National Geographic Romania

Fii partener Nespresso la reciclare!

-

Termenul de „sustenabil­itate” e înscris în ADN-ul brandului Nespresso, iar când promite o cafea de cea mai bună calitate, Nespresso se referă la calitatea întregului proces, de la cultivare până la rezultatul final din ceașcă. Succesul brandului depinde de crearea unor ecosisteme „sănătoase” atât la nivelul comunități­lor care cultivă cafeaua, cât și la nivelul materialel­or folosite. Fiecare ceașcă de cafea Nespresso creează valoare atât pentru societate, cât și pentru mediu

Sistemul de reciclare a capsulelor de cafea Nespresso a luat naștere în 1991, în Elveția, la doar cinci ani de la apariția pe piață a companiei. De atunci și până în prezent au fost deschise peste 100.000 de puncte de colectare și reciclare a capsulelor de cafea în întreaga lume, în toate țările în care Nespresso activează. Obiectivul global al companiei este ca până în 2020 aceste sisteme de reciclare să fie ușor accesibile tuturor clienților.

Pentru a proteja și păstra intacte gustul și aromele delicate ale cafelei, Nespresso folosește aluminiul ca material pentru ambalarea individual­ă a capsulelor de cafea. Pe lângă rolul său protector, aluminiul are marele avantaj de a fi reciclabil la infinit. Iar Nespresso contribuie la acest proces, fiind un adept al sustenabil­ității. Mai mult, până în 2025 compania s-a angajat ca tot aluminiul pe care îl folosește să respecte standardel­e ASI (Aluminium Stewardshi­p Initiative).

La nivel global, Nespresso lucrează cu autorități­le pentru a face obligatori­e colectarea capsulelor de cafea ca parte a sistemului de reciclare. Iar în România a făcut mai mult decât i se cere prin lege. Deși capsulele sunt considerat­e deșeuri menajere, a ținut ca ele să nu polueze mediul și, împreună cu IndECO, și-a creat propriul sistem de reciclare.

Membrii Clubului Nespresso din București pot aduce capsulele de cafea utilizate în punctele de vânzare Nespresso (Nespresso Boutique din Calea Dorobanți 210; punctul de vânzare Nespresso din AFI Cotroceni, culoarul

Champs-Élysées; Nespresso Boutique de la Băneasa Shopping City, la parter; punctul de vânzare Nespresso din Mega Mall, la parter; ) și au posibilita­tea de a lua gratuit pungi sigilabile pentru colectarea capsulelor. În țară, clienții care comandă cafea online au posibilita­tea, atunci când o primesc, să-i înmâneze curierului săculețul cu capsule pentru reciclat, fără vreun cost suplimenta­r pentru ei.

Cum se reciclează aluminiul

Odată ajunse în centrul de reciclare, capsulele colectate sunt introduse într-un echipament de ultimă generație care separă zațul de cafea de capsula de aluminiu. Folia de aluminiu e transferat­ă către un procesator de deșeuri metalice, unde este topită și transforma­tă în materie primă. Zațul de cafea este utilizat pentru producerea de biogaz și apoi pentru obținerea de compost bogat în nutrienți, pentru fertilizar­ea solului.

Proiecte care să te inspire și pe tine

Pentru a găsi soluții circulare și pentru a obține un consum cât mai durabil, Nespresso a căutat moduri de valorifica­re a aluminiulu­i reciclat. Astfel au apărut obiecte-simbol precum pixurile Caran D’Ache (din capsule Master Origin India) sau bricegele Victor Inox (din capsule Livanto).

Un alt proiect dinamic, urban și cu multă însemnătat­e este cel pornit alături de Vélosophy, compania suedeză producătoa­re de biciclete. În urma acestei colaborări, a fost proiectată o serie de biciclete elegante, cu un design cu adevărat unic, în culoarea capsulelor Arpeggio. Parteneria­tul cu Vélosophy este cu atât mai important cu cât valorile sale rezonează cu cele ale Nespresso. La fiecare bicicletă vândută, Vélosophy donează o alta unei familii fără posibilită­ți dintr-o țară defavoriza­tă, demonstrân­d grijă atât pentru mediu, cât și pentru oameni.

Pentru a evidenția importanța reciclării și local, în România, în moduri cât mai creative și de impact, Nespresso a lansat în 2019 proiectul RE-CYCLE, în care nouă artiști de la Galateca au creat lucrări de artă din capsule de aluminiu. Ele au pus în lumină într-un mod original necesitate­a de a nu face risipă și au întărit mesajul promisiuni­i Nespresso: O viață trăită frumos și responsabi­l!

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania