National Geographic Romania

CE AM LUAT CU NOI

ASTRONAUȚI­I AU COLECTAT ROCI, P I ETRICELE , S OL Ș I P RAF. AU DUS CU EI Î N S PAȚI U OBIECTE P ERSONALE CARE L E REFLECTAU I NTERESELE , CONVINGERI­LE Ș I PASI UNILE .

-

S TÂ N GA : Fragment din Mostra Lunară 15016, o rocă bazaltică conservată într-un container de oțel inoxidabil prin care circulă azot pur.

De-a lungul a patru ani, astronauți­i NASA au adus pe Pământ 382 kg de roci selenare. Dar cele mai profunde suvenire nu cântăresc nimic: sunt imaginile cu Pământul. Astronautu­l William Anders, din misiunea Apollo 8, a făcut o fotografie memorabilă în Ajunul Crăciunulu­i din 1968, în care Planeta Albastră este suspendată în întuneric dincolo de orizontul sterp și presărat cu cratere al Lunii. Astronauți­i nu s-au mulțumit să facă fotografii și să colecteze roci: au dus cu ei în spațiu tot felul de obiecte.

John Young (Gemini 3) este celebru și pentru că a strecurat în secret pe navă un sandviș cu carne de vită conservată, pe care l-a împărțit cu colegul lui de echipaj, Gus Grissom. Buzz Aldrin (Apollo 11) a luat cu el vin, pâine și un pocal pentru comuniunea catolică. Neil Armstrong, colegul lui, a adus cu el o bucată din elicea de lemn a avionului fraților Wright. Alan Shepard (Apollo 14) a ascuns într-o șosetă un cap de crosă six-iron, pe care l-a prins de mânerul unui instrument pentru a lovi două mingi de golf pe Lună. Charles Duke (Apollo 16) a luat cu el o fotografie de familie, pe care a lăsat-o în munții Descartes. Poate cel mai emoționant memento lăsat pe suprafața lunară e o figurină umană de aluminiu, adusă de David Scott din Apollo 15. E așezată lângă o plăcuță cu numele a 14 astronauți și cosmonauți căzuți în misiune.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Una dintre cele mai vizualizat­e fotografii spațiale NASA, această imagine a Pământului numită Bila Albastră, a fost făcută în 1972 de la circa 29.000 km, în călătoria lui Apollo 17 spre Lună.
CENTRUL SPAȚIAL JOHNSON, NASA
S TÂ N G A S U S
Pe Gemini 6, Walter Schirra a cântat „Jingle Bells” la această muzicuță, acompaniat la zurgălăi de Thomas Stafford – prima cântare în spațiu, pe 16 decembrie 1965. MUZEUL NAȚIONAL AL AERULUI ȘI SPAȚIULUI DE LA SMITHSONIA­N
S TÂ N G A J O S
După aselenizar­e, Buzz Aldrin a băut vin sfințit din pocalul de opt centimetri din imagine, folosit și azi la fosta lui biserică de lângă Houston.
BISERICA PRESBITERI­ANĂ WEBSTER
Una dintre cele mai vizualizat­e fotografii spațiale NASA, această imagine a Pământului numită Bila Albastră, a fost făcută în 1972 de la circa 29.000 km, în călătoria lui Apollo 17 spre Lună. CENTRUL SPAȚIAL JOHNSON, NASA S TÂ N G A S U S Pe Gemini 6, Walter Schirra a cântat „Jingle Bells” la această muzicuță, acompaniat la zurgălăi de Thomas Stafford – prima cântare în spațiu, pe 16 decembrie 1965. MUZEUL NAȚIONAL AL AERULUI ȘI SPAȚIULUI DE LA SMITHSONIA­N S TÂ N G A J O S După aselenizar­e, Buzz Aldrin a băut vin sfințit din pocalul de opt centimetri din imagine, folosit și azi la fosta lui biserică de lângă Houston. BISERICA PRESBITERI­ANĂ WEBSTER

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania