National Geographic Romania

UN UNGHI PRECAR

Într-un celebru loc de escaladă din Tasmania,o fotografă așteaptă momentul perfect pentru a-și împlini visul.

- TEXT: NINA STROCHLIC FOTO: KRYSTLE WRIGHT

IDEEA DEA DOCUMENT A ascensiune­a pe Totem Pol e, un turn de piatră din Tasmania, i-a venit lui Krystle Wright, fotografă specializa­tă în sporturi extreme, în vis. După câțiva ani, atârnând de o coardă prinsă de stânci, în lumina asigurată de o dronă de deasupra, a obținut în sfârșit imaginea dorită.

CU TREI LUNI ÎNAINTE UN DRUM NEVĂZUT

Totem Pole se înalță din apele care înconjoară Peninsula Tasmaniei și oferă una dintre cele mai dramatice escalade verticale din lume. Coloana care iese din mare este fotografia­tă adesea pe partea nordică, mai accesibilă; Wright voia să surprindă o ascensiune sudică, pe ruta numită Vrăjitorul. Alpinista Mayan Smith-Gobat urma să coboare pe fața stâncii învecinate și să se arunce peste un canal, suspendată de o coardă, pentru a se prinde de peretele din față. Wright, Smith-Gobat și echipa de filmare au planificat luni întregi cățărarea.

CU O SĂPTĂMÂNĂ ÎNAINTE BAGAJE ESENȚIALE

Echipament­ele de escal adă, î not și foto au ocupat două genți. Pentru vremea furtunoasă din Tasmania erau necesare geci de puf de rezervă.

• Labe de înot („accesoriu foarte neobișnuit pe un ham de cățărare”)

• Dronă cu blitz operat

prin telecomand­ă

• circa 200 m de coardă • sac impermeabi­l pentru trecerea echipament­ului foto peste canal

• haine uscate pentru

schimbat după înot

• nu le lipsea, spune

Wright, decât „o doagă”.

LANSARE GATA DE FOTOGRAFIA­T

După două zile de încercări, Wright a ajuns pe peninsulă, a mers două ore pe jos, a coborât în rapel pe o stâncă de 100 m, și-a legat o coardă de talie, a sărit în ocean, a trecut canalul înot și a urcat pe partea cealaltă. Prinsă într-un ham, s-a lăsat să atârne de o coardă, în timp ce Smith- Gobat escalada Totem Pole. La „ora albastră”, în jur de 17:30, Wright l-a contactat prin radio pe operatorul dronei.

Când blitzul dispozitiv­ului de deasupra ei a luminat stânca, a apăsat pe declanșato­r.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania