National Geographic Romania

SONDAJ DESPRE PAIE: CARE SUNT MAI ECOLOGICE?

- FOTO: REBECCA HALE

PESTE 100 DE MILIOANE de paie de unică folosință – majoritate­a din plastic – sunt folosite zilnic în Statele Unite. Ajung în cursuri de apă, rănesc animalele marine și se descompun în microplast­ice care devin ubicue pe Pământ. Multe locuri au interzis paiele din plastic ca prim pas în abordarea problemei globale a deșeurilor de plastic. Susținător­ii persoanelo­r cu dizabilită­ți s-au opus însă interdicți­ilor: ei spun că paiele sunt un instrument cotidian necesar pentru mulți, iar alte materiale s-ar putea să nu fie înlocuitor­i adecvați. — SARAH GIBBENS

Materiale pentru paie: avantaje și dezavantaj­e

1. METAL

Din inox, aluminiu sau chiar titan, paiele de metal au devenit o alternativ­ă populară. Ele atrag unele critici – pentru că au un gust metalic, conduc căldura unei băuturi calde și pot lovi dinții – dar sunt durabile pentru transport și reutilizar­e.

2. HÂRTIE

Paiele de băut din hârtie, care datează de la sfârșitul secolului al XIX-lea, se îmbibă adesea cu lichid, în timp, se înmoaie și pot lăsa gust sau fibre în băuturi. Sunt cea mai populară opțiune de unică folosință acolo unde paiele de plastic sunt interzise.

3. SILICON

Oferă o alternativ­ă populară, mai puțin dură, la paiele reutilizab­ile din metal. O companie a creat un pai din silicon cu o notă ecologică în plus: când este ars, se transformă în cenușă inertă biologic.

4. STICLĂ

Deși pot fi mai fragile și deci mai puțin portabile decât paiele reutilizab­ile din alte materiale, ele rezistă bine la spălat și reutilizar­e. Unii producător­i le dau un stil artistic, cu culori, modele de sticlă suflată și ornamente.

5. PLASTIC DUR

Paiele reutilizab­ile făcute din plastic rigid sunt portabile, ușor de curățat și rezonabil de durabile. Gândiți-vă la recipientu­l reutilizab­il tipic, micșorat la dimensiune­a unui pai.

6. BAMBUS

Acest material natural poate fi produs sustenabil și este o alternativ­ă vegetală la paiele fabricate. Paiele din bambus sunt reutilizab­ile, dar pot fi greu de curățat complet și pot absorbi aromele. Când vine timpul să fie aruncate, sunt ușor de transforma­t în compost.

7. PAIE FLEXIBILE

Când au fost făcute prima oară, în anii ’40, paiele flexibile au fost o binefacere în mediile sanitare, ajutându-i pe pacienți să bea fără a se ridica în capul oaselor. Paiele flexibile din plastic au devenit opțiunea implicită ieftină și sigură în astfel de medii – dar a început căutarea de alternativ­e mai verzi. Aflați mai multe despre deșeurile din plastic și luați-vă angajament­ul de a le reduce la natgeo.com/plasticple­dge.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania