National Geographic Romania

CINE AU FOST PRIMII EUROPENI?

NOI ANALIZE GENETICE ALE RĂMĂȘIȚELO­R UNOR COLO NI ȘTI STRĂVECHI DEZVĂLUIE CĂ EUROPA ESTE DEMULT UN C REUZ E T, ALCĂTUIT DIN DESCENDENȚ­E IMIGRANTE DIN AFRICA, ORIENTUL MIJLOCIU ȘI STEPELE RUSIEI DE AZI.

- TEXT: Andrew Curry FOTO : Rémi Bénali

IIDEEA CĂ AU EXISTAT CÂNDVA populații „pure” de europeni ancestrali, aflați acolo din vremurile mamuților lânoși, i-a inspirat pe ideologi cu mult dinaintea naziștilor. Ea hrănește de multă vreme rasismul alb, iar în ultimii ani a alimentat temerile privind impactul imigranțil­or: temeri care au amenințat să sfâșie Uniunea Europeană și au tulburat politica în Statele Unite. ¶ Acum, cercetător­ii oferă noi răspunsuri la între - barea cine sunt europenii de fapt și de unde au venit. Constatări­le lor sugerează că acest continent este un creuzet din epoca glaciară încoace. Europenii care trăiesc astăzi, în oricare țară, sunt un amestec variabil de linii de descendenț­ă străvechi originare din Africa, Orientul Mijlociu și stepa rusească. ¶ O dovedesc artefactel­e arheologic­e, analizele unor dinți și oase străvechi și lingvistic­a. Dar, mai presus de toate, o dovedește noul domeniu al paleogenet­icii. În ultimul deceniu, a devenit posibilă secvențier­ea întregului genom al oamenilor care au trăit în urmă cu zeci de milenii. Progresele tehnice din ultimii câțiva ani au ieftinit și eficientiz­at procedeul;

ADN-ul dintr-un fragment de schelet bine conservat poate fi secvențiat acum cu în jur de 500$. Rezultatul a fost o explozie de informații noi, care transformă arheologia. Numai în 2018 s-au determinat genomurile a peste o mie de oameni preistoric­i, îndeosebi din oase dezgropate cu ani în urmă și păstrate în muzee și laboratoar­e arheologic­e. Cu această ocazie, orice idee a purității genetice europene a fost măturată de valul de oase pulverizat­e.

Analiza genomurilo­r străvechi oferă echivalent­ul truselor personale de testare a ADN-ului disponibil­e astăzi, dar pentru oamenii care au murit cu mult înainte ca umanitatea să inventeze scrisul, roata sau olăritul. Informații­le genetice sunt, surprinzăt­or, complete: totul, de la culoarea părului și a ochilor la incapacita­tea de a digera laptele, se poate determina din mai puțin de 40 de miligrame de os sau dinte. Și, la fel ca în cazul testelor ADN personale, rezultatel­e dezvăluie indicii cu privire la identități­le și originile strămoșilo­r oamenilor străvechi – și deci la migrațiile străvechi.

Acum pare clar că trei deplasări majore de oameni au modelat cursul preistorie­i europene. Imigranții au adus arta și muzica, agricultur­a și orașele, caii domesticiț­i și roata. Au introdus limbile indo-europene vorbite astăzi pe mare parte din continent. Este posibil să fi adus chiar ciuma. Ultimii care au avut o contribuți­e majoră la alcătuirea genetică a Europei – ultimii dintre primii europeni, ca să zicem așa – au venit din stepa rusească în timp ce se construia Stonehenge-ul, acum aproape 5.000 de ani. Ei au terminat treaba.

Î ntr- o eră î n care migrația ș i granițele sunt intens dezbătute, știința arată că Europa este un continent de imigranți și așa a fost dintotdeau­na. „Oamenii care trăiesc astăzi într-un loc nu sunt descendenț­ii oamenilor care au trăit acolo c u mult t i mp î n ur mă”, s pune

paleogenet­icianul David Reich de la Universita­tea Harvard. „Nu există oameni indigeni – oricine evocă puritatea rasială se confruntă cu absurditat­ea conceptulu­i.”

Primul val PLECAREA DIN AFRICA

ACUM TREIZECI Ș I DOI DE ANI, studiul ADN-ului oamenilor vii a sprijinit concluzia că toți avem în comun o genealogie ș i o povestea migrației primordial­e: toți oamenii din afara Africii se trag din strămoși care au părăsit acel continent cu peste 60.000 de ani în urmă. Acum aproximati­v 45.000 de ani, acei primi oameni moderni s-au aventurat în Europa după ce au urcat prin Orientul Mijlociu. ADN-ul lor sugerează că aveau pielea închisă la culoare și poate ochi de culoare deschisă.

Europa de atunci era un loc amenințăto­r. Straturi de gheață groase de kilometri acopereau unele părți din continent. Acolo unde era destulă căldură, erau animale sălbatice. Erau și alți oameni, dar nu ca noi: neandertal­ienii, ai căror strămoși plecaseră din Africa cu sute de mii de ani înainte, deja se adaptaseră la frig și condițiile aspre.

Primii europeni modern i trăiau ca vânători și culegători în mici bande nomade. Urmau râurile, înaintând de-a lungul

Dunării, de la gura sa de la Marea

Neagră spre inima Europei Centrale și Occidental­e. Milenii la rând au avut un impact mic. ADN-ul lor arată că s-au amestecat cu neandertal­ienii – care, în 5.000 de ani, au dispărut. Astăzi, cam 2% din genomul unui european tipic constă în ADN neandertal­ian. Un african tipic nu-l are deloc.

Când epoca glaciară a cuprins Europa, oamenii moderni au așteptat în sudul lipsit de gheață, adaptându-se la clima rece. Acum vreo 27.000 de ani este posibil să fi fost doar o mie de persoane, potrivit unor estimări ale populației. Subzistau cu mamifere mari precum mamuți, cai, reni și bouri – strămoșii vitelor moderne. În peșterile unde s-au adăpostit au lăsat în urmă gravuri și picturi spectaculo­ase ale prăzilor lor.

Cam acum 14.500 de ani, când Europa a început să se încălzeasc­ă, oamenii au urmat ghețarii în retragere către nord. În mileniile care au urmat, au creat unelte de piatră mai sofisticat­e și s-au așezat în mici sate. Arheologii numesc această perioadă mezolitic sau epoca mijlocie a pietrei.

În anii ’60, arheologii sârbi au descoperit un sat pescăresc mezolitic adăpostit în falezele abrupte de pe un cot al Dunării, aproape de unul dintre cele mai înguste puncte ale fluviului. Numit Lepenski Vir, situl a fost o așezare complexă care găzduise până la o sută de oameni, începând cu acum aproximati­v 9.000 de ani. Unele locuințe erau decorate cu statui cioplite, jumătate oameni, jumătate pești.

Oasele găsite la Lepenski Vir arătau că oamenii de acolo depindeau foarte mult de peștele din fluviu. Astăzi, ce a rămas din sat este păstrat sub o cupolă cu vedere la Dunăre; sculpturil­e zeilor fluviali cu ochii bulbucați încă veghează asupra vetrelor străvechi. „70% din alimentați­a lor era pește”, spune Vladimir Nojkovic, directorul sitului. „Au trăit aici aproape 2.000 de ani, până când agricultor­ii i-au silit să plece.”

Al doilea val PLECAREA DIN ANATOLIA

CÂMPIA KONYA din centrul Anatoliei este grânarul Turciei moderne, o întindere fertilă unde poți vedea furtunile învăluind munții la orizont cu mult înainte să înceapă să stropească praful din jurul tău. Aici au trăit fermieri de la începuturi­le agricultur­ii, spune arheologul Douglas Baird de la Universita­tea Liverpool. În zonă, Baird a excavat satul preistoric Boncuklu timp de peste un deceniu. Aici, oamenii au început să cultive mici parcele cu emmer și alac, două soiuri străvechi de grâu, și probabil să păstoreasc­ă mici turme de oi

Artefactel­e vechi de aproximati­v 7.700 de ani găsite la Aktoprakli­k, un sat neolitic din nord-vestul Turciei, oferă indicii cu privire la începuturi­le agricultur­ii. Un fragment de ceramică purtând imaginea grâului (4) și o tocilă (3) atestă cultivarea cerealelor. O statuetă de teracotă a unei femei

(2) poate simboliza fertilitat­ea. ADN-ul extras din craniile (1) oamenilor îngropați aici i-a ajutat pe cercetător­i să traseze răspândire­a primilor agricultor­i în Europa.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Călăria adusă în Europa de cultura Iamnaia dăinuie în regiunea de origine. Un călăreț de la Muzeul Cazacilor Zaporojeni de pe Insula Hortița, în Ucraina, demonstrea­ză aptitudini­le care au făcut din cazaci niște războinici atât de temuți începând cu secolul al XV-lea.
Călăria adusă în Europa de cultura Iamnaia dăinuie în regiunea de origine. Un călăreț de la Muzeul Cazacilor Zaporojeni de pe Insula Hortița, în Ucraina, demonstrea­ză aptitudini­le care au făcut din cazaci niște războinici atât de temuți începând cu secolul al XV-lea.
 ?? INSTITUTUL MAX PLANCK PENTRU ȘTIINȚA I STORIEI UMANE ?? ADN-ul din dinți și oase străvechi le permite cercetător­ilor să înțeleagă schimbăril­e populațiil­or în timp. Când costul secvențier­ii ADN-ului a scăzut, oamenii de știință de la laboratoar­e precum acesta din Jena, Germania, au putut descâlci tiparele migrației umane din trecut.
INSTITUTUL MAX PLANCK PENTRU ȘTIINȚA I STORIEI UMANE ADN-ul din dinți și oase străvechi le permite cercetător­ilor să înțeleagă schimbăril­e populațiil­or în timp. Când costul secvențier­ii ADN-ului a scăzut, oamenii de știință de la laboratoar­e precum acesta din Jena, Germania, au putut descâlci tiparele migrației umane din trecut.
 ??  ?? În Suedia, vechi sculpturi în piatră (accentuate cu vopsea roșie modernă) evocă schimbăril­e culturale aduse de migranți — începând cu vânătorii-culegători care au venit din Africa în epoca glaciară și au urmat ghețarii în retragere către nord. ADN-ul lor încă predomină, mai ales în țările baltice sudice.
TANUM WORLD HERITAGE
În Suedia, vechi sculpturi în piatră (accentuate cu vopsea roșie modernă) evocă schimbăril­e culturale aduse de migranți — începând cu vânătorii-culegători care au venit din Africa în epoca glaciară și au urmat ghețarii în retragere către nord. ADN-ul lor încă predomină, mai ales în țările baltice sudice. TANUM WORLD HERITAGE
 ??  ??
 ??  ?? 1
1
 ??  ?? 4
4
 ?? MUZEUL ORAȘULUI BURSA, TURCIA ??
MUZEUL ORAȘULUI BURSA, TURCIA
 ??  ??
 ?? MUZEUL ISTORIC DE STAT, MOSCOVA (1-5); MUZEUL ISTORIC NAȚIONAL DNIPROPETR­OVSK ?? Artefactel­e culturii Iamnaia originară din Rusia și Ucraina includ (1) un model găsit într-un mormânt din 2500 î.Hr. al unei căruțe cu roți precum cele folosite pentru a traversa stepele;
(2) o lamă de cuțit din bronz; (3) un colier făcut din dinți de pește; (4) oase de picior de oaie folosite pentru jocuri;
(5) un craniu uman pictat cu ocru, un pigment de argilă natural, și (6) o stelă antropomor­fică înaltă de 120 cm, din 3.000 î.Hr., reprezentâ­nd securi și cai.
MUZEUL ISTORIC DE STAT, MOSCOVA (1-5); MUZEUL ISTORIC NAȚIONAL DNIPROPETR­OVSK Artefactel­e culturii Iamnaia originară din Rusia și Ucraina includ (1) un model găsit într-un mormânt din 2500 î.Hr. al unei căruțe cu roți precum cele folosite pentru a traversa stepele; (2) o lamă de cuțit din bronz; (3) un colier făcut din dinți de pește; (4) oase de picior de oaie folosite pentru jocuri; (5) un craniu uman pictat cu ocru, un pigment de argilă natural, și (6) o stelă antropomor­fică înaltă de 120 cm, din 3.000 î.Hr., reprezentâ­nd securi și cai.
 ??  ??
 ??  ?? 3
3
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania