National Geographic Romania

„Conservare­a preventivă” a artei prin chimie

- TEXT: JEREMY BERLIN FOTO: DAN WINTERS

INSTRUMENT­E: C ROMA T OGRAFIE DE GAZE, SPECTROMET­RIE DE MASĂ , C RO MAT O GRAFIE ION I CĂ, SPECTROSCO­PIE ÎN ULTRAVIOLE­T Ș I VIZIBIL.

Eric Breitung lucrează la intersecți­a dintre artă și știință – la propriu. Cercetător specializa­t în conservare la Muzeul Metropolit­an de Artă din New York, el folosește chimia analitică pentru a ajuta la păstrarea unor lucrări de artă neprețuite. Însă în timp ce alții se concentrea­ză asupra anumitor tablouri sau sculpturi, Breitung – iubitor de artă toată viața și fost cercetător la General Electric – are o abordare largă: „Mă concentrez pe mediul întregului muzeu”.

Asta înseamnă să pregăteasc­ă muzeul pentru circa 60 de expoziții pe an în spații care variază de la 10 la 2.000 de metri pătrați. Elementele de design pentru fiecare exponat conțin substanțe chimice care ar putea fi dăunătoare în funcție de tipul de artă. De pildă, acidul acetic din căptușeala textilă a unei vitrine ar putea fi sigur pentru un exponat vestimenta­r, dar ar coroda o lucrare de metal. Breitung și echipa lui de trei membri încearcă să creeze prima „piatră de la Rosetta a substanțel­or volatile din materialel­e moderne ca să putem determina ce niveluri sunt problemati­ce pentru diferite tipuri de artă”. Laboratoru­l lui Breitung se află în linia întâi a conservări­i preventive în lumea muzeală. „Conservare­a a început prin analizarea modului de tratare a obiectelor deteriorat­e... Acum ne gândim cum să instalăm vitrine și spații de depozitare astfel încât genul acesta de deteriorar­e să nici nu apară.” Conceptul nu este nou, spune Breitung. Dar punctul central este. „Distribuim pe web tot ce aflăm în speranța că alții vor aplica aceleași principii la patrimoniu­l lor cultural.” Acest lucru e valabil pentru oricine deține artă, fie într-un muzeu sau într-o locuință.

 ??  ?? Eric Breitung e cercetător la Muzeul Metropolit­an de Artă din New York.
Eric Breitung e cercetător la Muzeul Metropolit­an de Artă din New York.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania