National Geographic Romania

Noul Război Rece

- TEXT: N EI L S HEA FOTO: L OUIE PALU

În Arctica, națiunile se bat pe accesul la această frontieră înghețată.

ARCTIC A SET O PE Ș TE, IAR Ț Ă R I LE DIN REGIUNE CONCUREAZĂ PENTRU CONTROLUL RESURSELOR Ș IA L RUTE LOR DE TRANSPORT ÎNGROPATE SUB G H EA Ț Ă. IATĂ DE CE SCHIMBĂRIL­E CLIMA TIC E PREVESTESC CONFLICTE ÎNTRE MARILE PUTERI ALE LUMII.

ÎÎNTR- O DUPĂ-AMIAZĂ TÂRZIE ȘICENUȘIE de noiembrie, Marvin Atqittuq, șef de patrulă recent ales în comunitate­a arctică Gjoa Haven, a ieșit pe gheața marină din afara orașului și și-a chemat trupele la ședință. Vântul înghețat le arunca în față zăpadă dinspre sud, iar temperatur­a era în jur de -30°C – frig, dar nu foarte frig pentru Arctica. Grupul de inuiți, circa 20 de bărbați și câteva femei, s-a adunat cu puștile pe umeri, în haine cusute de mână (tunici din piele de caribu, pantaloni din piele de urs polar) sau îmbrăcămin­te obișnuită cumpărată din magazine, mult mai puțin călduroasă, dar namuktuk, suficientă deocamdată. ¶ Atqittuq (se pronunță At-ki-TUK) și-a pus o pereche de mănuși din piele de focă și a explicat planul zilei. Grupul făcea parte din Rangerii Canadieni, cadre de rezervă ale armatei canadiene, iar Atqittuq urma să îl conducă în prima lui misiune în calitate de comandant: o patrulă de o săptămână

cu snowmobilu­l pe coasta golașă a insulei King William. Aveau să facă antrenamen­te de orientare prin GPS, exerciții de tragere militare, simulări de căutare și salvare și vânătoare și pescuit la copcă din belșug.

Eu stăteam mai pe margine și mă frecam la ochi să-mi desprind gheața din gene. Era prea frig să iau notițe, așa că mă uitam la chipurile din jur și le citeam cicatricel­e de la degerături, mici decorații de onoare care stăteau mărturie unor vieți petrecute sub cerul liber, într-unul dintre cele mai neiertătoa­re peisaje ale planetei.

În curând, membrii grupului s-au risipit și au început să își fumeze ultimele țigări înainte de lunga incursiune în întuneric. Atqittuq s-a apropiat să mă întrebe dacă îmi era suficient de cald. Era înalt, lat în umeri, râdea mult. Fusese ranger mulți ani. M-a avertizat prieteneșt­e să nu adorm pe drum. Se mai întâmpla, mi-a spus el. Unii cădeau de pe snowmobile și nu-i mai găsea nimeni. Mi-a amintit că nici pe insulă, nici în restul Teritoriul­ui Nunavut, mai mare decât Mexicul, nu există semnal pentru telefoane mobile. „Dacă se întâmplă ceva și te pierzi de noi, stai liniștit acolo până vine cineva să te ia”, mi-a spus el. „Și încearcă să nu dai de vreun urs polar.”

Rangerilor li se spune „ochii și urechile Canadei în Nord”. Unitățile lor patrulează cele mai izolate regiuni ale țării încă din anii 1940. Dincolo de Cercul Arctic, cei mai mulți sunt voluntari indigeni plătiți care de-a lungul anilor au fost cercetași, au participat la jocuri de război și au învățat trupele obișnuite să-și construias­că igluuri, să se orienteze în tundră și să supraviețu­iască în frig. Rangerii au reușit dintotdeau­na să se descurce cu bugete de nimic și echipament­e refolosite, inclusiv puști cu acționare manuală fabricate în anii 1940 și ștanțate cu coroana britanică.

 ??  ?? Soldații canadieni urcă pe epava unui avion, la circa 1.600 km sud de Polul Nord, pentru a cerceta împrejurim­ile în timpul unui curs de supraviețu­ire în Arctica, pe insula Cornwallis. Odată cu accentuare­a tensiunilo­r privitoare la viitorul regiunii, armata canadiană și cea americană și-au intensific­at operațiuni­le în zonă.
Soldații canadieni urcă pe epava unui avion, la circa 1.600 km sud de Polul Nord, pentru a cerceta împrejurim­ile în timpul unui curs de supraviețu­ire în Arctica, pe insula Cornwallis. Odată cu accentuare­a tensiunilo­r privitoare la viitorul regiunii, armata canadiană și cea americană și-au intensific­at operațiuni­le în zonă.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Soldații americani consumă rații hipercalor­ice pentru a face față frigului de la Centrul de Pregătire Militară Nordică din Alaska, unde armata SUA ține instructaj­e pentru regiuni reci. Soldații învață tactici inspirate din Războiul de Iarnă dintre Finlanda și U.R.S.S., parte din Al Doilea Război Mondial.
Soldații americani consumă rații hipercalor­ice pentru a face față frigului de la Centrul de Pregătire Militară Nordică din Alaska, unde armata SUA ține instructaj­e pentru regiuni reci. Soldații învață tactici inspirate din Războiul de Iarnă dintre Finlanda și U.R.S.S., parte din Al Doilea Război Mondial.
 ??  ?? Circa 400 de soldați americani exersează săriturile cu parașuta aproape de Fort Greely, Alaska. Exercițiul multinațio­nal, la care participă și forțe canadiene, pregătește trupele pentru rigorile unor operațiuni de proporții în condiții de frig extrem.
Circa 400 de soldați americani exersează săriturile cu parașuta aproape de Fort Greely, Alaska. Exercițiul multinațio­nal, la care participă și forțe canadiene, pregătește trupele pentru rigorile unor operațiuni de proporții în condiții de frig extrem.
 ??  ??
 ??  ?? Pușcașii marini simulează capturarea unei clădiri în Utqiaġvik, Alaska, cel mai nordic oraș din SUA. Comandantu­l corpului de pușcași marini, generalul Robert Neller, a declarat recent în fața Senatului american că, după anii în care s-au concentrat pe Orientul Mijlociu și Pacific, pușcașii „au revenit la operațiuni la temperatur­i joase”. Documentar­ea fotografic­ă pentru acest articol a fost susținută de burse de la Fundația Memorială John Simon Guggenheim și Centrul Pulitzer.
Pușcașii marini simulează capturarea unei clădiri în Utqiaġvik, Alaska, cel mai nordic oraș din SUA. Comandantu­l corpului de pușcași marini, generalul Robert Neller, a declarat recent în fața Senatului american că, după anii în care s-au concentrat pe Orientul Mijlociu și Pacific, pușcașii „au revenit la operațiuni la temperatur­i joase”. Documentar­ea fotografic­ă pentru acest articol a fost susținută de burse de la Fundația Memorială John Simon Guggenheim și Centrul Pulitzer.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Susie Hiqinit (stânga) și Andy Issigaitok (sus), rezerviști din trupele Rangerilor Canadieni, au drept camarazi mulți alți inuiți. Ei își împărtășes­c cunoștințe­le despre supraviețu­irea în zona arctică altor membri ai armatei canadiene, pe care îi învață tehnici tradiționa­le inuite de vânătoare, navigație și construit adăposturi.
Susie Hiqinit (stânga) și Andy Issigaitok (sus), rezerviști din trupele Rangerilor Canadieni, au drept camarazi mulți alți inuiți. Ei își împărtășes­c cunoștințe­le despre supraviețu­irea în zona arctică altor membri ai armatei canadiene, pe care îi învață tehnici tradiționa­le inuite de vânătoare, navigație și construit adăposturi.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania