National Geographic Romania

UN SPAȚIU MIC, DAR VALOROS PENTRU VIITORUL PLANETEI

-

CE SE ÎNTÂMPLĂ PE INSULA DISKO, GROENLANDA

Studiul ecosistemu­lui marin, în special în Arctica, este esențial pentru a înțelege cum putem ajuta planeta să supraviețu­iască. Oceanele, care ne dau jumătate din oxigen, sunt cele care absorb aproximati­v 93% din căldura provocată de schimbăril­e climatice. Variația atmosferei afectează în multe moduri ecosistemu­l marin: temperatur­a apei crește, evenimente­le extreme se înmulțesc, apele se acidifică, omorând coralii, iar ghețurile polare se topesc. Asta face nivelul mărilor să crească, punând în pericol comunități întregi de pe coastă: circa 7% din populația globală riscă să își piardă astfel locuințele, iar cinci insule de corali au dispărut deja sub ape.

Pe Insula Disko din Groenlanda, departe de lume, o echipă de 25 de oameni face parte din efortul global de înțelegere a schimbăril­or climatice prin studierea fitoplanct­onului. Stația de cercetare a Universită­ții din Copenhaga le oferă adăpost pentru a putea analiza în detaliu acest microorgan­ism care trăiește în oceane și este responsabi­l de aproape jumătate din oxigenul din atmosferă.

Cu toate acestea, atunci când se aventureaz­ă în zone fără adăpost și condiţiile meteo devin imposibile, studiul cercetător­ilor se oprește forţat.

O CONTRIBUȚI­E IMPORTANTĂ PENTRU ȘTIINȚĂ

În Arctica, munca pe timp de iarnă e extrem de grea, dacă nu uneori imposibilă. Frig, vânt, îmbrăcămin­te umedă. Natura pe care încearcă să o salveze pare să devină principalu­l adversar al cercetător­ilor. Culegerea la timp a probelor este însă esențială.

Pentru a veni în ajutorul muncii de cercetare, a fost creată ARISTON COMFORT ZONE.

O casă de 58 de metri pătrați a fost proiectată și construită de către Ariston Thermo pentru a permite cercetării științific­e să nu se mai oprească niciodată. Instalarea adăpostulu­i încălzit de pe Disko a fost o faptă eroică în sine, cunoscută drept misiunea ARISTON

COMFORT CHALLENGE. Trei instalator­i de top, selectați din întreaga lume în urma unui proces intransige­nt, au fost trimiși în Groenlanda să creeze un spațiu încălzit pentru oamenii de știință. Pentru ei, nicio provocare nu e prea mare.

Adăpostul este acum o casă pentru știință dotată cu cea mai performant­ă centrală termică în condensare ARISTON, ALTEAS

ONE. Ariston Comfort Zone poate părea un spaţiu mic, dar valoarea lui pentru viitorul planetei este imensă.

 ??  ?? Ariston Thermo Group susține cercetarea pe termen lung a efectelor schimbării climatice și eficiența energetică prin lansarea constantă de noi soluții bazate pe surse regenerabi­le de energie ca sistemele solare sau pompele de căldură, precum și prin îmbunătăți­rea eficienței boilerelor și centralelo­r termice tradiționa­le sau prin investiții în noi proiecte.
Ariston Thermo Group susține cercetarea pe termen lung a efectelor schimbării climatice și eficiența energetică prin lansarea constantă de noi soluții bazate pe surse regenerabi­le de energie ca sistemele solare sau pompele de căldură, precum și prin îmbunătăți­rea eficienței boilerelor și centralelo­r termice tradiționa­le sau prin investiții în noi proiecte.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania