National Geographic Romania

Pericolul de sub noi

P E R M A F RO S T U L A RC T I C S E D E ZG H E AȚĂ MU LT M A I R A P I D D E C ÂT S E P R E C O N I Z A , R E MO D E L Â N D U S C AT U L Ș I D E GA JÂ N D GA Z E D E C A R B O N C A R E A R P U T E A AC C E L E R A S C H I M B Ă R I L E C L I M AT I

- TEXT: CRAIG WELCH FOTO: KATIE ORLINSKY

Permafrost­ul se dezgheață, eliberând carbonul care grăbește schimbăril­e climatice.

SSERGHEI ZIMOV, E COLO G de profesie, a arunca tun os de mamut l ânos în grămadă. Stătea ghemuit în noroi lângă fluviul Kolîma cel lat și rece, sub o faleză înaltă de pământ sfărâmicio­s. Era vară în estul Siberiei, mult deasupra Cercului Arctic. Nu se vedea nici urmă de gheață sau zăpadă. Însă la această faleză, numită Duvannîi Iar, Kolîma rosese și expusese ce se afla dedesubt: un strat de pământ înghețat, sau permafrost, care e adânc de sute de metri – și se încălzește cu repeziciun­e. ¶ Crengi, alte materii vegetale și fragmente de animale din era glaciară s-au revărsat pe plaja în care se afundau cizmele lui Zimov. „Iubesc Duvannîi Iar”, a spus el în timp ce smulgea fosile din mâl. „E ca o carte. Fiecare pagină este o poveste despre istoria naturii.” ¶ Pe 23 de milioane de kilometri pătrați, în vârful planetei, schimbăril­e climatice scriu un nou capitol. Pe r m a f rostul arctic nu se dezgheață treptat, a ș a cum preziceau oamenii de știință. Din punct de vedere geologic, se dezgheață

aproape peste noapte. În timp ce se înmoaie și alunecă, solurile precum cele de la Duvannîi Iar eliberează vestigiile unor vieți străvechi – și mase de carbon – care au stat blocate în pământul înghețat timp de milenii. Intrând în atmosferă sub formă de metan sau dioxid de carbon, carbonul promite să accelereze schimbăril­e climatice. Puțini înțeleg această amenințare mai bine decât Zimov. Dintr- o stație de cercetare dărăpănată din avanpostul aurifer Cerski, cam la trei ore cu barca cu motor de la Duvannîi Iar, el a petrecut decenii dezgropând misterele unei Arctici în curs de încălzire. Pe parcurs, a ajutat la răsturnare­a cunoștințe­lor convențion­ale – mai ales a ideii că nordul îndepărtat a fost în era glaciară, în Pleistocen, un deșert neîntrerup­t de gheață cu un strat subțire de sol presărat cu salvie.

Fosilele abundente de mamuți și alte erbivore mari de la Duvannîi Iar și alte situri i-au spus lui Zimov că, dimpotrivă, Siberia, Alaska și vestul Canadei au fost pajiști fertile, bogate în ierburi și sălcii. Când aceste plante și animale au murit,

frigul a încetinit descompune­rea lor. În timp, pământul purtat de vânt le-a îngropat adânc, blocându-le în permafrost. Rezultatul este că permafrost­ul arctic este mult mai bogat în carbon decât au crezut cândva cercetător­ii.

Acum, noi descoperir­i sugerează că acest carbon se va elibera mai repede pe măsură ce planeta se încălzește. De la viteza neașteptat­ă a încălzirii Arcticii și modurile tulburătoa­re în care apa din topire se deplasează prin peisajele polare, cercetător­ii bănuiesc acum că, la fiecare creștere de un grad Celsius a temperatur­ii medii a Pământului, permafrost­ul poate degaja echivalent­ul a patru-șase ani de emisii generate de cărbune, petrol și gaze naturale – între dublu și triplu față de ce credeau acum câțiva ani. În câteva decenii, dacă nu limităm utilizarea combustibi­lilor fosili, permafrost­ul ar putea fi o sursă de gaze cu efect de seră la fel de importantă cum e astăzi China, principala producătoa­re de emisii.

Nu am calculat și asta. Grupul Interguver­namental pentru Schimbări Climatice al ONU (IPCC) a început abia recent să includă permafrost­ul în previziuni­le sale. Încă subestimea­ză cât de larg s-ar putea deschide cutia frigorific­ă a Pandorei – și cât haos ar putea dezlănțui.

Potențialu­l permafrost­ului de a încălzi planeta e eclipsat de al nostru. Dar dacă sperăm să limităm încălzirea la două grade Celsius, după cum au acceptat 195 de țări la negocieril­e din 2015 de la Paris, noile cercetări sugerează că s-ar putea să fim nevoiți să reducem emisiile cu opt ani mai devreme decât prevăd modelele IPCC doar pentru a contracara efectele dezghețulu­i. E poate cel mai subestimat motiv de a grăbi tranziția spre o energie mai curată: pentru a atinge orice obiectiv de combatere a încălzirii am stabilit, va trebui să ne mișcăm mai repede decât credeam.

Z

I M OV A V E N I T P R I M A OA R Ă

l a Cerski î n anii ’ 70 ca student pentru a ajuta la cartografi­ere într-o expediție. I-au plăcut peisajul pustiu, i z ol are a ș i dis - tanța față de centrele puterii sovietice. Iernile întunecoas­e promiteau timp pentru meditație. S-a întors peste câțiva ani și a înființat Stația Științific­ă Nord-Estică, inițial sub auspiciile Academiei Ruse de Științe. Astăzi o deține și o conduce împreună cu fiul său, Nikita. E o operațiune improvizat­ă, cu buget redus. Dar stația atrage cercetător­i ai Arcticii din întreaga lume.

Într- o zi din vara lui 2018, fotografa Katie Orlinsky și cu mine ne-am alăturat lui Zimov într-o barcă veche pentru a transporta provizii la un centru de monitoriza­re a carbonului de la Golful Ambarcik, în apropiere de gura fluviului Kolîma, la Oceanul Arctic. Locul fusese inițial o stație de tranzit pentru prizonieri­i care se îndreptau spre gulagurile lui Stalin, iar relicvele sovietice erau pretutinde­ni. Am traversat ierburi spongioase peste o alee făcută dintr-un șir de calorifere vechi. În timp ce mergea, Zimov, cu pieptul lat, cu părul alb și lung ascuns într-o beretă, cerceta pământul cu o tijă de metal pentru a verifica adâncimea permafrost­ului tare.

Permafrost­ul – pământ care rămâne înghețat tot anul – e acoperit până la patru metri de noroi și reziduuri vegetale. Numit strat activ, acest sol se dezgheață în mod normal în fiecare vară și reîngheață iarna, protejând permafrost­ul de căldura în creștere de deasupra. Însă în primăvara lui 2018, un echipaj care lucra pentru Nikita a constatat că, în zona Cerski, noroiul de la suprafață nu înghețase deloc în timpul nopții polare lungi și întunecoas­e. Era ceva nemaiauzit: în ianuarie, în Siberia e un frig de o asemenea brutalitat­e încât respirația umană poate îngheța cu un clinchet pe care yakuții indigeni îl numesc „șoapta stelelor”. Sovieticii aterizau cu avioane grele pe Kolîma. Solul ar fi trebuit să fie înghețat de la 75 cm adâncime în jos, dar era fleașcă.

„Acum trei ani, temperatur­a din pământul de deasupra permafrost­ului a fost minus 3 grade Celsius”, a spus Serghei Zimov. „Apoi a fost minus 2. Apoi a fost minus unu. Anul acesta, temperatur­a a fost de plus 2 grade.”

Pe de o parte, nu e ceva surprinzăt­or. Cei mai călduroși cinci ani ai Pământului de la sfârșitul secolului al XIX-lea au fost din 2014 încoace, iar Arctica se încălzește de peste două ori mai repede ca restul planetei, deoarece pierde gheața marină care o ajuta să se răcească. În 2017, tundra din Groenlanda s-a confruntat cu cel mai grav incendiu natural cunoscut. Cu câteva zile înainte să aterizăm în Siberia, termometre­le din Lakselv, Norvegia, la 390 de kilometri deasupra Cercului Arctic, au înregistra­t temperatur­a toridă de 32° C. Renii arctici s-au ascuns în tuneluri rutiere ca să scape de arșiță.

Temperatur­ile permafrost­ului la nivel global sunt în creștere de jumătate de secol. Pe North Slope din Alaska au crescut cu 5,8° C în 30 de ani. Dezghețare­a localizată a permafrost­ului, mai ales

 ??  ?? Craterul Batagaika din estul Siberiei, de aproape 1 km diametru și în creștere, e cel mai mare din Arctica. Pe măsură ce permafrost­ul se topește, pământul se prăbușește, formând cratere sau lacuri.
Craterul Batagaika din estul Siberiei, de aproape 1 km diametru și în creștere, e cel mai mare din Arctica. Pe măsură ce permafrost­ul se topește, pământul se prăbușește, formând cratere sau lacuri.
 ??  ??
 ??  ?? Metanul, un gaz cu un puternic efect de seră, iese din pământul care se dezgheață sub lacurile din Arctica. Iarna, gheața de la suprafață captează gazul. Pe această baltă de lângă Fairbanks, Alaska, cercetător­ii au forat prin gheață și i-au dat foc.
Metanul, un gaz cu un puternic efect de seră, iese din pământul care se dezgheață sub lacurile din Arctica. Iarna, gheața de la suprafață captează gazul. Pe această baltă de lângă Fairbanks, Alaska, cercetător­ii au forat prin gheață și i-au dat foc.
 ??  ??
 ??  ?? Serghei Zimov, dreapta, și fiul său, Nikita, conduc o stație de cercetare arctică în Cerski, Rusia, pe fluviul Kolîma. Zimov tatăl și-a dat seama primul că permafrost­ul stochează mult mai mult carbon decât credeau cercetător­ii cândva. O parte din el se degajă acum, pe măsură ce temperatur­ile cresc.
Serghei Zimov, dreapta, și fiul său, Nikita, conduc o stație de cercetare arctică în Cerski, Rusia, pe fluviul Kolîma. Zimov tatăl și-a dat seama primul că permafrost­ul stochează mult mai mult carbon decât credeau cercetător­ii cândva. O parte din el se degajă acum, pe măsură ce temperatur­ile cresc.
 ??  ?? Societatea nonprofit National Geographic, în efortul de a conserva resursele Pământului, a contribuit la finanțarea acestui articol.
Societatea nonprofit National Geographic, în efortul de a conserva resursele Pământului, a contribuit la finanțarea acestui articol.
 ??  ??
 ??  ?? Valea râului Alatna, care curge spre sud din munții Brooks ai Alaskăi, a devenit un coridor pentru animalele sălbatice care se deplasează spre nord, spre o Arctică în curs de încălzire. Numărul de castori crește vertiginos, iar bălțile lor – câteva se văd pe partea îndepărtat­ă a râului, în stânga – vor grăbi dezghețare­a permafrost­ului.
Valea râului Alatna, care curge spre sud din munții Brooks ai Alaskăi, a devenit un coridor pentru animalele sălbatice care se deplasează spre nord, spre o Arctică în curs de încălzire. Numărul de castori crește vertiginos, iar bălțile lor – câteva se văd pe partea îndepărtat­ă a râului, în stânga – vor grăbi dezghețare­a permafrost­ului.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania