National Geographic Romania

ÎN CULTURA POPULARĂ

DE LASERI ALE LA FILME, JUCĂRII, MÂNCARE Ș I FORMULE DE EXPRIMARE, S PA Ț I U L CONTINUĂ SĂ NE DOMINE I MAGINAȚIA .

-

S TÂ N GA : În ianuarie 1967, revista Look publica această pictură de Norman Rockwell, anticipând primul pas al lui Armstrong pe Lună.

La apogeul ei, cursa spațială și-a catapultat aspirațiil­e în zeitgeist-ul omenirii – și ne-a schimbat stilul de viață. Sputnikul a inspirat modele la scară și piese muzicale. Revista Life a publicat articole în exclusivit­ate despre viața primilor șapte astronauți americani, faimoșii The Mercury Seven. Seattle a construit turnul Space Needle pentru Expoziția Internațio­nală. Stanley Kubrick a creat 2001: Odiseea spațială. Era spațială s-a reflectat abundent în filme, televiziun­e, muzică, arhitectur­ă și design, unde liniile elegante, aerodinami­ce ale rachetelor au inspirat modele de automobile și trenuri. Spațiul rămâne ferm

întronat în cultura populară. Sigla NASA apare pe orice, de la tatuaje la adidași Vans. Am urmărit Star Trek, The Jetsons, Mork & Mindy, Războiul Stelelor și multitudin­ea de filme actuale despre Marte și seriale cu temă spațială. Ca să nu mai vorbim de echipele sportive Houston Astros și Houston Rockets, de taberele educative Space Camp, de pixurile antigravit­ație, de înghețata pentru astronauți sau de dansul moonwalk. Concepte precum „cursa spațială” sau „ani-lumină” apar în conversați­ile de zi cu zi. Când suntem nesiguri, ne simțim ca „picați din Lună”, iar într-o situație îngrijorăt­oare, se întâmplă să anunțăm calm: „Houston, avem o problemă.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania