National Geographic Romania

Vrea vieți mai lungi și mai sănătoase – prin informatic­ă.

- TEXT: J ERE M Y BERLIN FOTO: DAN WINTERS

La fel ca alți experți în informatic­ă, Elizabeth Mynatt folosește tehnologie de ultimă oră. Ceea ce o deosebește este abordarea ei holistică, umanistă. „Spun mereu că proiectez pentru ambele părți ale ecuației”, spune ea. „Iar partea umană este întotdeaun­a cea mai grea.”

Munca lui Mynatt în informatic­a de sănătate și tehnologia de asistență le-a permis programato­rilor orbi să profite de aplicații grafice pe computer, i-a ajutat pe copiii cu epilepsie și pe îngrijitor­ii lor să folosească aplicații cu senzori pentru mobil și a sprijinit adulții în vârstă care vor să îmbătrânea­scă în casa lor. „Povara bolilor cronice și a populațiil­or îmbătrânit­e cade tot mai mult pe umerii paciențilo­r și ai familiilor lor”, spune ea. Și pentru că au crescut cu tehnologie, ei se așteaptă ca tehnologia să aibă un rol – și să îmbunătățe­ască situația”.

Unul dintre proiectele recente de inteligenț­ă artificial­ă ale lui Mynatt este o tabletă preconfigu­rată, care le oferă paciențilo­r cu cancer mamar din Georgia rurală recomandăr­i personaliz­ate, de la operații și chimiotera­pie la gestionare­a anxietății și punerea în legătură cu serviciile sociale. Cel mai recent efort al ei, în parteneria­t cu Universita­tea Emory, îi ajută pe vârstnicii diagnostic­ați cu ușoare probleme cognitive, stadiul care poate duce la demență. „În munca mea, întreb mereu: care sunt nevoile umane fundamenta­le? Și cum intervine comportame­ntul uman în această situație?”, spune Mynatt. „Doar când combini răspunsuri­le la ambele întrebări ajungi să creezi modele care îmbunătățe­sc puternic modul în care oamenii au grijă de sănătatea și de familia lor.”

„ P ROIECTEZ PENTRU AMBELE PĂR Ț IA LE ECUAȚ IEI. IAR PARTEA UMANĂ E ÎNTOTDEAUN­A CEA MAI GREA .”

 ??  ?? Mynatt conduce Institutul pentru Oameni și Tehnologie de la Georgia Tech.
Mynatt conduce Institutul pentru Oameni și Tehnologie de la Georgia Tech.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania