National Geographic Romania

: 03 UNDE AM MERS

MISI UNILE APOLLO S -AU CONCENTRAT P E FAȚA VI ZI BI L Ă A LUNII . ACUM, S ONDELE FĂRĂ ECHIPAJ DEZVĂLUIE MAI MULTE I NFORMAȚII DESPRE LUNĂ Ș I S PAȚI UL DE DI NCOLO DE E A .

-

În anii '60, Luna era în continuare un mister. Pentru a afla mai mult de la misiunile Apollo, NASA a ales puncte de aselenizar­e în diverse reliefuri lunare, printre care vastele câmpii întunecoas­e sculptate de oceane de lavă dispărute sau înălțimile formate de impactul meteorițil­or.

Din 1969 până în 1972, astronauți­i americani au aselenizat în cinci puncte, fiecare ales pentru alte obiective științific­e. Toate se aflau pe fața apropiată, pătată, a Lunii, al cărei teren fusese studiat amănunțit de misiunile de pe orbită și unde centrul de control putea rămâne în contact direct cu astronauți­i.

Agențiile spațiale au trimis sonde fără echipaj către locuri îndepărtat­e din sistemul solar. Navele spațiale au explorat alți 60 de sateliți și chiar au coborât pe suprafața unuia – pe Titan, una dintre lunile lui Saturn. Pe Luna noastră, roverele robotice și-au lăsat urmele în patru locuri. La începutul anului în curs, China a făcut istorie, trimițând modulul fără echipaj Chang’e 4 pe fața îndepărtat­ă a Lunii. Primul modul de aselenizar­e privat spre Lună s-a prăbușit în aprilie, dar organizați­a non-profit israeliană care l-a trimis a anunțat că va încerca din nou.

SUA nu s-au lăsat mai prejos și vor să trimită mai multe module de aselenizar­e, cu tehnologii care să pregăteasc­ă revenirea astronauți­lor.

S TÂ N GA : Buzz Aldrin și-a fotografia­t urmele pe Lună pentru a documenta pașii mici făcuți de astronauți în misiunea Apollo 11.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania