National Geographic Romania

CUM REUȘEȘTE ACEST CUPLU BIZAR DIN OCEAN SĂ FACĂ SEX?

- FOTO: JULIAN FINN —PATRICIA EDMONDS ȘI EVA VAN DEN BERG J. FINN, MUSEUMS VICTORIA, AUSTRALIA; TAYLOR MAGGIACOMO, NGM ( I LUSTRAȚIE)

ÎN CAZUL ÎN CARE vă îndoiți de puterea remarcabil­ă a impulsului de a procrea, gândiți-vă prin ce trebuie să treacă dl și dna Argonaut (Argonauta argo) pentru a aduce mini-argonauți pe lume.

Această specie de caracatiță trăiește în ape deschise, în mările tropicale și subtropica­le ale Pământului. Nu e cel mai ușor loc în care să găsești un partener, mai ales că masculul este micuț – sub 15 milimetri în lungime –, în timp ce femela poate fi de 30 de ori mai mare decât el. Ea are două brațe dorsale specializa­te, care secretă o substanță calcaroasă, formând o cochilie striată în care poate să se ascundă, să plutească și să clocească ouă. Masculul nu are cochilie, dar are și el un braț specializa­t: un organ copulator detașabil, ca un tentacul, numit hectocotil. După ce se atașează de femelă, masculul dă drumul hectocotil­ului, care pătrunde în cavitatea din mantaua femelei. Ea poate să depoziteze aceste brațe cu spermă, fără corp, de la mai mulți parteneri și să le folosească pentru a-și fertiliza ouăle de-a lungul timpului. Va depune șiruri de ouă atașate cochiliei (numită și sac de ouă), unde le poate îngriji în timp ce se dezvoltă. Cercetător­ii știu, pentru că au putut observa mamele argonaut în viață, dar nu și tații.

Niciun mascul nu a fost văzut în viață, dezvoltând un nou organ după ce și-a donat partea paternă. Au fost găsite doar specimene moarte. Ca ultim act, micul, dar puternicul paterfamil­ias își dă viața pentru cauza reproducer­ii.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania