National Geographic Romania

PODUL Î NCÂLCIT

În nord-estul Indiei, ploile abundente erodează infrastruc­tura. Așa călocalnic­ii își fac singuri poduri – din copaci vii.

- TEXT: NINA STROCHLIC FOTO: PRASENJEET­Y ADAV

„VOIAM SĂ ARATE CA DIN STĂPÂNUL INELELOR ȘI SĂ SPUN« NU, PODURILE ACESTEA NU SUNT FICȚIUNE, CHIAR EXISTĂ .»” —Prasenjeet Yadav

ÎN STATUL INDIAN Meghalaya, unul dintre cele mai umede locuri de pe planetă, sătenii împletesc poduri înguste din rădăcinile arborilor-de-cauciuc vii. Pornit să documentez­e tradiția, Prasenjeet Yadav a fotografia­t de-a lungul unui an aproximati­v 30 de poduri din rădăcini.

CU CÂTEVA LUNI ÎNAINTE

CUM SE OBȚINE FOTOGRAFIA

Yadav nu mai vizitase un pod din rădăcini vii înainte să se lanseze în proiect, dar auzise de unul aproape de satul Nohwet. Îl fotografia­u o mulțime de turiști, așa că și-a dorit ca imaginea lui să fie deosebită. „E greu să faci o plantă să arate carismatic”, spune el. Ca pregătire, s-a consultat cu alți fotografi și a studiat tablouri cu peisaje. A hotărât să facă fotografia după lăsarea întunericu­lui. Era o alegere riscantă: în zonă se produc ruperi de nori bruște, deosebit de periculoas­e noaptea.

CU DOUĂ SĂPTĂMÂ NI ÎNAINTE BAGA JE ESENȚIALE

Yadav era la a patra călătorie în regiune, deci știa ce să ia cu el. A redus bagajul la minimum, luând câteva haine impermeabi­le pentru el; mai important era să păstreze uscat aparatul foto.

• Umbrele pentru acoperit echipament­ele foto

• Batoane de cereale

• Lanterne și un panou cu leduri

• Lampă frontală puternică

• Husă de cauciuc pentru aparatul foto

• Trepied

• Folie de aluminiu negru mat pentru ecranarea obiectivul­ui

• Modificato­ri de lumină

LANSAREA „PICTURĂ” CU LUMINĂ

De la baza lui din Bangalore, Yadav a luat avionul spre Guwahati și taxiul până la Nohwet. De acolo a mers pe jos 30 de minute până la pod. În timpul șederii de trei săptămâni, a încercat să „picteze” cu lumină părți din pod și din împrejurim­i, folosind expunerea lungă. În cele 438 de secunde de expunere a imaginii, Yadav s-a mutat din loc în loc pentru a reorienta luminile. Ascuns de întuneric, nu este vizibil în fotografia finală.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania