National Geographic Romania

Atracția frigului

LAT RO PICE Ș I ÎN DE Ș E R TUR I SĂ MEARGĂ AL Ț I I. UNII INDIVIZI CĂ LI Ț I PREFERĂ ZONELE POLARE: CUC Â T MAI RECI, CU ATÂT MAI BINE.

- TEXT: K I ERA N M U L VAN E Y

Unora le place viața în zone foarte reci ale lumii. Dacă nu suporți frigul, le poți oare înțelege chemarea?

EE O ZI DE IARNĂ pe malul canadian al golfului Hudson. Patru tovarăși și cu mine străbatem zgomotos tundra într-un vehicul special, în căutare de urși polari. Afară, furtuna de zăpadă nu ne lasă să vedem mai deloc; parcă am conduce, observă unul dintre noi, printr-o minge de ping-pong.

Apoi ni se oprește încălzirea în mașină și, în ciuda încercăril­or repetate de resuscitar­e, refuză să mai pornească. Nu ne mai apără de furia elementelo­r decât un strat subțire de sticlă și metal.

Apune soarele. E frig.

Dar suntem în absolută siguranță; putem ajunge la un adăpost cald, chiar dacă până acolo vom simți efectele condițiilo­r de afară. Ne îngropăm cât putem în gecile termoizola­nte. Găsim o sticlă de vin și una de whisky. Facem haz – puțin isteric – de situație.

E frig, dar suntem fericiți, iar eu sunt chiar în elementul meu.

De la străbatere­a mărilor arctice reci pe spărgătoar­e

UNA DINTRE MARILE BUCURII ALE IEȘIRILOR ÎN FRIG ESTE SĂ ÎL ȚII LA RESPECT. CÂND ÎNFRUNȚI IARNA ȘI REZIȘTI PÂNĂ LA SFÂRȘIT, AI O SENZAȚIE

DE TRIUMF Î M PĂR TĂȘ IT. de gheață până la lupta cu furtunile antarctice, de la traiul într-o cabană din Alaska până la atingerea Polului Nord, majoritate­a momentelor importante din viața mea au cerut să mă lupt cu un frig care, uneori, îți amorțește și mintea. Acestea sunt locurile și mediile în care mă simt acasă, unde aleg să trăiesc și pe care mi- e dor să le vizitez, locurile la care revin mereu.

Asta nu înseamnă că iubesc frigul fără rezerve. În unele nopți salt prin zăpadă ca un copil fericit, încântat de cât de frumoasă poate fi iarna. Dar am și zile când îndrept cu disperare aerotermel­e spre țevile înghețate din casă și îmi doresc să fi locuit, de exemplu, în Hawaii. Nu neg că, uneori, partea mea preferată din iarnă este faptul că după ea vine primăvara. Nu sunt singurul, chiar și printre chionofili (denumirea științific­ă a fanilor frigului). „Îmi place liniștea” vieții în clime reci, spune o prietenă, Alysa McCall, cercetătoa­re la Polar Bears Internatio­nal, care stă în Yellowknif­e, Canada (unde, iarna, temperatur­ile ajung la -40°C), pasageră și ea în vehiculul de mai sus, cel pe cale să înghețe. Dar, mărturiseș­te ea, „mi se întâmplă și mie să aștept autobuzul în toiul iernii dorindu-mi să nu mă doară simplul contact cu aerul”.

Alt prieten își duce pasiunea și mai departe. Eric Larsen a schiat până la amândoi polii, a urcat pe Everest și a traversat calota de gheață groenlande­ză. Toate e-mailurile lui se încheie cu „Frigul e cool!”. Și totuși, observă el râzând, „Dacă e să fiu sincer, nu-mi place să-mi fie frig. Nu suport să-mi fie frig. Mie îmi place să-mi fie cald în locuri friguroase”.

Până s-o aud de la Eric, nu mă gândisem la asta, dar are dreptate. Poate sună contra-intuitiv, dar una dintre marile bucurii ale ieșirilor în frig este să îl ții la respect. Provocarea aceasta necesită o camaraderi­e specială: încrederea și colaborare­a care se formează într- o echipă care pleacă într- o expediție polară; salutul din cap plin de înțelesuri între doi străini înfofoliți până la ochi care se intersecte­ază pe străzi înghețate. Când înfrunți iarna și reziști până la sfârșit, ai o senzație de triumf împărtășit.

Într-o lume care parcă se mișcă tot mai repede, în care smartphone-urile și canalele de socializar­e cer răspunsuri imediate, frigul impune încetinire­a. Ne permite – ba chiar ne obligă – să fim conștienți de noi înșine și de ce ne înconjoară, așa cum puține medii o fac.

Viața la temperatur­i scăzute cere mai multă atenție, din cauza „lipsei de siguranță pe care o

presupun mediile reci”, spune Eric. El vede „o anumită strictețe în zonele reci, care mă atrage foarte mult pentru că provocarea e mai mare”.

E S T E Ș I O P ROVO C A R E pe care tot mai puțini s-ar putea să avem șansa de a o accepta. Deși nu există niciun risc ca zonele reci să dispară complet de pe planetă în viitorul predictibi­l, întinderea lor și durata și asprimea celor mai reci perioade riscă să se reducă. Planeta se încălzește. Iar cel mai tare se încălzesc zonele reci.

De la începutul secolului al XX-lea, temperatur­ile medii de iarnă din SUA au crescut aproape de două ori mai repede decât cele de vară. În ultimele cinci-șase decenii, Arctica s-a încălzit cu peste două grade, substanția­l mai mult decât restul globului; suprafața minimă anuală a calotei arctice se reduce cu circa 13% în fiecare deceniu. Când scriu aceste rânduri, în vara nordică a anului 2019, calota de gheață groenlande­ză se topește într-un ritm pe care modelele îl preconizau de-abia în 2070.

Aici trebuie să corectez ce am spus mai devreme despre atingerea Polului Nord: mai precis, am fost foarte aproape de el. Când am ajuns eu acolo, în august 2017, zona din jurul polului propriu-zis era apă aproape complet dezghețată.

Îmi amintesc că Eric spunea că ultima lui expediție la Polul Nord a fost foarte diferită de celelalte – cădea întruna prin gheața mai subțire și mai fragmentat­ă decât o văzuse vreodată. Îmi amintesc de alt prieten, care a studiat zeci de ani focile de pe banchiza arctică și care se plângea că fiul lui nu va putea face la fel.

Mă gândesc din nou la experiențe­le mele în frig și la cât de săracă mi-ar fi fost viața fără ele. Îmi aduc aminte cum, în 1993, în Marea Ross din Antarctica, am escaladat o stâncă împreună cu un coleg de echipaj de pe vasul Greenpeace și am privit golful din vârful ei. Avusesem parte de o expediție lungă și solicitant­ă, în care căutasem pe ocean baleniere care nu voiau să fie găsite. De câteva zile, Antarctica aruncase în noi cu ce avea mai rău; ne bombardase vasul cu furtuni urlătoare și valuri reci până îl acoperise cu un strat gros de gheață. Când s-a potolit furtuna, după ce am spart gheața, colegul meu și cu mine am profitat de ocazie să punem piciorul pe uscat.

Vântul aprig ne mușca furios peticele de piele expusă de pe față, așa că ne trăgeam capetele în fulare și glugi. Apoi, dintr-odată, s-a potolit vântul. Pentru o clipă, s-a lăsat tăcerea. Ne-am uitat unul la altul și am zâmbit larg.

N-am spus un cuvânt. Nici nu era nevoie. Am stat acolo, pe un vârf de stâncă din Antarctica. Zâmbind. În tăcere.

În frig.

Kieran Mulvaney a scris despre faună și mediu în cărți ca At the Ends of the Earth: A History of the Polar Regions. Când nu călătoreșt­e în Arctica și Antarctica – anul acesta a făcut a noua expediție –, trăiește în clima comparativ caldă din Vermont.

 ??  ??
 ?? FOTO: GALERIA RICHARD JOHNSON ( TOATE DE MAI SUS) ?? Adăposturi de pescari la copcă în Canada, din seria Ice Huts de Richard Johnson
FOTO: GALERIA RICHARD JOHNSON ( TOATE DE MAI SUS) Adăposturi de pescari la copcă în Canada, din seria Ice Huts de Richard Johnson
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania