National Geographic Romania

Starea Arcticii

- TEXT: SUS AN GOLDBERG FOTO: KATIE ORLINSKY

CÂND UN METRU DE SOL ÎNGHEȚAT DEVINE MOALE, CAR BONUL DEGAJA T POATE ÎMPINGE SCHIBAREA CLIMEI ÎNTR-UN PUNCT CRITIC.

ÎN PRIMĂVARA lui 2018, s o ț ulm eu ș i cu mine am fost în Arctica, într-o expediție National Geographic. Nu mai fusesem niciodată și ne-a izbit amploarea frumuseții sale aspre, ghețarii alb-albaștri care sclipeau în soarele nopții albe și fauna abundentă. Nu voi uita niciodată morsa imensă pe care am văzut-o înfruntând un urs polar tânăr.

Nu voi uita nici cum căpitanul navei, Leif Skog, a anunțat că înaintasem mai spre nord decât o făcuse această expediție vreodată. Știam că asta însemna ceva – Skog naviga în apele polare de patru decenii. Ce uimitor, ne-am gândit noi inițial. Apoi, însă, am revenit la realitate când ne-am dat seama de ce ajunseseră­m atât de departe: pentru că gheața marină care oprește în mod normal înaintarea către nord a navei se topise. În numărul de față vom analiza acest efect și altele pe care schimbăril­e climatice le au asupra Arcticii, de la modificare­a balanței de putere geopolitic­ă la permafrost­ul care se dezgheață.

Când un metru de sol înghețat devine moale, carbonul degajat poate împinge schimbăril­e climatice într-un punct critic, afirmă autorul Craig Welch în articolul „Amenințare­a de sub noi”. Cum Arctica se încălzește mult mai repede decât restul planetei, scrie Welch, „tundra din Groenlanda s-a confruntat în 2017 cu cel mai grav incendiu natural cunoscut al său”. Între timp, „Lakselv, Norvegia, la 390 km deasupra Cercului Arctic, a înregistra­t o temperatur­ă toridă de 32°C. Renii au căutat refugiu în tunelurile rutiere”.

Ce am văzut eu în Arctica și ceea ce veți citi aici dă de gândit. Sper să și galvanizez­e, îndemnându-ne pe fiecare să facem ce ne stă în putință pentru a încetini schimbăril­e climatice. Vă mulțumesc că citiți National Geographic.

 ??  ?? Acest tânăr Inupiat a însoțit un grup de vânători care a căutat fără succes foci- cubarbă în Oceanul Arctic, lângă Utqiaġvik (Barrow), Alaska. Vremea tot mai caldă a afectat vânătoarea, principala sursă de hrană a comunități­i Inupiat.
Acest tânăr Inupiat a însoțit un grup de vânători care a căutat fără succes foci- cubarbă în Oceanul Arctic, lângă Utqiaġvik (Barrow), Alaska. Vremea tot mai caldă a afectat vânătoarea, principala sursă de hrană a comunități­i Inupiat.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania