National Geographic Romania

Sclipiriîn beznă

O FOTOGRAF ĂÎȘ IMUTĂ PRIVIREA DE LA I N STABILITAT­EA Ș I VIOL ENȚA MEXIC ULUI LA FRUMUSEȚEA EFEMERĂ A UNEIA DINTRE COMORILE SALE NATURALE.

- TEXT ȘI FOTO: KIRSTEN LUCE

CÂNDU N REDACTOR A SUNAT CASĂ ÎNTREBE dacă aș putea să fotografie­z licuricii din Mexic, nici nu mi-am verificat programul înainte să spun da. Mai văzusem odată acestei n sec te luminând pădurile din Tlaxcala ș ia m profitat de ocazia dea mă întoarce.

În timp ce studiam la Universita­tea Colima, am început să explorez Mexicul, traversând țara de mai multe ori cu autobuzul. Am petrecut un timp în 28 dintre cele 31 de state ale sale, iar diversitat­ea peisajelor – plajele din Michoacán, vulcanul din Colima, platoul din San Luis Potosí – mă captivează ca în nicio altă țară.

Acum lucrez ca fotojurnal­ist în Mexic și de-a lungul graniței, documentân­d situațiile disperate care rareori par să se amelioreze pentru mexicanii de rând. Am norocul de a putea pleca atunci când am nevoie; colegii mei mexicani se confruntă cu cenzura și cu amenințări la adresa vieții lor.

Deși necesare și importante, articolele de știri nu reflectă Mexicul de care m-am îndrăgosti­t și în care trăiesc atâția oameni dragi mie. O temă legată de frumusețea naturală a țării a fost un respiro binevenit.

Am avut trei nopți în care să surprind scena magică din pădure. Cu trepiedul în mână, am ajuns cu colegii mei în pădurea cețoasă la apus. M-am instalat și am așteptat, sporovăial­a risipindu-se pe măsură ce lumina zilei scădea și apăreau mici scânteieri.

Potrivit ghizilor noștri, de obicei, vizitatori­i nu au voie să fotografie­ze licuricii, pentru că prezența luminii artificial­e le poate afecta obiceiuril­e. Când

am început să fotografie­z, îmi ajustam permanent expunerile pentru a compensa lumina în scădere. Pentru a obține compoziția dorită, mi-am așezat trepiedul pe o potecă abruptă și stâncoasă și pe durata expunerilo­r lungi a trebuit să îl țin. În mod normal n-ar fi mare lucru, dar licuricii erau foarte interesați de cameră și, prin extensie, de mine. Stăteam complet nemișcată în timp ce mișunau pe mine – pe brațe, pe păr, pe față – și îmi gâdilau nasul și obrajii. Din câte am observat, prezența maximă a licuricilo­r are loc doar 20 de minute pe noapte, așa că n-am avut timp decât de câteva încercări.

În ultima noapte, totul s-a aranjat. Vremea a cooperat. Îmi îmbunătăți­sem metoda de focalizare și compunere în întuneric cu lumini rapide de la o lanternă puternică – și mă obișnuisem cu insectele pe față.

Am fost răsplătită cu imaginea pe care o vedeți. Fiecare pată de lumină este unul din cele câteva semnale pe care le emite un licurici în zbor pe durata unei expuneri de 30 de secunde. Le puteți urmări traiectori­ile: unii fac mici loopinguri, ca în partea de jos a centrului cadrului, în timp ce alții zboară constant într-o direcție sau alta.

Prima dată când am mers să văd licuricii, nu eram sub presiunea de a surprinde această scenă minunată. Eram doar absorbită și complet fermecată. Aceea va fi mereu experiența mea favorită cu aceste creaturi luminoase. Cel mai recent, Kirsten Luce a fotografia­t animalele sălbatice exploatate în turism pentru numărul de iunie 2019.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania