. Estul pare să renunţe la democraţie, ţară cu ţară și scrutin cu scrutin, în timp ce vestul dă semne tot mai clare că se închide în sine. Victoria lui Emmanuel Macron în prezidenţi­alele franceze plus stabilitat­ea Germaniei sunt, în ultimii doi ani, singurele semne de încredere că proiectul european poate continua neabătut. Dacă Barnier ar fi clipit în negocieril­e cu Londra, semnalul ar fi fost catastrofa­l, Europa unită ar fi avut, probabil, nevoie de perfuzii. Din fericire, nu a făcut-o.

DRUMUL THERESEI MAY a fost complicat suplimenta­r și de incapacita­tea Parlamentu­lui de a obţine o majoritate pentru oricare dintre variantele privind viitorul relaţiei cu UE. Doamna May a suferit în ianuarie ceea ce BBC numea la câteva minute după anunţarea rezultatel­or „cea mai gravă înfrângere din istorie” atunci când a supus aprobării proiectul de acord cu Bruxelles-ul.

Rezultatul fusese prevăzut de mai toată lumea. Surpriza a fost doar în proporţii. Programat în decembrie, votul fusese amânat în speranţa că se va reuși

construire­a unei coaliţii ad-hoc care să permită o ieșire negociată din Uniune.

Aici trebuie precizat că sistemul politic britanic s-a comportat după referendum asemeni lui Mowgli privind în ochii lui Kaa. Implementa­rea rezultatel­or consultări­i populare nu era obligatori­e din punct de vedere legal, însă niciuna dintre forţele politice importante nu a avut curajul să ceară ignorarea lui.

Sub conducerea lui Jeremy Corbyn, un marxist de modă veche, Partidul Laburist continuă să ducă un război bizar cu adversarii anilor ’ . Ieșirea din Uniunea Europeană e văzută ca un soi de lovitură dură aplicată capitalulu­i internaţio­nal și globalismu­lui ca ideologie. Corbyn refuză să cedeze presiunilo­r interne pentru o orientare ferm pro-europeană a stângii britanice, plecând de la premisa că după Brexit condiţiile pentru muncitori pot fi îmbunătăţi­te. Convingeri­le liderului laburist par să fie mai degrabă de ordin religios decât pragmatic, dat fiind că nimeni nu poate explica cum face Uniunea Europeană rău muncitoril­or britanici. Calculat după efecte și nu după argumente, Corbyn este, vrând-nevrând, unul dintre principali­i sprijinito­ri ai taberei pro-Brexit.

Motivele sunt diferite, dar rupturile din principale­le două partide, Conservato­r și Laburist, le imobilizea­ză pe amândouă într-un soi de no man’s land care lasă ţara în derivă. Ca în multe alte state, centrul politic pare să fie în colaps. Firesc, extremele de toate culorile umplu golul lăsat. De pierdut pierd clasele mijlocii, în rândul cărora se instaureaz­ă încet-încet scepticism­ul, teama uneori și frustrarea întotdeaun­a.

RELEVANT, ÎN ACEST CONTEXT, este faptul că absolut toate sondajele o consideră pe Theresa May mult mai potrivită să guverneze decât liderul opoziţiei care, până acum, n-a avut niciodată șansa să ezite, să greșească și să rateze așa cum a făcut-o succesoare­a lui David Cameron. Sondajele au fost probate a doua zi după vot cu ajutorul unei moţiuni de cenzură depusă de opoziţia laburistă. Deși victima unei „înfrângeri istorice” cu o zi înainte, doamna May a primit în continuare încrederea legislativ­ului. Poate continua să navigheze fără cârmă și busolă prin ape tulburi. Pe de altă parte, potrivit acelorași sondaje, tabăra pro-europeană ar câștiga un nou referendum.

Legitimita­tea unui astfel de demers ar fi însă știrbită de ignorarea precedentu­lui. De ce unul ar fi demn de luat în seamă și celălalt nu? Sigur, nu mai suntem în , dar democraţia selectivă are consecinţe. Neplăcute. Cel puţin din punctul ăsta de vedere, Theresa May are dreptate, iar mișcările ei dezordonat­e sunt mai ușor de înţeles și acceptat.

Teodor Tiță este jurnalist, în prezent director de știri la Europa FM și colaborato­r al săptămânal­ului Dilema Veche.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania