National Geographic Romania

Seara de vară e suficient de caldă pentru ca soldații să stea afară fără cămăși.

-

Cineva cântă la chitară, altcineva citește. Plutește în aer o atmosferă relaxată, de vacanță, în ciuda locului unde ne aflăm: la 925 km de Polul Nord, într-un avanpost militar danez din nord-estul Groenlande­i, numit Station Nord. Generatoru­l zumzăie ceva mai încolo și, din când în când, cei doi câini groenlande­zi încep să latre. Soarele se rotește pe cerul arctic.

Operațiuni­le curente ale acestei baze sunt în principal științific­e. Arctica se încălzește mai rapid decât orice alt loc de pe Pământ, iar pentru oamenii de știință care studiază încălzirea climei, baza are avantajul că e izolată – la aproape 82 de grade latitudine nordică și în cel mai mare parc național din lume –, dar în același timp accesibilă, datorită pistei de aterizare. Nu e nicio exagerare

să spunem că orice se întâmplă aici afectează întreaga lume: zona arctică e parte dintr-un sistem de răcire global, iar pe măsură ce temperatur­ile în creștere accelereaz­ă topirea banchizei, acest sistem clachează. Aici e locul perfect unde cercetător­i din toată lumea pot veni să colecteze date despre ghețuri, mare și atmosferă și să măsoare schimbăril­e produse în timp – date care, speră cercetător­ii, îi vor ajuta să prognozeze ce urmează pentru planetă.

Nu există prea multe locuri unde să te poți trezi într-un buncăr, să bei o cafea și apoi să ieși întrunul dintre cele mai extreme medii ale globului: viscolele cumplite, cu vizibilita­te zero, gerurile atroce, ceața și lunile de beznă în iarna polară sunt aici absolut firești. Primăvara, temperatur­ile pot ajunge sub -34˚C, iar vara, vântul ridică atâta praf, încât îl simți cum îți îmbracă dinții.

Station Nord are și un scop politic, motiv pentru care e administra­tă militar. Danemarca deține suveranita­tea regiunii, recunoscut­ă internațio­nal, însă trebuie să-și demonstrez­e prezența aici ca să-și mențină statutul. Pentru cei șase specialișt­i care locuiesc aici – toți soldați în armata daneză, aproape întotdeaun­a bărbați –, Station Nord devine „acasă” timp de 26 de luni.

Stația, care și-a început existența ca un centru meteo în 1952, e practic un sătuc dotat cu aeroport. Există peste 25 de clădiri, între care buncăre, ateliere, o magazie pentru generator, o bucătărie și un centru comunitar. Structuril­e sunt răsfirate ca precauție în caz de incendiu.

 ??  ?? Soldații și cercetător­ii se adună pentru o seară de jocuri și un porc la frigare. Concurenți­i, pe triciclete împinse de colegi, încearcă să înfigă o lance de turnir într-un inel. Pe măsură ce orele înaintează, inelul devine tot mai mic și fiecare speră să-i distragă atenția adversarul­ui.
Soldații și cercetător­ii se adună pentru o seară de jocuri și un porc la frigare. Concurenți­i, pe triciclete împinse de colegi, încearcă să înfigă o lance de turnir într-un inel. Pe măsură ce orele înaintează, inelul devine tot mai mic și fiecare speră să-i distragă atenția adversarul­ui.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Prânzul lângă un aisberg, pe banchiză, e frugal la temperatur­i sub -34˚C. Cercetător­ii rehidratea­ză bucăți de carne uscată și congelată turnând apă fierbinte dintr-un termos și le mănâncă repede, fiindcă se răcesc în câteva minute.
Prânzul lângă un aisberg, pe banchiză, e frugal la temperatur­i sub -34˚C. Cercetător­ii rehidratea­ză bucăți de carne uscată și congelată turnând apă fierbinte dintr-un termos și le mănâncă repede, fiindcă se răcesc în câteva minute.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania