National Geographic Romania

Omenire în mișcare

- TEXT: SUSAN GOLDBERG FOTO: JOHN STANMEYER

ACUM CINCI ANI am petrecut câteva zile cu Paul Salopek, bursier National Geographic, un autor care merge pe jos prin lume, pe urmele primei călătorii a omului modern, cu pornire din Africa. Salopek va parcurge aproape 34.000 km; eu i-am ținut companie preț de opt kilometri pe care nu îi voi uita niciodată.

În Şanlıurfa, un orășel prăfuit din sudul Turciei unde se spune că s-ar fi născut Avraam, am întâlnit o criză umanitară. La tot pasul, vedeam refugiați sirieni – umpleau străzile, se înghesuiau în apartament­e cu mai multe familii. Am văzut persoane care nu își găseau niciun fel de muncă, indiferent de abilități sau educație. Am vorbit cu oameni speriați și răniți de războiul civil brutal din țara lor; am auzit povești despre suferință, viol, tortură și alte fapte groaznice.

Pe atunci, ONU raporta că 51 de milioane de oameni de pe planetă erau nevoiți să migreze, din motive care mergeau de la război la dificultăț­i economice. Raportul anunța, în 2013, cel mai mare număr de refugiați de după Al Doilea Război Mondial. Din păcate, de atunci, recordul acesta a fost depășit în fiecare an. Ultimul raport ONU spune că până la sfârșitul lui 2017 fuseseră strămutate forțat 68,5 milioane de persoane.

Omenirea este mereu în mișcare, fie că fuge din calea pericolulu­i sau caută ceva mai bun. În numărul de luna aceasta, ne concentrăm pe migrațiile trecute și viitoare. Autorul Andrew Curry ne prezintă o nouă știință – paleogenet­ica – și explică ce ne dezvăluie ea despre migrațiile care au dat naștere populațiil­or Europei moderne.

Salopek călătoreșt­e de bunăvoie, spre deosebire de mulți dintre cei pe care-i întâlnește. Articolul lui descrie disperarea celor care încearcă să fugă de război, de foame, de dezastru: „Cât de puternic să fie imboldul ca să pleci? Ca să părăsești tot ce iubești? Ca să pleci în necunoscut, cu avutul îndesat într-un buzunar? E mai tare decât frica de moarte”.

Banca Mondială spune că, până în 2050, efectele schimbăril­or climatice vor face să migreze circa 143 de milioane de oameni. În timp ce amenințări­le globale se agravează reciproc, noi vom continua să documentăm amănunțit și responsabi­l aceste călătorii umane.

Vă mulțumim că citiți National Geographic.

 ??  ?? O familie de kurzi așteaptă în mașină după ce a venit în Turcia din Siria, fugind din calea ISIS. Într-un interval de 72 de ore din septembrie 2014, au trecut granița în Turcia circa 150.000 de sirieni, majoritate­a kurzi. Paul Salopek și-a început expediția, Plecarea din Eden, în 2013. Cu sprijinul Societății National Geographic și al Fundației Knight, el documentea­ză subiectele principale ale epocii, dându-le o voce celor care le trăiesc. Îl puteți urmări online la outofedenw­alk.org.
O familie de kurzi așteaptă în mașină după ce a venit în Turcia din Siria, fugind din calea ISIS. Într-un interval de 72 de ore din septembrie 2014, au trecut granița în Turcia circa 150.000 de sirieni, majoritate­a kurzi. Paul Salopek și-a început expediția, Plecarea din Eden, în 2013. Cu sprijinul Societății National Geographic și al Fundației Knight, el documentea­ză subiectele principale ale epocii, dându-le o voce celor care le trăiesc. Îl puteți urmări online la outofedenw­alk.org.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania