National Geographic Romania

PERI U Ț ELE DE DIN Ț I

- —ALEJANDR ABORUNDA

PLASTICUL ESTE ATÂT de strâns legat de proiectare­a periei de dinți, încât ne este aproape imposibil să ne curățăm dinții fără el. Mânerele se fac de obicei din polietilen­ă sau polipropil­enă, iar perii – din nailon. Având în vedere cât de lent se descompune plasticul, aproape toate periuțele de dinți fabricate din anii ’30 până acum se află în continuare undeva în lume sub formă de deșeuri.

Curățarea dinților este un obicei vechi, universal. Arheologii au găsit „bețe pentru dinți” în mormintele faraonilor egipteni; în toată Asia și Orientul Mijlociu,

ÎNTR-UN SONDAJ DIN 2003, PERI UȚ A DE DINȚI A OBȚINUT UN SCOR MAI MARE DECÂT MA ȘINA ȘI MOBILUL CA INOVA ȚIE CONSIDERAT­Ă INDISPENSA­BILĂ DE RESPONDENȚ­I.

oamenii mestecau bețe până le răsfirau capătul ca să-și poată curăța dinții cu el. În a doua jumătate a sec. XV, în China a apărut un model simplu, care a persistat, neschimbat, secole de-a rândul: un mănunchi scurt și des de peri de pe ceafa porcului, prins într-un mâner de os sau lemn. În Europa, până spre sfârșitul sec. XIX, numai cei bogați și-l puteau permite. Armata americană a contribuit la aducerea igienei orale în rândul populației. În Războiul Civil, trebuia ca soldații să poată rupe cu dinții hârtia groasă în care era înfășurată muniția; în plus, fără câțiva dinți buni, trupele americane nu puteau mânca rațiile militare uscate. Armata „avea un standard destul de elementar – să ai șase dinți în gură ca să poți mesteca”, spune istoricul Alyssa Picard.

Soldații întorși din al Doilea Război Mondial au adus cu ei periuțele de dinți primite cu efectele militare, iar plasticul ieftin și ușor de modelat le-a permis tuturor americanil­or o igienă dentară mai bună. Într-un sondaj de opinie despre inovații făcut de MIT în 2003, periuța de dinți a obținut un scor mai mare decât mașina, computerul personal și mobilul ca obiect considerat indispensa­bil de respondenț­i.

„Îmi place să întreb lumea: care e primul lucru pe care puneți mâna dimineața? Probabil periuța de dinți”, spune Kahi Pacarro, fondatorul ONG-ului Sustainabl­e Coastlines Hawaii, care a cules destule perii de dinți de pe plajele hawaiiene. „Chiar vreți ca primul lucru pe care îl atingeți zi de zi să fie din plastic?” Unii designeri folosesc, mai nou, și materiale naturale. Mânerele pot fi din metal sau bambus; capetele pot fi înlocuite, iar perii pot fi mai deși, ca să țină mai mult. Poate și periuțele viitorului vor conține plastic, doar că mai puțin.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania