National Geographic Romania

AN V EL O PE

- — T I K RO O T

Cei mai mulți dintre noi folosim zilnic anvelope într- o formă sau alta, dar nu toți suntem conștienți de cât de mult contribuie la poluarea cu plastic. În frecarea lor cu șoseaua, pierd fragmente de cauciuc sintetic care, ca orice plastic, este un polimer derivat din țiței. Ploaia le duce de pe drumuri în cursurile de apă. O estimare afirmă că anvelopele produc până la 28% din deșeurile de microplast­ic ajunse în ocean.

Pe vremuri, cauciucul se obținea doar din arbori. Dar am început să conducem tot mai multe mașini, așa că lumea avea nevoie de mai mult cauciuc decât putea oferi natura. În 1909, chimistul german Fritz Hofmann a inventat primul cauciuc sintetic comercial. Nu a trecut mult și a început să fie folosit în anvelope. În 1931, DuPont industrial­iza producția de cauciuc sintetic.

Azi, anvelopele constau din 19% cauciuc natural și 24% cauciuc sintetic. Restul sunt metale și alți compuși. Anvelopa radială modernă nu a suferit modificări importante de zeci de ani, dar în ultima vreme a crescut presiunea de a dezvolta opțiuni mai sustenabil­e. Cercetător­ii de la Universita­tea Minnesota, de exemplu, au descoperit recent un mod de a produce un ingredient- cheie al cauciuculu­i sintetic din surse cu amprentă de carbon neutră, cum sunt copacii, iarba și cerealele.

Anul trecut, Goodyear a prezentat o anvelopă- concept din cauciuc reciclat, care are în pereții laterali mușchi viu care, teoretic, va absorbi dioxid de carbon.

Niciuna dintre soluțiile de mai sus nu împiedică anvelopa să piardă microplast­ic. Poate se vor proiecta suprafețe rutiere mai puțin abrazive, fără a fi mai alunecoase. Poate vom reuși să captăm apa încărcată cu microplast­ic înainte să ajungă în ocean.

Problema anvelopelo­r a fost recunoscut­ă de-abia în ultima vreme, așadar căutarea de soluții este încă la început. Dar e clar că sunt necesare mai multe studii și o conștienti­zare mai amplă a problemei.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania