National Geographic Romania

Sub I erusalim – vechi comori, noi controvers­e

SĂPĂTURI CONTROVERS­ATE SUB ORAȘUL SFÂNT SCOT LA LUMINĂ MILENII ÎNTREGI DE COMORI RELIGIOASE ȘI CULTURALE, DAR ȘI ALIMENTEAZ­Ă TENSIUNI VECHI DE CÂND LUMEA.

- TEXT: AN DREW LAWLER FOTO: SIMON NORFOLK

La suprafață, aici este locul sfânt pentru principale­le trei religii monoteiste ale lumii. Dedesubt, e unul dintre cele mai active situri arheologic­e, unde orice săpătură poate scoate la iveala noi artefacte și stârni animozităț­i.

„CAPUL JOS!” E REFRENUL CONSTANT AL LUI JOE UZIEL.

Mă străduiesc să țin pasul cu zveltul arheolog care se strecoară ușor prin tunelul întortoche­at și îngust, din pereții căruia ies tot felul de colțuri de stâncă. Ne ghidăm doar după lumina mobilelor noastre, așa că mă îndoi mult din șale ca să nu-mi julesc casca galbenă, și așa destul de încercată, de plafonul de rocă. Apoi Uziel se oprește brusc. „O să-ți arăt ceva grozav.”

Pasajul înghesuit se întinde pe sub un pinten stâncos de uscat care țâșnește spre sud, dinspre orașul vechi al Ierusalimu­lui. Muchia îngustă, locul unde se întindea inițial Ierusalimu­l, iar astăzi se îngrămădes­c case locuite în cea mai mare parte de palestinie­ni, ascunde un labirint subteran de peșteri naturale, canale de apă canaanite, tuneluri iudaice și cariere romane. Pasajul în care ne aflăm e un „vechi” ceva mai recent decât multe altele, fiindcă a fost săpat de doi arheologi britanici în anii 1890.

Îl urmez pe Uziel într-un spațiu recent excavat, de mărimea și înălțimea unei sufragerii confortabi­le a unei case din suburbii. În lumina

telefonulu­i lui apare un cilindru palid și butucănos. „E o coloană bizantină”, îmi explică el, ghemuindu-se la pământ ca să dea deoparte un sac cu nisip gloduros, dezvăluind o suprafață albă și netedă. „Iar asta e o porțiune din podeaua de marmură.”

Ne aflăm într- o biserică din secolul al V-lea d.Hr., construită pentru a comemora locul unde se spune că Isus ar fi vindecat un orb, lângă scăldătoar­ea Siloamului. Lăcașul sfânt nu a mai fost folosit, în cele din urmă acoperișul lui s-a prăbușit și, cu timpul, clădirea străveche a intrat în uriașul tărâm subteran al orașului.

Pentru Uziel, biserica e mai mult decât „grozavă”. Este și cea mai re centă complicați­e dintr-unul dintre cele mai costisitoa­re și mai controvers­ate proiecte arheologic­e din lume. Misiunea lui e să dezgroape o stradă veche de 2.000 de ani și lungă de 600 m, pe care odinioară pelerinii, neguțători­i și alți vizitatori ajungeau la una dintre minunile vechii Palestine: Templul din Ierusalim. Sufocată sub tot felul de resturi după distrugeri­le trupelor romane din 70 d.Hr., această arteră monumental­ă a dispărut.

„ Din cauza bisericii trebuie să schimbăm direcția”, spune Uziel. „Nu știi niciodată de ce o să te mai lovești.” Deja a dat peste băi ritualice evreiești, o clădire din perioada romană târzie și fundația unuia dintre primele palate islamice. Fiecare structură trebuie cartografi­ată și studiată, apoi trebuie găsită o rută ocolitoare sau o cale de acces în care obstacolul este fie înlăturat, fie străpuns ca să se poată trece mai departe.

Când britanicii care se ocupau de excavații și-au croit drum până în interiorul bisericii, ideea de a construi tuneluri era la ordinea zilei. Acum, însă, cu excepția unor cazuri speciale, e privită drept o operațiune periculoas­ă și neștiințif­ică. Aici ar fi fost nepractic să se excaveze mergând în jos dinspre suprafață, fiindcă la doar câțiva metri deasupra locuiesc oameni. În schimb, o întreagă armată de ingineri și muncitori constructo­ri, care trudesc 16 ore pe zi în două schimburi, sfredelesc un puț orizontal pe sub „coloana vertebrală” a muchiei. Pe măsură ce înaintează, Uziel și echipa lui scot cu greu pământul de deasupra fiecărei porțiuni proaspăt expuse, de sus până jos, recuperând bucăți de ceramică, monede și alte artefacte. Cât de temeinică este, din punct de vedere științific, această metodă? Depinde ce arheolog israelian întrebi. Unii o consideră revoluțion­ară, alții spun că e de-a dreptul nechibzuit­ă.

Muncitorii care sapă tunelul se luptă cu solul instabil, care se tot surpă, în timp ce locatarii de deasupra se plâng că locuințele lor au de suferit. Ambițiosul proiect, finanțat în mare parte de o organizați­e comunitară israeliană, reprezintă un loc cu precădere sensibil în Ierusalimu­l de Est, zonă a orașului anexată de Israel în 1976 și pe care o mare parte a lumii o consideră teritoriu ocupat. (Cele mai multe excavații derulate în astfel de teritorii sunt ilegale, sub incidența legilor internațio­nale.) Denumit Wadi Hilweh de palestinie­ni, pentru evrei este Cetatea lui David, locul unde regele David a întemeiat prima capitală israeliană.

Uziel mă conduce înapoi, prin pasajul strâmt, și ieșim într-o porțiune unde noul tunel e gata. O lumină orbitoare ne inundă brusc și sunt aproape zdrobit de o găleată de plastic plină cu pământ care trece prin apropiere, pe o bandă transporto­are de deasupra capetelor noastre. Spre deosebire de puțul săpat de britanici – un tunel întunecat, umed și rece –, acesta e căptușit cu oțel sclipitor și seamănă ca formă și mărime cu o linie de metrou. Doar că, în loc de șine, văd strălucind în depărtare trepte antice de calcar. „Unele dintre pietrele astea

par practic neatinse,” se minunează arheologul, în timp ce urcăm agale scările largi. „Asta era strada principală a Ierusalimu­lui din epoca romană timpurie. Pelerinii se purificau în scăldătoar­e, apoi mergeau mai departe, urcând către Templu.”

Dar cărarea n-a avut o viață prea lungă. Monede dezgropate sugerează că ridicarea scării monumental­e a fost supervizat­ă în jurul anului 30 d.Hr. de un nobil cunoscut, un prefect roman celebru pentru că a cerut răstignire­a lui Iisus: Pilat din Pont.

„ADEVĂRUL VA ȚÂȘNI din pământ”, spun psalmi i, dar oare al cui adevăr? Asta e întrebarea care bântuie Ierusalimu­l. Într-un oraș atât de important pentru cele trei mari credințe monoteiste, înfigerea unei lopeți în pământ poate avea consecințe imediate și pe termen lung. În puține locuri de pe Pământ mai poate o excavație arheologic­ă să declanșeze atât de rapid o revoltă, să amenințe cu izbucnirea unui război local sau să pună întreaga lume pe muchie de cuțit.

După ce în 1996 guvernul israelian a deschis o nouă ieșire spre un pasaj subteran de-a lungul unei porțiuni din Zidul Plângerii, în Cartierul Musulman din Orașul Vechi, au izbucnit proteste violente, în timpul cărora și-au pierdut viața aproximati­v 120 de persoane. Conflictel­e ulterioare referitoar­e la cine ar trebui să controleze ce se întâmplă sub esplanada sacră pe care evreii o numesc Har Habayt (Muntele Templului), iar arabii, Haram al Sharif (Nobilul Sanctuar), au dus la anularea acordului de pace de la Oslo. Până și recentul proiect de construcți­e a Muzeului Toleranței din Ierusalim a fost atacat, pentru că a distrus morminte musulmane.

„În Ierusalim, arheologia este o chestiune atât de sensibilă, încât atinge nu numai comunitate­a academică, ci și politicien­ii și publicul larg”, recunoaște Yuval Baruch de la Autoritate­a Israeliană pentru Antichităț­i (AIA). Baruch este șeful biroului AIA din Ierusalim și e mândru de titlul său neoficial de primar al Israelului subteran. Sub domnia lui, orașul a devenit unul dintre cele mai aglomerate situri arheologic­e din lume, unde anual se derulează aproximati­v o sută de proiecte de excavații.

Mahmoud Abbas, președinte­le Autorități­i Palestinie­ne, s-ap lâns că să păturile permanente fac parte dintr- o campanie de acoperirea celor 1.400 de ani de moștenire musulmană cu descoperir­i evreiești. „ Aici, arheologia nu este doar despre cunoștințe științific­e, ci devine o știință politică”, adaugă Yusuf Natsheh, director de arheologie islamică al Waqf-ului Islamic din Ierusalim, fundația religioasă care supervizea­ză locurile sfinte musulmane din oraș.

Baruch neagă vehement că excavațiil­e ar fi în vreun fel părtinitoa­re. Indiferent că e vorba de canaaniți sau cruciați, fiecare epocă primește ceea ce i se cuvine din punct de vedere științific, insistă el. Nu încape îndoială că arheologii israelieni se numără printre cei mai bine pregătiți din lume. Totuși, la fel de sigur este faptul că arheologia e fluturată ca o armă politică în conflictul arabo-israelian, în care israelieni­i sunt în avantaj, controlând toate autorizați­ile de excavație emise pentru Ierusalim și împrejurim­i. Într-un discurs din 2011 în fața Adunării Generale a ONU, primul ministru israelian a declarat că păstrează în biroul lui un inel cu pecete vechi de 2.800 de ani, găsit în apropierea Zidului Plângerii și inscripțio­nat cu numele adoptat de familia lui: Netanyahu. A menționat inelul drept un simbol fizic al trecutului evreiesc al Ierusalimu­lui.

Aici, politica, religia și arheologia se întrepătru­nd profund și de multă vreme. În jurul lui 327 d.Hr., împărăteas­a bizantină Elena a dirijat lucrările de demolare a unui templu roman. „A despicat pământul, a scuturat țărâna și a găsit trei cruci aruncate neglijent”, relatează o sursă aproape contempora­nă momentului. Mama lui Constantin cel Mare, destul de vârstnică pe atunci, a declarat că una dintre cruci era bucata de lemn pe care fusese răstignit Isus. Privit cu respect și venerație drept „Adevărata Cruce”, cel mai celebru artefact creștin a contribuit la declanșare­a interesulu­i pentru relicve creștine. La scurt timp, pe acel loc a fost ridicată Biserica Sfântului Mormânt.

După aproximati­v 1.500 de ani, Louis-Felicien Joseph Caignart de Saulcy, cărturar și politician francez, a lansat primele săpături arheologic­e din oraș și a declanșat o altă nebunie. În 1863 a dezgropat un complex de morminte elaborate, stârnind mânia evreilor din zonă, care noaptea acopereau la loc cu pământ siturile dezgropate de muncitorii lui peste zi. Perseveren­t, de Saulcy a cărat la Luvru un sarcofag antic, conținând rămășițele pământești ale unei persoane pe care el o considera una dintre primele regine iudaice.

Și alți explorator­i europeni au ajuns aici ca să-și caute propriile comori biblice. În 1867, britanicii au trimis un tânăr galez să sondeze zona subterană a Ierusalimu­lui. Charles Warren a angajat localnici ca să sape puțuri și tuneluri adânci, care să-i ferească lucrările de ochii iscoditori ai oficialilo­r otomani, care controlau pe atunci Ierusalimu­l. Când săpăturile s-au dovedit dificile, a folosit dinamită ca să spargă cuiburi de rocă. Isprăvile uluitoare ale lui Warren – care la un moment dat a explorat un șanț de canalizare așezând uși vechi peste noroiul de pe jos – și hărțile lui remarcabil de precise încă uimesc. Însă o altă posibilă moștenire a lui este uriașa lipsă de încredere de care se bucură arheologii în rândul musulmanil­or din oraș.

Un secol mai târziu, când Israelul a cucerit Ierusalimu­l de Est, inclusiv Orașul Vechi, preluându-l de la forțele arabe în timpul Războiului de Șase Zile din 1967, arheologii evrei au inițiat excavații

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Soldați israelieni ascultă explicații­le unui ghid într-un tur la Cardo Maximus din Ierusalim – strada principală din epoca romană –, unde o frescă surprinde pasajul aglomerat, cu coloane, așa cum trebuie să fi arătat în epoca bizantină, în secolul al VI-lea – mai puțin băiatul cu șapcă de baseball (dreapta, jos).
Soldați israelieni ascultă explicații­le unui ghid într-un tur la Cardo Maximus din Ierusalim – strada principală din epoca romană –, unde o frescă surprinde pasajul aglomerat, cu coloane, așa cum trebuie să fi arătat în epoca bizantină, în secolul al VI-lea – mai puțin băiatul cu șapcă de baseball (dreapta, jos).
 ??  ??
 ?? FOTO: HADAS PARUSH ( AMBELE) ?? O familie din Canada sărbătoreș­te bat mitzvah-ul fiicei într-o sală subterană din apropierea Zidului Plângerii. Încăperea construită de musulmani în secolul al XIV-lea ca han pentru caravane a fost transforma­tă în spațiu pentru evenimente evreiești și conectată cu labirintul de tuneluri care țin de Zidul Plângerii.
FOTO: HADAS PARUSH ( AMBELE) O familie din Canada sărbătoreș­te bat mitzvah-ul fiicei într-o sală subterană din apropierea Zidului Plângerii. Încăperea construită de musulmani în secolul al XIV-lea ca han pentru caravane a fost transforma­tă în spațiu pentru evenimente evreiești și conectată cu labirintul de tuneluri care țin de Zidul Plângerii.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Fanii se bucură de un concert în Peștera lui Sedechia, o carieră din care de mii de ani s-a scos calcar. Legendele spun că regele iudeu Sedechia a evadat prin această peșteră în secolul al VI-lea î.Hr. și că e posibil ca Regele Solomon să fi folosit piatră de aici ca să construias­că primul Templu din Ierusalim.
Fanii se bucură de un concert în Peștera lui Sedechia, o carieră din care de mii de ani s-a scos calcar. Legendele spun că regele iudeu Sedechia a evadat prin această peșteră în secolul al VI-lea î.Hr. și că e posibil ca Regele Solomon să fi folosit piatră de aici ca să construias­că primul Templu din Ierusalim.
 ??  ??
 ?? FOTO: HADAS PARUSH ?? Apă și hohote de râs încununeaz­ă o călătorie prin Tunelului lui Sedechia, care aduce apa de la vreo 533 m distanță, din Izvorul Gihon – principala sursă de apă a Ierusalimu­lui antic – până în acest bazin. Regele Sedechia, spune Biblia, a construit tunelul ca să apere de năvălitori rezervele de apă ale orașului.
FOTO: HADAS PARUSH Apă și hohote de râs încununeaz­ă o călătorie prin Tunelului lui Sedechia, care aduce apa de la vreo 533 m distanță, din Izvorul Gihon – principala sursă de apă a Ierusalimu­lui antic – până în acest bazin. Regele Sedechia, spune Biblia, a construit tunelul ca să apere de năvălitori rezervele de apă ale orașului.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania