National Geographic Romania

O insulă din sare

Vizitarea unei formațiuni de sare din Marea moartă a însemnat înotul printr-una dintre cele mai sărate ape din lume.

- TEXT: NINA STROCHLIC

Un loc special din Marea Moartă, explorat cu drona și înotând prin saramură.

ACUM CÂȚIVA ANI, Ricardo Braz se uita pe Instagram, când a zărit o imagine cu o insulă micuță din sare în Marea Moartă. A trecut-o pe lista lui de destinații. În decembrie, fotograful freelance de 24 de ani a călătorit în Israel, a împrumutat o dronă și a pornit în căutarea ei.

CU O ZI ÎNAINTE

PLECAREA

PE MARE

Braz a petrecut o săptămână explorând deșertul Iordaniei, ruinele din Petra și Marea Roșie în timpul unui atelier de fotografie. Apoi, el și doi prieteni au închiriat o mașină și s-au dus la granița cu Israelul. Au așteptat câteva ore să se încheie un exercițiu militar ca să poată trece. De acolo, un autobuz i-a lăsat în Ierusalim, iar în dimineața următoare au pornit într- o altă mașină închiriată spre Marea Moartă și o mică stațiune numită Ein Bokek.

CU O ORĂ ÎNAINTE

BAGAJE ESENȚIALE

Marea Moartă este de aproape zece ori mai sărată decât apa de ocean obișnuită. Înotul în mare și explorarea celorlalte atracții din preajmă necesită un set unic de lucruri – inclusiv unele pe care Braz și-ar fi dorit să se gândească să le aducă.

• Ochelari de înot

• Apă suplimenta­ră

• Un prosop

• O dronă sau contact pentru închiriere­a de drone

• O geacă de puf compactă pentru nopțile reci în deșert

• Un obiectiv superangul­ar• Ghete de drumeție

CU UN MINUT ÎNAINTE

GATA DE

LANSARE

„ Am încercat să fotografie­m insula de la distanță, dar nici măcar nu merita”, spune Braz. După un zbor de testare cu drona, grupul a tras la sorți pentru a decide cine va rămâne să o opereze, în timp ce ceilalți înotau până la insulă. În cele 15 minute de înot, apa sărată le-a înțepat ochii și le-a uscat gurile lui Braz și prietenei sale, Vilma Öhrman. Niciunul nu avea ochelari de protecție sau înot. Pe insulă, au stat la soare în timp ce drona zbura deasupra, făcând fotografii.

„SINGURUL MOD DEA AJUNGE ACOLO ESTE ÎNOT. E FOARTE GREU, PENTRU CĂ APA ESTE DEOSEBIT DES Ă RATĂ .” –Ricardo Braz

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania