National Geographic Romania

Conservare­a comorilor submarine ale lumii

- T E XT: SUSAN GOLDBERG FOTO: REBECCA HALE

ENRIC SALA și-a făcut o misiune din a salva speciile sălbatice și habitatul. Numai în ultimii zece ani, datorită eforturilo­r și parteneria­telor sale cu guverne din întreaga lume, o zonă cât jumătate din teritoriul Canadei a fost protejată de orice fel de exploatare umană.

Rezervații­le la înființare­a cărora a contribuit ecologul marin Sala nu se află pe uscat, ci în oceane. Proiectul său Pristine Seas (Mări Curate), sponsoriza­t de Societatea National Geographic, a fost esențial în conservare­a a peste cinci milioane de kilometri pătrați – păstrând zonele sălbatice sănătoase și dându-le celor epuizate șansa de a-și reveni.

Articolul lui Sala de luna aceasta arată cum Pristine Seas a sprijinit crearea unui parc marin protejat la capătul Argentinei. Se află lângă apele desemnate de Chile ca parc, iar Sala crede că aceasta este cea mai mare zonă oceanică protejată transfront­alieră contiguă. Dar nu e nici pe departe suficient. „5% din ocean este protejat”, mi-a spus el în timpul unei vizite recente. „Știința spune că jumătate din ocean trebuie să fie protejat pentru o schimbare reală.”

L-am întrebat pe Sala care dintre rezervații­le la care a lucrat îi place cel mai mult? „E ca și cum ai întreba pe care dintre copiii tăi îl preferi”, s-a plâns el. Dar, a admis, „există un loc: Insulele Line de Sud, cel mai curat arhipelag din Pacific. Acolo, în 2016, am văzut anul cu cel mai mare El Niño din toate timpurile, iar jumătate din corali s-au albit și au murit”.

Echipa lui se va întoarce în acest an pentru a vedea dacă zona și-a revenit. Dacă da, spune el, „ne va da speranță” – un avantaj esențial în timp ce Sala și colaborato­rii săi se grăbesc să protejeze mai mult din viața oceanică.

Vă mulțumesc că citiți National Geographic.

„5% DIN OCEAN ESTE PROTEJAT. Ș T I I N Ț A SPUNE CĂ JUMĂTATE DIN OCEAN TREBUIE SĂ FIE PROTEJAT PENTRU O SCHIMBARE REALĂ .”

 ??  ?? Î n 2018, Enric Sala, explorator rezident al National Geographic, a condus o expediție de scufundări Pristine Seas î n Țara de Foc, Argentina. Cercetăril­e expediției au pus bazele științific­e pentru o nouă rezervație marină.
Î n 2018, Enric Sala, explorator rezident al National Geographic, a condus o expediție de scufundări Pristine Seas î n Țara de Foc, Argentina. Cercetăril­e expediției au pus bazele științific­e pentru o nouă rezervație marină.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania