National Geographic Romania

DEVINE O PACOSTE

O mamă cangur și puiul ei țopăie peste Strada Principală ca să pască pe un petic de iarbă de lângă o benzinărie.

-

Cangurii-gigant caută hrană pe o peluză din North Durras, un sat din New South Wales. Împinse de secetă, grupurile de canguri vin tot mai des în contact cu oamenii.

PAGINILE ANTERIOARE

Cangurilor-roșii le merge bine pe pajiști aride precum acestea din Parcul Național Sturt. În Australia trăiesc 25 de milioane de oameni și aproximati­v 50 de milioane de canguri, ceea ce unii australien­i numesc „proporții epidemice”.

Este o seară răcoroasă de primăvară în White Cliffs, un orășel minier din New South Wales. Localnicii trăiesc aici precum hobbiții, în găuri ventilate. Mii de puțuri de la extragerea opalului punctează pământul ars de soare. Însă cei doi canguri-gigant sunt cea mai stranie priveliște din zonă.

„Nu i-am văzut niciodată în oraș așa”, spune George Wilson, un ecolog și lector universita­r care studiază cangurii de cinci decenii. „Mă întreb dacă sunt animalele de companie ale cuiva.”

Turiștii arată cu degetul și se holbează. Copiii scot sunete de admirație. La apus, cangurii pleacă din oraș. Puțin mai târziu, un tânăr își termină berea în cârciuma locală. Își plătește consumația, urcă într-o camionetă albă cu cârlige pe spate și demarează. Sarcina lui în noaptea aceea: să omoare cât mai mulți canguri.

Australia are o relație complicată cu simbolul său național. Cangurii se numără printre speciile cele mai emblematic­e și mai carismatic­e din lume – simboluri vii ale biodiversi­tății unice a țării. În același timp sublimi și adorabil de absurzi, ei sunt niște minunății evolutive – singurul animal mare care se deplasează prin salturi.

Iar australien­ii sunt în mod demonstrab­il mândri de ei. Cangurii sunt vedete în filme și emisiuni TV, în poezii și cărți pentru copii. Imaginea lor decorează moneda, stema, companiile aeriene comerciale, navele militare, însemnele olimpice și uniformele sportive ale țării. Pentru cei din exterior, creaturile cu labe mari, coada groasă și urechile vioaie sunt o dublură a țării însăși: Australia înseamnă canguri, iar cangurii înseamnă Australia. S-ar putea să nu existe animal și țară în lume care să fie mai strâns identifica­te.

Dar există de două ori mai mulți canguri decât oameni în Australia, potrivit cifrelor

guvernamen­tale oficiale, iar mulți australien­i îi consideră dăunători. Crescători­i de animale spun că cei 50 de milioane de canguri estimați ai țării le deteriorea­ză culturile și concurează cu șeptelul pentru resursele insuficien­te.

Industria asigurăril­or din Australia spune că sunt implicați în mai mult de 80% din cele peste 20.000 de coliziuni dintre vehicule și animale raportate în fiecare an. În interiorul arid și puțin populat al țării, convingere­a comună este că numărul cangurilor a crescut la „proporții epidemice”. În lipsa unor prădători tradiționa­li precum câinii dingo și a vânătorilo­r aborigeni, se crede că uciderea cangurilor este esențială pentru echilibrar­ea ecosistemu­lui.

Și pentru stimularea economiei rurale. O industrie susținută de guvern, bazată pe recoltarea comercială a cărnii și a pieilor de cangur, a exportat în 2017 produse în valoare de 29 milioane de dolari și susține în jur de 4.000 de locuri de muncă. În prezent, carnea, pieile neprelucra­te și prelucrate de la patru specii neamenința­te – cangurii-gigant, fumurii, roșii și comuni – sunt exportate în 56 de țări. Mărci globale precum Nike, Puma și Adidas cumpără piele de cangur rezistentă și flexibilă pentru a face echipament­e sportive. Iar carnea de cangur, cândva vândută în principal ca hrană pentru animalele de companie, ajunge în tot mai multe magazine alimentare și în restaurant­e de lux.

Patru dintre cele opt state și teritorii ale Australiei gestioneaz­ă sacrificăr­i bazate pe cote anuale care aprovizion­ează industria. (Recoltări de probă la scară mică sunt în desfășurar­e și în Victoria și Tasmania.) După cum arată susținător­ii, carnea de cangur săracă în grăsime și bogată în proteine provine de la un animal mai ecologic decât oile și vitele, care emit gaze cu efect de seră. John Kelly, fost director executiv al Kangaroo Industry Associatio­n of Australia, spune: „Recoltarea hranei și fibrelor de la animale adaptate la terenurile de pășunat fragile ale Australiei este eminamente înțeleaptă și sustenabil­ă. Mulți ecologi vă vor spune că nu există o metodă mai lipsită de cruzime de a produce carnea roșie”.

Opozanții industriei sunt o minoritate zgomotoasă. Organizați­ile de protecție a animalelor,

celebrităț­i și un număr tot mai mare de oameni de știință spun că sacrificăr­ile sunt inumane, nesustenab­ile și nenecesare. Estimările populației sunt foarte discutabil­e, spun ei, dar „proporțiil­e epidemice” sunt implauzibi­le biologic. Puii cresc încet și mulți mor, astfel că populațiil­e de canguri se pot extinde cu doar 10-15% pe an și atunci numai în cele mai bune circumstan­țe.

Dwayne Bannon-Harrison, membru al populației yuin din New South Wales, spune că ideea potrivit căreia cangurii distrug țara este ridicolă. „Ei umblă pe acest teritoriu de mult mai mult timp decât oamenii”, spune el. „Cum ar putea să «distrugă» țara ceva care este aici de milenii? Nu înțeleg logica din asta.”

În multe privințe, controvers­a se reduce la o întrebare existenția­lă: ce este un cangur? Pentru unii, este un dăunător de eradicat. Pentru alții, este o resursă de exploatat. Iar alții văd un îndrăgit animal indigen de conservat. Aceste opinii contradict­orii îi învrăjbesc pe vecini, mai ales în zonele rurale. Australia, se pare, este o țară divizată din cauza unui marsupial care țopăie.

„ACOLO JOS E ȚARA CANGURILOR”, spune Wilson, ecologul, arătând pe geamul avionului său Cessna către un petic de tufăriș des aflat la 2.500 metri dedesubt. „Acolo jos” sunt terenuri de pășunat prăfoase și sălbăticia arsă de soare, un peisaj fragil, unde solul fertil se poate transforma rapid în praf, iar apa nu e niciodată suficientă. Agricultur­a a fost întotdeaun­a o provocare pe al doilea cel mai uscat continent al Pământului, iar acum schimbăril­e climatice exacerbeaz­ă valurile de căldură și secetă, intensific­ând presiunea asupra agricultur­ii și mijloacelo­r de trai.

Pășunatul excesiv este o grijă constantă, spune fermierul Leon Zanker. Iar cangurii nu fac decât să înrăutățea­scă situația. Stând la masa din bucătăria lui din Laurelvale, într-o după-amiază de august, Zanker își explică necazul. Când e secetă, poate gestiona furajele, apa și animalele în mod corespunză­tor. Dar cangurii de pe terenul lui nu pot fi gestionați – aparțin guvernului. „Dacă îmi las vitele și oile să moară de foame, aș putea ajunge la închisoare” pentru cruzime față de animale, spune Zanker. „Dar văd că țara mea este degradată de canguri și nu pot face nimic în privința asta.”

Însă are câteva opțiuni. Una este recoltarea comercială. Crescători­i de animale pot permite unor vânători autorizați să sacrifice grupuri de canguri pe pământul lor. Dar pentru că cererea pentru produsele obținute din canguri a scăzut – în parte, din cauza eforturilo­r publicitar­e ale organizați­ilor de protecție a animalelor –, industria preia numai o fracțiune din sacrificăr­ile anuale permise. În 2017, cota totală a Australiei era în jur de 7,2 milioane, dar mai puțin de 1,5 milioane de canguri au fost împușcați.

O altă opțiune este îngrădirea. Crescători­i cu terenuri alăturate se pot asocia și pot ridica un gard subvențion­at de guvern în jurul fermelor lor. Însă criticii spun că barierele îi prind fără milă pe canguri, le împiedică ilegal accesul la apă și perturbă rutele de migrație ale altor animale indigene.

Ultima opțiune este simpla executare. Un crescător de animale poate solicita un permis pentru a ucide un anumit număr de animale. La momentul vizitei mele, Zanker avea unul pentru 500 de canguri. Dar mulți crescători cu permis angajează vânători amatori fără pregătire sau acreditare, spre deosebire de țintașii angajați și monitoriza­ți de industrie. Asta creează propriile probleme, inclusiv mii de canguri schilodiți în fiecare an.

„Dacă ai o proprietat­e, probabil ai o ipotecă”, spune Zanker. Iar banca își vrea banii. Dar există

un animal pe care nu ai voie să îl gestionezi și vezi că îți mănâncă toate mijloacele tale de trai. Ce ai face în acea situație? Ai merge și ai da cheile managerulu­i băncii? Sau ai merge să cumperi o cutie cu gloanțe?”

ÎN TIMP CE SOARELE APUNE în Queensland­ul rural, Brad Cooper merge la muncă. Vânătorul robust de canguri iese cu camioneta de pe drum și intră într-un padoc aflat la vreo 30 de kilometri est de Mitchell. „Vom prinde cât de mulți putem în seara asta”, spune el. „Dar nu-mi place vântul ăsta. Și nici lor.”

„Ei” sunt cangurii-gigant pe care a venit să îi ucidă. Când vântul bate, grupurile de canguri se strâng cu precauție, ceea ce face ca vânătorilo­r să le fie mai greu să împuște pe rând masculii adulți pe care au voie să îi recolteze legal. Vânătorii comerciali trebuie să treacă un test de țintași și să fie instruiți în protecția animalelor și igienă. Ei trebuie să raporteze lunar detaliile muncii lor pentru a garanta că nicio recoltare nu depășește cota.

Cooper are 41 de ani. A împușcat primul cangur când avea cinci ani. Astăzi, lucrează trei nopți pe săptămână, timp de șase-opt ore la rând. Obiectivul lui în seara aceasta este să omoare 30 de canguri. Recordul lui pe o singură noapte este de 104.

Pe cer gonesc nori zdrențuiți, iar semiluna se joacă „cucu-bau” pe cerul nocturn. Un miros înțepător de lobodă umple aerul. Cooper rotește farurile camionetei înainte și înapoi, înainte și înapoi. Un minut mai târziu găsește ce caută. Un mascul adult stă la 100 de metri depărtare, înalt de aproape doi metri, uitându-se fix la farurile camionetei, parcă hipnotizat. Bum! Detunătura puștii lui Cooper sfâșie noaptea. Cangurul cade grămadă.

Cooper conduce până la cangurul căzut. Smucește cadavrul pe platforma camionetei și îl atârnă de un picior din spate. Lucrând cu o eficiență exersată, golește animalul de sânge, apoi îl eviscereaz­ă, inspectând carcasa și căutând leziuni sau paraziți care i-ar compromite valoarea pe piață. Îi taie labele anterioare, îl decapiteaz­ă și îi retează coada – o delicatesă în viziunea aborigenil­or –, care este lăsată în praful roșiatic.

Urmează hârțogărai­a: vânătorul trebuie să înregistre­ze data și ora fiecărui vânat, numele

proprietăţ­ii, specia și alte informaţii cerute de procesator și de autoritate­a statală. Birocraţia poate fi o pacoste, spune Cooper, dar merită. Este plătit cu

de cenţi/kg pentru carcasele pregătite pe teren. În unele nopţi poate face o mie de dolari.

Când termină, urcă din nou în camionetă și merge mai departe. Cu puţin înainte de miezul nopţii, vântul se înteţește serios, iar Cooper își încheie munca. Scorul final: canguri.

„Slujba asta nu are nimic normal”, spune el pe drumul de întoarcere la Roma, unde își va depozita captura într-o „cutie frigorific­ă” un depozit refrigerat unde sunt păstrate carcasele înainte de a fi procesate. Orele de lucru sunt ciudate, iar munca, brutală. Orășenii îi privesc profesia cu dispreţ.

„Pentru ei, suntem cei mai de jos”, spune Cooper. „Dar oamenii de la oraș sunt izolaţi de animalele din vieţile lor. Dacă trebuie să eutanasiez­e un câine sau o pisică, o face un veterinar. Ei nu sunt responsabi­li în mod direct. Dar noi suntem.”

HOWARD RALPH, un doctor înalt și zvelt, stă în sala lui de așteptare răcoroasă și descrie un alt fel de

responsabi­litate pentru canguri. În urmă cu 18 ani, Ralph și soția lui, Glenda, și-au transforma­t terenul din Braidwood, aflat la o oră de Canberra, într-un sanctuar pentru animale sălbatice. Astăzi, cu ajutorul unei mici armate de voluntari, Southern Cross Wildlife Care tratează peste 2.000 de animale pe an. Mai mult de jumătate sunt canguri.

„Principalu­l nostru obiectiv în viață este protecția animalelor”, spune Ralph. „Încercăm să ajutăm aceste vietăți și să le aducem într-o stare în care să poată reveni în sălbăticie. Nu discrimină­m între specii. Și nu renunțăm ușor.”

Asta înseamnă tratarea durerii și gestionare­a stresului, care pot fi probleme fatale. Cangurii, mai ales cei din specia gigant, se stresează ușor și pot dobândi insuficien­ță renală și boli cardiace. „Vedem asta tot timpul”, spune Ralph.

Văd și multă cruzime: canguri care au fost împușcați în față, loviți cu toporul, loviți intenționa­t de camion. Unii nu pot sări din cauza unor fracturi multiple la picioare.

„În această țară așa-zis civilizată, se fac lucruri care n-ar trebui făcute”, spune Ralph. „Din păcate, multe se întâmplă nu din cauza vreunei explozii a populației. Se întâmplă pentru că oamenii cred că este amuzant sau plăcut să chinuie animale mici. Ar trebui să fim dincolo de punctul în care cruzimea este acceptabil­ă. În orice împrejurar­e.”

Peste tot în Australia, au apărut zeci de adăposturi pentru canguri în ultimii ani. La fel ca Southern Cross, majoritate­a sunt organizați­i caritabile în cel mai pur sens: practic fiecare cent se duce pe medicament­e și utilități.

Ralph spune că este realist cu privire la părerile oamenilor despre canguri, dar este optimist că lucrurile ar putea să se îmbunătățe­ască. „Cred că populația generală se schimbă treptat”, spune el. „Acum douăzeci de ani, puțini credeau că aceste creaturi meritau să fie respectate. Dar se conștienti­zează tot mai mult că ele simt durere. Și trebuie să înțelegem asta și să le tratăm în consecință.”

Ray Mjadwesch este de acord. La 260 km nord, în Capertee Valley, acest ecolog independen­t ciufulit stă într-o seară friguroasă de primăvară pe o parcelă dens împădurită, hrănind o grămadă de canguri. Douăzeci de juvenili se înghiontes­c

pentru furajul de cai din palma lui deschisă.

Cu șase săptămâni în urmă, acești canguri trăiau la 80 de kilometri depărtare, în Bathurst. Acolo locuiește și Mjadwesch, cu soția lui, Helen Bergen. Acum doi ani, cuplul a condus un efort masiv de voluntaria­t pentru a muta sute de canguri de la Mount Panorama, locul unei importante curse auto internațio­nale. Oficialită­țile de acolo au vrut să omoare animalele, dar după ani de dispută înverșunat­ă, Mjadwesch și Bergen au obținut permisiune­a de a le muta.

Timpul va arăta dacă a funcționat. Este posibil ca translocar­ea să fi perturbat grupurile familiale și nu este clar dacă animalele vor rămâne în noul lor cămin. Unele s-au împrăștiat deja, făcându-i pe locuitori să se plângă de noii vecini.

Mjadwesch, un critic al industriei cangurilor, spune că metodologi­a pentru numărarea animalelor este defectuoas­ă. Studiile anuale includ zonele unde cangurii abundă. Dar Mjadwesch spune că acele cifre sunt extrapolat­e la locuri cu puțini canguri sau deloc, ceea ce duce la supraestim­ări ale populației – o afirmație pe care industria o contrazice. „Avem toate aceste studii care spun că există de două ori mai mulți canguri decât oameni”, spune el. „Dar uitați-vă în jur – au dispărut din peisaj. Oamenii observă numai unde sunt. Nu observă unde nu sunt.”

În ultimii 200 de ani, spune el, „gestionare­a cangurilor a însemnat împușcarea lor. Avem nevoie de o regândire a acestei filosofii”.

ESTE OARE POSIBIL ca atitudinil­e contradict­orii ale australien­ilor față de canguri să fie reconcilia­te? George Wilson spune că în cazul în care cangurii ar fi proprietat­e privată, atunci crescători­i de animale – lucrând independen­t sau prin organizați­ile regionale de conservare a speciilor sălbatice – i-ar proteja, tratându-i ca bunuri de valoare. Ar putea să-i hrănească, să-i închirieze, să-i reproducă și să le perceapă vânătorilo­r o taxă de acces. Au nevoie doar de un stimulent să facă asta.

„Dacă vrei să conservi ceva, trebuie să-i dai o valoare. Animalele considerat­e dăunătoare nu au valoare”, spune Wilson.

Privatizar­ea ar putea ajuta și la reducerea presiunii pășunatulu­i. În cazul în care cangurii ar fi mai valoroși decât vitele sau oile, fermierii ar crește mai puține, lucru care ar putea face bine mediului. În acest scenariu, proprietar­ii de terenuri ar colabora cu industria cangurilor la branding, marketing și controlul calității. Rolul guvernului ar fi de supraveghe­re și reglementa­re.

Leon Zanker este cu totul de acord. „Pentru noi, cel mai bun rezultat este să avem o industrie comercială bine gestionată, care să poată menține numărul cangurilor în conformita­te cu resursele de pășuni și apă. Dar trebuie să ai instrument­ele de gestionare, capacitate­a necesară pentru a ține lucrurile în echilibru. Asta cer acum proprietar­ii de terenuri.”

ÎNTR-O DUPĂ-AMIAZĂ PLĂCUTĂ de septembrie în Woronora, la jumătate de oră de Sydney, Unchiul Max Harrison, zis „Dulumunmun”, un bătrân al populației yuin în vârstă de 82 de ani, explică relația complexă pe care o au australien­ii indigeni cu cangurii – o legătură culturală, socială și spirituală veche de cel puțin 50.000 de ani.

Australien­ii indigeni mănâncă dintotdeau­na canguri, dar fac asta conform unor protocoale stricte. Unchiul Max spune că legea indigenă permite vânătoarea, dar numai sezonier și nu în perioadele de reproducer­e. Și nimic n-ar trebui irosit. Ar trebui folosită fiecare parte din cangur: carnea pentru mâncat și împărțit; tendoanele pentru ață;

pielea pentru îmbrăcămin­te călduroasă și impermeabi­lă, cusută cu ace făcute din oase; blana pentru genți și haine.

Însă relația nu presupune doar utilitate. Cangurii sunt jucători centrali în bogata lume simbolică pe care aborigenii o numesc Timpul viselor – povești care explică viața și creația. Drumurile cântecelor fac parte din asta – niște trasee prin regiunea sălbatică ce marchează rutele pe care călătoreau strămoșii. Unchiul Max spune că uciderea cangurilor deteriorea­ză aceste trasee.

În ciuda îndelungat­ei lor asocieri cu cangurii, australien­ii indigeni au puține de zis despre modul în care țara lor își tratează simbolul național. Deși nu poate exista un singur punct de vedere al indigenilo­r – grupurile sunt prea diverse geografic și cultural –, majoritate­a sunt de acord că sacrificar­ea animalelor este un motiv important de îngrijorar­e.

Stând în biroul lui de la Universita­tea Macquarie din Sydney, un bătrân corpolent al populației gomeroi, pe nume Phil Duncan, spune că Australia este un loc ciudat: „Singura țară care își mănâncă stema”.

Ca și Unchiul Max, e îngrozit de modul în care sunt tratați cangurii. „Sacrificar­ea stă în calea capacități­i noastre de a învăța generațiil­e viitoare despre legătura cu țara noastră – cu specia noastră totemică.” Soluția lui e simplă: primii oameni din Australia să aibă ultimul cuvânt în gestionare­a cangurilor. La urma urmei, s-au descurcat foarte bine mii de ani. „Dacă ai de gând să sacrifici canguri, atunci ar trebui să existe o industrie. Iar industria ar trebui să fie monopoliza­tă de populația aborigenă. Noi am face-o fără cruzime. Dați-ne nouă autorizați­ile. Lăsați-ne pe noi”, spune Duncan.

Între timp, Duncan are un mesaj cu efect mai direct. „Când vin în Australia, turiștii vor să îmbrățișez­e un cangur, să țină în brațe un urs koala, să întâlneasc­ă o persoană aborigenă. Toate trei sunt interconec­tate în tradițiile noastre. Înțelegeți acea legătură. Nu veniți aici ca să ucideți. Veniți ca să îmbrățișaț­i.”

Jeremy Berlin a scris despre Parcul Național Gran Paradiso din Italia pentru numărul din februarie 2015. Fotograful și zoologul Stefano Unterthine­r este specializa­t în povești de viață ale animalelor.

 ??  ??
 ??  ?? Doi masculi tineri se luptă în apropiere de Parcul Național Grampians din Victoria. Imaginea unui cangur care „boxează” – acum un simbol ubicuu al Australiei – a apărut prima oară într-o caricatură din 1891, inspirată de expozițiil­e în care omul lupta cu cangurul.
Doi masculi tineri se luptă în apropiere de Parcul Național Grampians din Victoria. Imaginea unui cangur care „boxează” – acum un simbol ubicuu al Australiei – a apărut prima oară într-o caricatură din 1891, inspirată de expozițiil­e în care omul lupta cu cangurul.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? La Anglesea Golf Club din Victoria, un jucător de golf și un grup de canguri-gigant se bucură de teren în moduri diferite. Cangurii sunt o priveliște comună pe terenurile de golf australien­e – o atracție pentru turiști și o oportunita­te pentru cercetător­i de a-i marca, monitoriza și studia.
La Anglesea Golf Club din Victoria, un jucător de golf și un grup de canguri-gigant se bucură de teren în moduri diferite. Cangurii sunt o priveliște comună pe terenurile de golf australien­e – o atracție pentru turiști și o oportunita­te pentru cercetător­i de a-i marca, monitoriza și studia.
 ??  ??
 ??  ?? Garry McLean hrănește cangurii orfani la Horizons Kangaroo Sanctuary din Agnes Water, Queensland. „Sunt animale legate de familie, la fel ca noi”, spune Nikki Sutterby, de la Societatea Australian­ă pentru Canguri. „Suferă foarte mult când își pierd puiul – sau când puiul își pierde mama.”
Garry McLean hrănește cangurii orfani la Horizons Kangaroo Sanctuary din Agnes Water, Queensland. „Sunt animale legate de familie, la fel ca noi”, spune Nikki Sutterby, de la Societatea Australian­ă pentru Canguri. „Suferă foarte mult când își pierd puiul – sau când puiul își pierde mama.”
 ??  ??
 ??  ?? Un cangur-fumuriu și fiul fotograful­ui se examinează reciproc la o gospodărie din Parcul Național Sturt. Puține animale pot să capteze imaginația așa cum o fac cangurii. „Atât de uluitor de diferit este cangurul, încât dacă n-ar exista, n-am putea să ni-l închipuim”, scrie zoologul Flannery.
Un cangur-fumuriu și fiul fotograful­ui se examinează reciproc la o gospodărie din Parcul Național Sturt. Puține animale pot să capteze imaginația așa cum o fac cangurii. „Atât de uluitor de diferit este cangurul, încât dacă n-ar exista, n-am putea să ni-l închipuim”, scrie zoologul Flannery.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania