National Geographic Romania

POVESTEA LUI

UN CART O GRAF CREATIV PREZINTĂ ÎNTORSĂTUR­ILE ISTORICE ALE FLUVIULUI MISSISSIPP­I

- — DA N I E L S TO N E

PENTRU CARTOGRAFI ș i cart ofili, hărțile din 1944 ale cursului inferior al fluviului Mississipp­i, alcătuite de Harold Fisk, sunt o lucrare de referință. La mijlocul secolului trecut, geologul l-a cartografi­at incredibil de precis și detaliat, după fotografii aeriene și hărți locale. Piesa de rezistență a raportului său erau 15 hărți ale meandrelor fluviului și ale luncilor sale istorice, întinse din Missouri până în sudul Louisianei.

Șapte decenii mai târziu, Daniel Coe, cartograf la Washington Geological Survey, a dorit să recreeze hărțile lui Fisk cu și mai mare acuratețe și cu o nouă estetică. Coe avea avantajul datelor ultra-precise colectate de U.S. Geological Survey (USGS) prin lidar, un sistem de impulsuri laser emise din avion pentru obținerea datelor topografic­e. Laserele detectează atât forma cursului de apă, cât și tot ce îl înconjoară – fiecare casă, copac sau șosea. Dacă înlăturăm straturile de vegetație și adăugirile umane, hărțile lui Coe prezintă geomorfolo­gia de bază a fluviului: meandrele cândva leneșe înlocuite de un curs direct, vechile lunci întretăiat­e de baraje și diguri.

Cercetător­ii de la USGS colectează date lidar (aproape toate disponibil­e public) pentru a vizualiza evoluția terenului, iar cartografi­i întreprinz­ători le pot interpreta în noi moduri. Mici schimbări de altitudine pot face diferența între o curgere liniștită și o inundație devastatoa­re. Erodarea excesivă a solului din cauza agricultur­ii poate cauza migrația râurilor, creând rute de transport mai lungi. De aceea, comportame­ntul din trecut al unui râu e cel mai bun indicator pentru cum va reacționa la viitoare alunecări de teren, inundații sau eroziuni. „Cel mai surprinzăt­or este cât de clare sunt urmele rămase și acum în peisaj”, spune Coe. „Parcă am vedea amprentele fluviului.”

 ??  ?? Lidarul dezvăluie delta lacului Wax din Louisiana. Culorile se deschid pe măsură ce altitudine­a crește.
Lidarul dezvăluie delta lacului Wax din Louisiana. Culorile se deschid pe măsură ce altitudine­a crește.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania