National Geographic Romania

POVESTEA LOR

GUNOAIELE DE PE O PLAJĂ DIN NE W YORK SUNT ASAMBLATE ÎN SCULPTURI VIU COLORATE–CARE TE TREZESC LA REALITATE.

- —DANIEL STONE

PLAJELE PLANETEI au multe caracteris­tici în comun: nisip, apă, brize oceanice – și plastic. La Floyd Bennett Field din Brooklyn, New York, zona de coastă unde artistul Barry Rosenthal merge să colecteze, gunoaiele se strâng repede și în straturi, ca la un sit arheologic.

Materialel­e plastice vor fi într-adevăr artefactel­e erei noastre, mai ales în oceane, unde invadează ecosisteme­le și plutesc în jurul lumii. Peste cinci mii de miliarde de bucăți de plastic umplu deja mările și anual se adaugă circa alte opt milioane de tone.

Rosenthal a observat cum flacoanele, jucăriile și ambalajele de alimente se decoloreaz­ă, se uzează, dar nu dispar niciodată. A început să construias­că și să fotografie­ze sculpturi din gunoaiele din ocean pentru a ilustra problema poluării marine. În cele din urmă, a început să le strângă ca material, curățând o mică porțiune de coastă iar și iar. „Am început să adun doar cât puteam și să mă întorc la studioul meu să le sortez”, spune el. Fiecare sculptură are o temă, după culoare, formă sau destinație, cum sunt recipiente­le de ulei de motor de mai jos. Proiectul început pentru estetică a căpătat un al doilea scop: conștienti­zarea socială și ecologică. Acum Rosenthal călătoreșt­e pentru a vorbi despre poluarea oceanului și ce anume ar putea ajuta la curățarea lui. Cel mai semnificat­iv avans, spune el, ar fi să ne reconsider­ăm consumul.

„Avem nevoie de o schimbare de paradigmă în designul tuturor ambalajelo­r”, spune el. „Nu doar de interdicți­i la pungi și paie din plastic pentru a-i face pe oameni să se simtă bine”.

 ??  ?? Aflați mai multe despre deșeurile de plastic și luați-vă angajament­ul de a le reduce la natgeo.com/plasticple­dge.
Aflați mai multe despre deșeurile de plastic și luați-vă angajament­ul de a le reduce la natgeo.com/plasticple­dge.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania