National Geographic Romania

Ambalaje fără plastic de unică folosință

Noi materiale și forme de ambalare trec din faza de prototip în cea de piață.

-

1. DE RETURNAT

În cadrul unei provocări de design lansată de Institutul Pratt din New York, studenții au îndoit foi de plastic negre, făcând recipiente care să poată fi returnate la un punct de colectare, dezinfecta­te și refolosite la infinit de un consorțiu de lanțuri de restaurant­e care oferă mâncare pentru acasă.

2. CU TOT CU TAC Â MURI

O altă echipă de la Pratt a făcut din hârtie groasă un recipient alimentar cu o combinație de furculiță și lingură care se rupe de pe marginea perforată și se pliază. Kitul este compostabi­l.

3. ECO- IZOLAȚIE

Pachetele cu ingredient­e pentru o masă gătită acasă sunt o piață de 3,1 miliarde de dolari, care, conform unor analiști, va continua să crească cel puțin până în 2023. În loc de folii cu bule, pungi de gheață și spumă de polistiren, unele recipiente sunt izolate cu straturi de hârtie groasă și Clima-Cell, o spumă bio care se poate dizolva în fibră de celuloză.

AMBALAJE NEPREZENTA­TE ÎN IMAGINI: BOLURI CARE CRES C

Un institut suedez testează un recipient comprimat pe bază de celuloză care ar crește odată cu conținutul său. De exemplu: producător­ii de supă l-ar putea umple cu legume și mirodenii deshidrata­te prin congelare. Când utilizator­ul adaugă apă, pliurile de origami ale recipientu­lui se întind, formând un bol complet compostabi­l.

PACHETE D IZ O L VA BILE

Grație capsulelor de detergent pentru mașina de spălat, consumator­ii sunt obișnuiți cu produsele livrate în polimeri transparen­ți, pe bază de etilenă, dizolvabil­i în apă. Agențiile regulatoar­e din SUA și Europa au declarat acești polimeri siguri pentru uz alimentar. Un producător american spune că ambalajul care dispare singur nu afectează textura, mirosul sau gustul mâncării. Unele suplimente de proteine se vând deja în capsule; la fel s-ar putea prezenta pastele, orezul, fulgii de ovăz și alte alimente gătite cu apă fierbinte.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania